VIDI časopis - prijedlozi za članke
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: VIDI časopis - prijedlozi za članke
Ma gle... evo upravo sam radio i compile ZSNES emulatora za retrogamere no malo mi je zeznuto za jednog početnika-čitatelja jer traži instaliranje SDL bibilioteke i tako 
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Nisam mislio ništa za ovu situaciju zapravo, jer uzimanje istog primjera nije kršenje ničega. Samo sam općenito ustvrdio za ubuduće, da se taj sadržaj s wikija smije slobodno uzimati sve dok se navodi izvor (jedini je možda problem ako će biti ovaj share-alike...ReiKo je napisao/la:Ma gle... evo upravo sam radio i compile ZSNES emulatora za retrogamere no malo mi je zeznuto za jednog početnika-čitatelja jer traži instaliranje SDL bibilioteke i tako
Sve u svemu, good job
btw na koji način znate čitanost i popularnost pojedinog dijela VIDI-a? Samo što ljudi "feedbackaju"?
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
ne znam jeli bilo dosad, ali bilo bi jako lijepo kad bi se u nekom Vidi-ju našla tema grafičke kartice te njihova podržanost u Linuxu. Mislim da bi ta rubrika/članak ili što već puno pomoglo ljudima koji planiraju ostati na Linuxu
Shicy je napisao/la:ne znam jeli bilo dosad, ali bilo bi jako lijepo kad bi se u nekom Vidi-ju našla tema grafičke kartice te njihova podržanost u Linuxu. Mislim da bi ta rubrika/članak ili što već puno pomoglo ljudima koji planiraju ostati na Linuxu
Sve pet stari no za to ti je zadužen hardware VIDI team, mislim da uskoro ide peticija od strane Grofa sa ovog foruma za veću zastupljenost Linux OS-a pri testiranju hardwarea u VIDILabu pa je svakako potpiši ako te zanima testiranje grafičkih kartica odnosno njihova podrška za Linux OS.
@4ndY nebi sad baš ulazi u tehnike no mogu ti reći da se radi o 80% provjerenim informacijama
hvala Reiko 
u moje i u ime ostalih početnika
u moje i u ime ostalih početnika
- glaskoncILLa
ReiKo je napisao/la:Ma gle... evo upravo sam radio i compile ZSNES emulatora za retrogamere no malo mi je zeznuto za jednog početnika-čitatelja jer traži instaliranje SDL bibilioteke i tako
vidis, ovo je po meni propust jer vise manje svatko pismen ce zakljuciti da u INSTALL fileu pisu neke vrlo zanimljive informacije o instalaciji ( ok, mozda i nece, ali dobro
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
glaskoncILLa je napisao/la:ReiKo je napisao/la:Ma gle... evo upravo sam radio i compile ZSNES emulatora za retrogamere no malo mi je zeznuto za jednog početnika-čitatelja jer traži instaliranje SDL bibilioteke i tako
vidis, ovo je po meni propust jer vise manje svatko pismen ce zakljuciti da u INSTALL fileu pisu neke vrlo zanimljive informacije o instalaciji ( ok, mozda i nece, ali dobro) i tamo moze naci i configure i make install, ali onda se pojavi situacija ( i to relativno cesto ) da fali neki dev library i tu nastaju problemi, covjek mozda uopce ne zna sto znaci kad dobije takav error, mozda ima pravi paket, ali mu fali dev ili mozda nema pakete u odgovarajucoj verziji.
Da ali ja sam bio spretan novinar pa sam to što si upravo rekao naglasio ali na suptilan način a opet da početniku dam jedan primjer koji će mu 99% uspijeti.
Zašto? Zato da ga odmah ne bacim na koljena i ugasim početni entuzijam sa nekom trećom bibliotekom koju je potrebno preuzeti nakon čega je potrebno preuzeti još jednu nakon čega je potrebno konfigurati prvu da bi druga dala poruku da treba skinuti treću i ponovo konfigurirati prvu
Znači, čitatelju-početniku sam dao do znanja da je INSTALL i svi README tekstovi luk i voda compilea na Linuxu (ali i općenito) a opet sam im dao primjer koji će ih potaknuti na daljnje učenje
- glaskoncILLa
pa to je djelomicno mudro, ali taj entuzijast ce takodjer poceti pricati kratke basne o majci i psu kad entuzijasticno pokrene configure i onda nakon dva screena njemu skroz nerazumljivih stvari dobije nekakav error.
