Što Linux ima, a Windows ne?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
shicy
Spol: M

Re: Što Linux ima, a Windows ne?

Post Postao/la shicy »

Bunker je napisao/la:Ako u slobodi govora ( koja mi omogućuje da kazem kako na kaj gledam ) ti vidis nekakvu urotu ili nastojanje da se tebi nametne neki stav, onda tu zalazimo u jednu drugu granu medicine koja se bavi ne-mogućnošću prihvaćanja drugacijih misljenja, kritika ....
Sve je to sjajno i bajno, ali sloboda mišljenja i govora nas je dovela do toga da kojekakvi idioti (ravnozemljaši, kemtrejlaši, antivaxeri i ostali zavjeričari) smatraju da je njihovo mišljenje jednako vrijedno kao i mišljenje stručnjaka. Potrebno je postaviti neke granice, tj moraju postojati neke činjenike za koje se možemo "uhvatit". U suprotnom ćemo uvijek imati rasprave nalik potezanju konopa...
branac88

Post Postao/la branac88 »

Je li se i ova tema mora pretvoriti u filozofsko-političko-ideološka prepucavanja?
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
rudar

Post Postao/la rudar »

shicy je napisao/la:
Bunker je napisao/la:Ako u slobodi govora ( koja mi omogućuje da kazem kako na kaj gledam ) ti vidis nekakvu urotu ili nastojanje da se tebi nametne neki stav, onda tu zalazimo u jednu drugu granu medicine koja se bavi ne-mogućnošću prihvaćanja drugacijih misljenja, kritika ....
Sve je to sjajno i bajno, ali sloboda mišljenja i govora nas je dovela do toga da kojekakvi idioti (ravnozemljaši, kemtrejlaši, antivaxeri i ostali zavjeričari) smatraju da je njihovo mišljenje jednako vrijedno kao i mišljenje stručnjaka. Potrebno je postaviti neke granice, tj moraju postojati neke činjenike za koje se možemo "uhvatit". U suprotnom ćemo uvijek imati rasprave nalik potezanju konopa...
:hihi :thmb-up
Zadnja izmjena: rudar, dana/u 14 ruj 2018, 13:07, ukupno mijenjano 1 put.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

drone je napisao/la:Problemi nastaju kad mi slijepci žele nametnuti svoje poglede na život.
Upravo to.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

branac88 je napisao/la:Je li se i ova tema mora pretvoriti u filozofsko-političko-ideološka prepucavanja?
Sve ovisi kako doživljavaš stvari. Meni ne pada napamet da se prepucavam. Rekao sam što je meni bitno vezano uz ovu temu i to je to što se mene tiče. Ja dobro znam što želim. Prepucavanja su besmislena.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
DoDo

Post Postao/la DoDo »

ArizaTrevor je napisao/la:interesira me sta je to sto Linux ima a Windows nema?
Nista!

Prije windowsa 10 je jos i bilo nekih prednosti poput multiple desktop workspaceova, package managera i slicnih utilityja (npr. night light), ali sad to imaju i MacOS i Windows.

Tak da ono, s linuxom jedino dobijes veci stupanj slobode i customizacije svog racunala, no to nije besplatno - potrosit ces dosta vremena dok to svladas, ali ces jako puno i nauciti.

U svakom slucaju preporucam ti da probas pa vidis dal ti se svidja. Ako ne, uvijek mozes nazad na windowse/mac ;)
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Spider

Post Postao/la Spider »

Linux ima da možeš promijeniti temu u koju želiš. W10 toga nema. Samo ona ružna flat metro tema
branac88

Post Postao/la branac88 »

Zadnji put prijavljen/a:
09 ruj 2018, 23:18

Je li uopće ima smisla odgovarati na ovu temu?
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

branac88 je napisao/la:Pridružen/a:
... Je li uopće ima smisla odgovarati na ovu temu?
Naravno da ima... za tri dana bi na auto trebao staviti zimske gume, a trenutno je 19°C, južina nas pere, politika u državi je takva kakva je, ekonomija isto... ovakve su teme idealne za rješavanje od stresa :zen
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

DoDo je napisao/la:
ArizaTrevor je napisao/la:interesira me sta je to sto Linux ima a Windows nema?
Nista!

Prije windowsa 10 je jos i bilo nekih prednosti poput multiple desktop workspaceova, package managera i slicnih utilityja (npr. night light), ali sad to imaju i MacOS i Windows.

Tak da ono, s linuxom jedino dobijes veci stupanj slobode i customizacije svog racunala, no to nije besplatno - potrosit ces dosta vremena dok to svladas, ali ces jako puno i nauciti.

U svakom slucaju preporucam ti da probas pa vidis dal ti se svidja. Ako ne, uvijek mozes nazad na windowse/mac ;)
Super mi je ova dihotomija između "nista!" i "s linuxom jedino dobijes veci stupanj slobode i customizacije svog racunala". Ja ne bih rekao da je veći stupanj slobode i customizacije računala "ništa". Pogotovo kada ti linux omogućuje da se vrti na svakojakim arhitekturama i procesorima kojima windows ne može niti prismirditi ili radi loše (npr ARM).

Linux može raditi godinama bez potrebe za restartom (čak i desetljeća) dok windows server ima preporučeni tjedni restart. Na linuxu je trivijalno onemogućiti automatski update, dok na winodwsu to baš i nije. A kada upgradaš, ne moraš za svaku sitnicu rebootati čitavi stroj (čak je moguće i kernel upgradate bezr reboota). I neće ti linux samo tako izbrisati pol sustava sa updatom.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Zaključano