NOVO na wiki.open.hr

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: NOVO na wiki.open.hr

Post Postao/la 4ndY »

htop je prva stvar koju instaliram na novu instalaciju bilo koje distre :mrgreen: (običan top mi je skroz nepregledan).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Evo par novijih stvari na Wikiju:
Chromium
Snimanje ISO preslike
X12
Ne čujem ništa i/ili mikrofon ne radi
GRUB 2 Konačno završen.
UUID
Neki od ovih tekstova već su spomenuti na ovom forumu, ali samo površno.
Ima još posla na Wikiju. Kreativci navalite! ;)
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Malo proširen i poopćen tekst o instalaciji softvera na Linuxu:
http://wiki.open.hr/index.php/Instalaci ... a_softvera
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
madone

Post Postao/la madone »

4ndY je napisao/la:Malo proširen i poopćen tekst o instalaciji softvera na Linuxu:
http://wiki.open.hr/index.php/Instalaci ... a_softvera
Odlično, to je po meni prvo što svaki novi korisnik Linuxa treba vidjeti. Jedino što fali na popisu je instalacija iz neslužbenih repozitorija putem PPA... to bum sad dodao....
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

madone je napisao/la: Odlično, to je po meni prvo što svaki novi korisnik Linuxa treba vidjeti. Jedino što fali na popisu je instalacija iz neslužbenih repozitorija putem PPA... to bum sad dodao....
Svakako, samo to dodaj u članak s Ubuntuom, a ne ovaj općeniti, jer PPA su "Ubuntu-specific".
madone

Post Postao/la madone »

4ndY je napisao/la:
madone je napisao/la: Odlično, to je po meni prvo što svaki novi korisnik Linuxa treba vidjeti. Jedino što fali na popisu je instalacija iz neslužbenih repozitorija putem PPA... to bum sad dodao....
Svakako, samo to dodaj u članak s Ubuntuom, a ne ovaj općeniti, jer PPA su "Ubuntu-specific".
Ček a Debian, Mint i sve ostale distribucije bazirane na Debianu šta one ne koriste PPA... mislim da ipak PPA spada u općeniti članak ako ga više distri koristi, jedino bi bilo dobro napomenut koje.... btw. dobro pitanje ajde ljudi navedite koje sve distribucije koriste PPA ja sam od početka na Ubuntu :thumbs2 pa ne znam za ostale distre

Evo što sam dodao u wiki
Postoje dvije vrste repozitorija tzv. "Službeni repozitorij" o kojima se brine razvojni tim svake Linux distribucije i "Neslužbeni repozitorij" o kojemu brinu razvijatelji samih programa. Pomoću kojega je moguće instalirati najnovije verzije programa koji još nisu dovoljno testirani da bi bili uvršteni u "Službeni repozitorij". Za svaki program potrebno je dodati "Neslužbeni repozitorij" u datoteku koja sadrži popis svih repozitorija i skinuti "key" ključ. PPA - Personal Package Archives je naziv koji se koristi u engleskom jeziku za "Neslužbeni repozitorij".
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Pa, dodaj slobodno i za Ubuntu.
madone

Post Postao/la madone »

Suko je napisao/la:Pa, dodaj slobodno i za Ubuntu.
Da vidio sam da PPA fali na Ubuntu wiki http://wiki.open.hr/index.php/Instalaci ... era/Ubuntu budem i tamo dao detaljniji opis...
Ali pitanje koje je postavio 4ndY dali ostaviti PPA na ovoj općenitoj stranici i treba li posebno nabrojiti distribucije koje podržavaju instalaciju preko PPA ? Ili samo napomenut da ne podržavaju sve distre PPA ?
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Moj prijedlog:
Možda da staviš samo jedan info balon da Ubuntu, Mint ... imaju PPA koji predstavlja upravo te Third party repozitorije.
A onaj općeniti dio da ostaviš.
Ne znam kako će drugi komentirati, pa vidi...
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Izgleda da nisam bio baš shvaćen :D

PPA je potpuno specifična stvar i nema što tražiti na općenitom opisu "repozitorija". Više o PPA-u možete pročitati ovdje, gdje možete uočiti da je to isključivo vezano za Launchpad (nije nezavisna tehnologija).
Isto tako "Neslužbeni repozitorij" nikako nije isto što i PPA, to je puno širi skup, npr. Fedora ima RPM Fusion, što je neslužbeni repozitorij, a nema veze s PPA-om.

Nadalje, o "neslužbenim repozitorijima" se u pravilu ne brinu autori samih programa, već zajednica (treći: ni autori, ni distribucija). Naravno, postoje iznimke gdje sami autori programa održavaju repozitorije sa svojim softverom (npr. Google, Adobe...).

p.s. repozitorij = izvor?! :misli
Odgovori