a mislio je da treba samo tri naredbe..
recimo, imho, taj tekst bi trebao izgledati, instalacija iz sourcea se u vecini slucajeva moze napraviti sa bla bla bla.
u pojedinim slucajevima je moguce da pojedini paketi/biblioteke (ovo mi je prejako
) potrebni za rad aplikacije nisu predinstalirani na racunalu te je moguca prijava greske sa imenom biblioteke (
).
biblioteku koja nedostaje mozete naci i instalirati iz repozitorija sa aptitude, yum djidja midja ili ukoliko je nema u repozitorijima takodjer kompajlirati iz sourcea.
ili skroz preskociti kompajliranje jer mi to nekako nije za pocetnike i one koji to zele ostati, vecina popularnih desktop distribucija ima sve sto pocetnik moze pozeljeti u repozitorijima.
jer sad ako jos pocnes pisati instalacije perl modula iz CPANa ili koristenje dpatcha za pocetnike, to bi tek odbilo ekipu.
mislim, nemoj se ljutiti, to je imho, zapravo to je moj imho za vecinu pogotovo ubuntu related blog manuala koji su pisani za debile, ne doticu se srzi teme koju obradjuju i ne ili vrlo rijetko navode neke nacine za troubleshooting ako nesto podje po zlu.
tako odgajaju masu copy/pastera, a nekako mi se cini da linuks jos uvijek nije spreman za takav nacin rada na njemu.
a mislio je da treba samo tri naredbe..
recimo, imho, taj tekst bi trebao izgledati, instalacija iz sourcea se u vecini slucajeva moze napraviti sa bla bla bla.
u pojedinim slucajevima je moguce da pojedini paketi/biblioteke (ovo mi je prejako
biblioteku koja nedostaje mozete naci i instalirati iz repozitorija sa aptitude, yum djidja midja ili ukoliko je nema u repozitorijima takodjer kompajlirati iz sourcea.
ili skroz preskociti kompajliranje jer mi to nekako nije za pocetnike i one koji to zele ostati, vecina popularnih desktop distribucija ima sve sto pocetnik moze pozeljeti u repozitorijima.
jer sad ako jos pocnes pisati instalacije perl modula iz CPANa ili koristenje dpatcha za pocetnike, to bi tek odbilo ekipu.
mislim, nemoj se ljutiti, to je imho, zapravo to je moj imho za vecinu pogotovo ubuntu related blog manuala koji su pisani za debile, ne doticu se srzi teme koju obradjuju i ne ili vrlo rijetko navode neke nacine za troubleshooting ako nesto podje po zlu.
tako odgajaju masu copy/pastera, a nekako mi se cini da linuks jos uvijek nije spreman za takav nacin rada na njemu.
...."Have you mooed today?"...
Ovako, kada izađe tekst ćeš vidjeti kako sam napisao 
Ja smatram da sam u svojem prethodnom postu iznio dosta logično mišljenje i pristup...e sad problem ti je prika moj što nemožeš uvijek na dvije stolice nego moraš izabrati a pošto je prioritet korisnik-čitatelj-počenitk išlo je u tom smjeru ali svakako će mu biti jasno da čita INSTALL, README i ostala pomagala i da ne zapostavi "./configure"
U svakom slučaju hvala na detaljnom odgovoru, to mi svakako puno znači
Naravno da se ne ljutim...
Ja smatram da sam u svojem prethodnom postu iznio dosta logično mišljenje i pristup...e sad problem ti je prika moj što nemožeš uvijek na dvije stolice nego moraš izabrati a pošto je prioritet korisnik-čitatelj-počenitk išlo je u tom smjeru ali svakako će mu biti jasno da čita INSTALL, README i ostala pomagala i da ne zapostavi "./configure"
U svakom slučaju hvala na detaljnom odgovoru, to mi svakako puno znači
Naravno da se ne ljutim...
Samo kratko da se nadovežem....
početnik i kompajliranje mi nekak ide ko kava sa solju
(nemreš spojit ni pod razno)
Pogotvo kada potrebe za kompajliranjem ima sve manje i manje....
početnik i kompajliranje mi nekak ide ko kava sa solju
Pogotvo kada potrebe za kompajliranjem ima sve manje i manje....