Hrvatska Linux distra?

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
damir
Spol: M

Re: Hrvatska Linux distra?

Post Postao/la damir »

shrike je napisao/la:
dupin je napisao/la: 4. treba država htjeti linux distru a ne Windowse. Ovo sam stavio kao zadnje a možda bi trebalo bili prvo.

Vjerojatno sam nešto ispustio jer pišem kako mi misli naviru. Ako bude potrebe ponovno ću se oglasiti. ;)
Pa, da, dodao bih zapravo u kontekstu koji sam ja diskutirao država izrađuje distru uz neku pomoć privatne tvrtke jer se ne kupuje distra radi distre, pa niti linux već sigurnost i kontrola.
damir je napisao/la: Ma da. C/assembly na hardverskim registrima ili network protokolima? To svi znaju :D
Ne znaju svi, ali i dalje hrpetina ljudi. Neki i na ovom forumu.
A infrastruktura? Repo-i/hosting i to?
If you cannot trust yourself, you cannot even trust your mistrust of yourself – so that without this underlying trust in the whole system of nature you are simply paralyzed.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

damir je napisao/la:A infrastruktura? Repo-i/hosting i to?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Linux kao Linux nema smisla u državnim institucijama. Zamisli situaciju da dođeš gradonačelniku Zagreba i kažeš mu da bi uveo Linux u gradsku upravu. On će naravno pitati što košta taj Linux i ti kažeš da je to slobodan i besplatan softver. Ako ga ne bi ostavilo srce odmah lijepo bi ti zahvalio i rekao da ga ne zaje*** jer kako će on, kum, rođak nešto pospremiti u džep ako je free :hihi ... i to primjeni na bilo koju državnu ili lokalnu upravu, državno poduzeće, ministarstvo,... pface
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
dupin

Post Postao/la dupin »

To više govori o državi nego o Linuxu. Prije nekoliko godina se ozbiljno govorilo o tome da će Xubuntu ući u neka ministarstva. Pjesnički rečeno sve je to prekrila prašina zaborava. :pogled_dolje :(
Nema veće religije od istine!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Misliš na ovo?
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
dupin

Post Postao/la dupin »

Da, na to sam mislio. MIslim da nije zaživjelo. Ajde usreći me pa me demantiraj.
Nema veće religije od istine!
damir

Post Postao/la damir »

shrike je napisao/la:
damir je napisao/la:A infrastruktura? Repo-i/hosting i to?
Ovi na Artixu koriste Giteu https://gitea.artixlinux.org/explore/repos
If you cannot trust yourself, you cannot even trust your mistrust of yourself – so that without this underlying trust in the whole system of nature you are simply paralyzed.
Bunker

Post Postao/la Bunker »

bertone je napisao/la:...jer kako će on, kum, rođak nešto pospremiti u džep ako je free :hihi ... i to primjeni na bilo koju državnu ili lokalnu upravu, državno poduzeće, ministarstvo,... pface
Nije to baš tako. Nekad sam i ja bio tog mišljenja, no nakon kaj sam upoznao dosta političara promijenio sam mišljenje. Kao prvo, to su stari mački i oni dobro znaju da nema free ručka te da sve ima svoju cijenu. Kao drugo, pa oni su stručnjaci da sve trostruko poskupi kada to treba država kupiti...

Na tržištu postoje firme koje rade na Linuxu ( kod nas je primjer Agrokor na red hatu ). Googlanjem je lako pronaći podatke o tome da poslovanje na Linuxu nije baš nešto toliko jeftinije ( vs Windowsi ) jer sve to ipak netko treba i implementirati, održavati, nadograđivati, otklanjati kvarove i zastoje.... Komercijalizam je odavno u svijetu canonicala i red hata na djelu.

No uzmemo li strano gotovo rješenje, opet ode para van, tako da ukoliko želimo obrtaj love u našem gospodarstvu onda bi najveći dio toga trebao biti plod domaćih tvrtki i obrta i pojedinaca.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Bunker je napisao/la:
bertone je napisao/la:...jer kako će on, kum, rođak nešto pospremiti u džep ako je free :hihi ... i to primjeni na bilo koju državnu ili lokalnu upravu, državno poduzeće, ministarstvo,... pface
Nije to baš tako. Nekad sam i ja bio tog mišljenja, no nakon kaj sam upoznao dosta političara promijenio sam mišljenje. Kao prvo, to su stari mački i oni dobro znaju da nema free ručka te da sve ima svoju cijenu. Kao drugo, pa oni su stručnjaci da sve trostruko poskupi kada to treba država kupiti...

Na tržištu postoje firme koje rade na Linuxu ( kod nas je primjer Agrokor na red hatu ). Googlanjem je lako pronaći podatke o tome da poslovanje na Linuxu nije baš nešto toliko jeftinije ( vs Windowsi ) jer sve to ipak netko treba i implementirati, održavati, nadograđivati, otklanjati kvarove i zastoje.... Komercijalizam je odavno u svijetu canonicala i red hata na djelu.

No uzmemo li strano gotovo rješenje, opet ode para van, tako da ukoliko želimo obrtaj love u našem gospodarstvu onda bi najveći dio toga trebao biti plod domaćih tvrtki i obrta i pojedinaca.
Što se političara i ljubavi prema linuxu tiče, Pernar ga definitivno voli :bravo

Je, samo na linuxu nemaš situacije da tipa moraš dati 200 milijuna kuna samo za licence jer možeš koristiti Linux koji nije propriatery pa ti ostaje samo trošak podrške kojeg imaš tako i tako. Na drugu stranu to što MS orjentirane firme umjetno napumpaju cijene linuxa kako bi MS izgledao bolje ili samo kažu da su penđeri jeftiniji bez ikakvog objašnjenja. Recimo kao u slučaju stanovite firme za zaštitu kada su 1 linuksaša zamijenili sa čitavom firmom i to proglasili uspjehom :)

Ukratko, samo pare za licence su dosta da se preusmjere u hrpe daleko korisnijih stvari. Na žalost, išle bi na kupovanje vjerojatno novog voznog parka, mobitela i slično.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Bunker

Post Postao/la Bunker »

@shrike

Pa dobro jutro kompa, kako si mi ti... ?

Gle, revoluciju sigurno nebumo proveli, ali niz malih koraka bi vremenom doveo do većih promjena koje bi svi osjetili.

Kupnjom licence si direktno poslao lovu vanjskoj tvrtci koja možda u RH nema niti zaposlenih niti ovdje plaća porez, tako da se tu apsolutno slažemo da je to bačena lova.

Kupnjom proizvoda i usluga od tvrtki koje ovdje imaju sjedište i zaposlenike i koje u RH plaćaju poreze je korak u dobrom smjeru.

A to kaj bu netko u ministarstvu kupio više auti i mobitela imaš moć utjecaja svake 4 godine na izborima pa biraj one za koje misliš da to nebu radili....
Odgovori