Ubuntu 9.04 zaledi

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
dino__

Ubuntu 9.04 zaledi

Post Postao/la dino__ »

Prvo da kazem da sam pocetnik na Linux-u.
Poceo sam koristiti Ubuntu jos dok je bilo aktuelno 8.10 izdanje...Do tad sam koristio Windows(95,98,2000,ME,XP i Vista) Win 7 necu ni da probam jer s Ubuntu-a ne mislim prelaziti jer nemam jak razlog da to uradim!Ali...
Jucer kad sam upalio PC podigne sistem i sve bude ok.Udjem bez problema na aMSN,otvorim Pidgin(koristim ga za IRC) i odjednom zaledi...Sve otkaze,od centralne pa do misha :twisted:
PC sam jedino mogao izgasiti pritiskom na dugme koje je na produznom kablu :twisted: :twisted: :twisted:
Mislim da nije do graficke jer sam instalirao nove drajvere,compiz i sve ostalo radi kako treba....
Jel zna neko sta bi moglo biti? :roll:
Grof
Site Admin

Re: Ubuntu 9.04 zaledi

Post Postao/la Grof »

Moglo bi biti nešto sa hardverajem.

Da li se ventilatori na CPU-u, motherboardu vrte? Može biti do kakvog buga u kernelu, driveru...

Što znači da je miš otkazao? Ne pomiće se strelica ili kako?

Da li si pokušao ući u konzolu sa CTRL+F1 ili F2, pa da li je daio CTRL+ALT+BACKSPACE, da li možeš ponoviti grešku (otvaranjem iste aplikacije).

To što si stavio nove drivere za grafu, ne znači da nisu bugoviti, baš suprotno! (koja grafa je u pitanju?)
dino__

Post Postao/la dino__ »

Vrte se,sve je to ok!
Graficka je NVIDIA GeForce FX 5200 (128MB)
Ne mogu nikako pomjeriti mish,tastatura ne radi nikako,tagodje i dugme na centralnoj ne radi!Al tek kad ga iz struje izgasim i upalim onda radi ok sa svim tim istim aplikacijama!(to sam zaboravio reci)

ZaboraviH reci da je PC IBM NetVista 8305 - VTG i da sve sto skidam,skidam sa Off.stranice!
Hardware je originalan,samo sam ja ubacio vec spomenutu graficku jer je bio na onom sklopu na maticnoj od 64MB...
Zadnja izmjena: dino__, dana/u 15 srp 2009, 13:53, ukupno mijenjano 1 put.
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

do hardvera, do hardvrera, sve je do hardvera kad linux crkne.

jednostavno se zamrzno i to je to, nema oesa koji se nece zamrznut tu i tamo, a linux. pa..... zamrzne se on cesto.

nije ti do hardvera, nego se jednostavno zamrzo, nije linux savrsen.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

dino__ je napisao/la:Vrte se,sve je to ok!
Graficka je NVIDIA GeForce FX 5200 (128MB)
Ne mogu nikako pomjeriti mish,tastatura ne radi nikako,tagodje i dugme na centralnoj ne radi!Al tek kad ga iz struje izgasim i upalim onda radi ok sa svim tim istim aplikacijama!(to sam zaboravio reci)
Da li se to dešavalo i prije ili nakon nekog updejta sustava?

Da li prilikom smrzavanja žmiga neka od LEDica na tastaturi (CAPS, SCROL ili NUM LOCK)?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

simke je napisao/la:do hardvera, do hardvrera, sve je do hardvera kad linux crkne.

jednostavno se zamrzno i to je to, nema oesa koji se nece zamrznut tu i tamo, a linux. pa..... zamrzne se on cesto.

Ne slažem se, baš je Linux kernel tu specifičan jer je strogo odijeljen od ostalog dijela sustava. Zapravo smrzavanje može prouzročiti hardver, kernel ili moduli, odnosno sve što se vrti u tzv. kernel space-u.

Dakle ovakve probleme uvijek treba rješavati na liniji hadrver - kernel. Ostale aplikacije koje se vrte u "user spaceu" ne mogu dovesti do smrzavanja kante....
dino__

Post Postao/la dino__ »

Sa starim drajverima se nije nikad desavalo,al sam nove instal.ima 2 sedmice isve je radilo kako treba,a problem je juce nastao...

Na tastaturi svijetli Num Lock,koji sam probao izgasit al nije moglo,pa sam probao upalit Caps Lock ni to nisam uspio :roll:
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

Grof je napisao/la:
simke je napisao/la:do hardvera, do hardvrera, sve je do hardvera kad linux crkne.

Ne slažem se, baš je Linux kernel tu specifičan jer je strogo odijeljen od ostalog dijela sustava. Zapravo smrzavanje može prouzročiti hardver, kernel ili moduli, odnosno sve što se vrti u tzv. kernel space-u.

Dakle ovakve probleme uvijek treba rješavati na liniji hadrver - kernel. Ostale aplikacije koje se vrte u "user spaceu" ne mogu dovesti do smrzavanja kante....
ako ti tako kazes.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

dino__ je napisao/la:Sa starim drajverima se nije nikad desavalo,al sam nove instal.ima 2 sedmice isve je radilo kako treba,a problem je juce nastao...

Na tastaturi svijetli Num Lock,koji sam probao izgasit al nije moglo,pa sam probao upalit Caps Lock ni to nisam uspio :roll:
Ne, to nema veze, naime, ako dođe do kakvog kernel panic-a onda se on signalizira bljeskanjem jedne od ovih triju LED-ica.

ovdje je očit odo nečeg drugog. Nebi bilo zgorega staviti gore lm-sensors i sensors applet, pa malo pogledati kako se kreću temperature na procesoru i u kučištu. Pregrijavanje može dovesti do ovakvih simptoma! (viđeno više puta!)

Čudno je to što je prije radio kako treba, asada se ovako grdo smrzava! Ne znam da li je bio nedavno kakav updejt kernela?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

simke je napisao/la: ako ti tako kazes.
Nema to veze samnom, nego je do arihtekture operacijskog sustava :)
Odgovori