Uvod u GNU/Linux

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Re: Uvod u GNU/Linux

Post Postao/la nicky »

Tekst je super!
:thumbs2
Gogy
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Gogy »

Jako dobro napisan tekst. Pohvale ;)
madone

Post Postao/la madone »

@4ndY
Sjedi 5
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Tekst je zanimljiv, vjerujem da će početnicima biti koristan. Međutim. :| Nerado picajzliram, no kad je već na wikiju i tako javno dostupan svima, možda bi ga trebalo malo lektorirati? Jer ovako se na mjestima čini kao loš prijevod (u smislu, neke rečenice su sintaktički "čudne", a "vlasnički parnjaci", pretpostavljam, dolazi od "proprietary counterparts"?) a ima i par pravopisnih grešaka. Znam da većina korisnika ne obraća pozornost na to, no smatram da bi ipak trebalo pripaziti ako već želimo ostaviti dojam ozbiljne i profesionalne zajednice. Sorry ako gnjavim s ovim...tekst mi se inače sviđa, i samo ga želim poboljšati :)
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

ja sam siguran da ce biti objavljena tvoja lektorirana verzija, pa ako ga vec zelis poboljsati... :) ;)
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

glaskoncILLa je napisao/la:ja sam siguran da ce biti objavljena tvoja lektorirana verzija, pa ako ga vec zelis poboljsati... :) ;)
Rado, no ne bismo li trebali pričekati autorovo mišljenje/dopuštenje?
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Nemojte se ustručavati i sami prijaviti na Wiki i ispraviti greške.
Zato i postoji Wiki.
Slobodno. ;)
Ako nađete grešku ispravite ju. :)
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Abzeenth je napisao/la:
glaskoncILLa je napisao/la:ja sam siguran da ce biti objavljena tvoja lektorirana verzija, pa ako ga vec zelis poboljsati... :) ;)
Rado, no ne bismo li trebali pričekati autorovo mišljenje/dopuštenje?
Slobodno, ako ti se da (ja to obično proslijedim curi pa ona to ispravi, ali sad je u gužvi :-) )

Wiki nema "centraliziranog" autora, zato i nema potpisa, stoga svako može tekst poboljšavati i popravljati.

Što se tiče "vlasnički parnjaci" - nisam prevodio, nego izmislio u tom trenu i stavio u kurziv baš zbog "čudnosti"... :mrgreen:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Super ti je tekst. Lijepo ležeran, opuštajuć, ali...
Softver je često bio pun grešaka i limitiranih mogućnosti, dok je pojedinačna modifikacija i prilagodba istog bila nemoguća i zabranjena. Mijenjanje cijele platforme na onu koja bi više odgovarala potrebama značilo bi enormne troškove jer ništa nije bilo isto. Sami proizvođači su to znali pa su cijene vlastitih proizvoda podesili baš tako da budu malo niže nego one da kupcu bude isplatljivije mijenjati njihov proizvod za konkurentni. Softver, ali i hardver, zbog toga je bio izuzetno skup.
Nisam razumio podebljanu rečenicu. Možeš mi to malo pojasniti? Na što se odnosi povećana riječ "one"?
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

DoDo je napisao/la: Nisam razumio podebljanu rečenicu. Možeš mi to malo pojasniti? Na što se odnosi povećana riječ "one"?
na "cijene"

Istina, rečenica je totalno zbunjujuća (bez kraja i početka). Prepravio sam je na:
Sami proizvođači su to koristili tako što su cijene vlastitih proizvoda postavili vrlo visoko, ali opet nešto niže od one cijene koju bi kupac morao platiti da zamijeni njihov proizvod za konkurentski.
Htio sam reći da je zbog učestalog "vendor lock-ina" mijenjanje platforme, za onu koja ti kao korisniku bolje paše, bilo izuzetno skupo. A proizvodjaci su, znajuci to, digli cijene svojih proizvoda nerealno visoko.

Postoji i danas masa takvih primjera, npr. tintni pisaci i boje. Obicna boja za pisac kosta 200-300kn(!!!), a proizvodnja iste vjerojatno 10-30kn. Ali si ti prisiljen kupovati boju jer u suprotnom ćeš morati promijeniti pisač. Isti primjer ti je i MS Office sa svojim starim formatom. Ako imaš sve poslovanje bazirano na Excel tablicama i sl. riskantno ti je promijeniti udredski paket.

Samo je prije bilo još zeznutije jer je sve živo bilo zaključano na jednog proizvođača.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Odgovori