[RIJEŠENO] Kako da se uredno prijavljujem Ubuntu 18.04.1 LTS

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
drone
Moderator

Re: Kako da se uredno prijavljujem na Ubuntu 18.04.1 LTS

Post Postao/la drone »

bertone je napisao/la:Znači tipkovnica fizički radi, ali upisuje krive znakove (na nekom drugom layoutu je)?

Uporan sam sa time da razjasnimo da li ti tipkovnica fizički radi jer imam doma jednu backlit USB tipkovnicu i ona recimo fizički radi da mogu ući u BIOS/UEFI no ako samo upalim PC kad dođe do log on ekrana tipkovnica se ugasi/isključi i ponovno se upali tek kad putem virtualne tipkovnice uđem u svoj acc ili bez ikakve tipkovnice u recimo gost acc.

Jesi li porbao spojiti drugu tipkovnicu (po mogućnosti PS2)?
I ja imam jednu takvu. Problem sam riješio tako da sam u biosu uključio podršku za usb legacy. Međutim, možda je ovdje riječ o nekim postavkama za login manager.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Optimus
Spol: M

Post Postao/la Optimus »

Jeremija je napisao/la:
NewLxUbt je napisao/la:Imam dvije vrste logiranja, poslije jutarnjeg buđenja paljenja računala, tada je obavezno virtualna tipkovnica (jer ne radi fizička) ,i Sign on, a nakon toga cjeli dan, ako ne gasim kompjutor, proradi fizička i 'Unlock'. Nisam naučio ne gasiti ove sprave, izgleda da ću to morati naučiti, tada neću imati problema sa dvostrukim logiranjem... i gore lijevo mi ne piše profil, ako ja još uvjek znam koja mi je koja strana...
Ne znam koliko ti je bitno, ali možeš isključiti logiranje. Ja ga nikada ne koristim, samo mi smeta.
Ako sam te dobro shvatio ti ne možeš pronaći ovo:

slika

Prvi korak klikni u gornji desni kut,
Drugi, u novo otvoreni izbornik izbornik klikneš na "svoje ime" (ili kako si nazvao računalo, ispred toga je nacrtan čiko)
Treći, klik na postavke računa, tamo možeš postaviti sliku ili isključiti prijavljivanje.
/home/ipoljak/Pictures/Screenshot from 2018-09-10 04-55-14.png
Da, to je ovaj ekran, na engleskom, ovdje je koliko vidim on/off logiranje onemogućeno, razmišljam o tome da ponovo vratim hrvatski jezik u Linux, jer je u tom dijelu čini mi se i nastao đumbus, ali bojim se da ću tada biti potpuno blokiran... A s druge strane i nisam siguran jeli ova moja operacija sa screenshotom uopće uspjela... Izgleda da ipak nije, imam screenshot a neznam kako da ga ubacim u ovaj odgovor...
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

NewLxUbt je napisao/la:
Jeremija je napisao/la: Da, to je ovaj ekran, na engleskom, ovdje je koliko vidim on/off logiranje onemogućeno, razmišljam o tome da ponovo vratim hrvatski jezik u Linux, jer je u tom dijelu čini mi se i nastao đumbus, ali bojim se da ću tada biti potpuno blokiran... A s druge strane i nisam siguran jeli ova moja operacija sa screenshotom uopće uspjela... Izgleda da ipak nije, imam screenshot a neznam kako da ga ubacim u ovaj odgovor...

Oprosti nisam ti sve detaljno naveo, kada otvoriš ovaj prozor klikni na otključaj, upiši lozinku i tada možeš promijeniti.
Mislim da nema veze s promjenom jezika, niti da ti nemaš ovlasti.

slika

Za dodavanje slika i dr. pročitaj na forumu, sve je detaljno opisano u rubrici za početnike.
A tvoj ubuntu "instalater" te loše naveo, kao ono ništa ne diraj (da ne bih ja morao popravljati). Diraj sve, prouči, sve se može promijeniti ali i pokidati :)
Tko nikada nije zdrmao operacijski sistem neka se javi, častim :lulz

Ne brini nije do tebe, sjećam se da je na početku sve jako komplicirano. Ali ne bi bilo loše da si napraviš DVD ili USB štapić sa Ubuntu.ISO, ako pokidaš OS da ponovno instaliraš.
Tko živi u nadi umire u gov....
Optimus

Post Postao/la Optimus »

Upravo je tako kako si neveo u zadnjoj slici, zamisli do toga sam došao sam... Sada je isti problem samo ako napravim Log Out... Recimo da je ovo djelomično riješeno, jer i nadalje u trenucima iskače Screen Keyboard... (ne želim je isključiti, gledam je kao slamku spasa), tako neka sada ovo bude na čekanju... Trenutno mi je problem gubitak zvuka i numeričkog dijela tastature... I ispričavam se Jeremiji i drone, nisam ni primjetio da komuniciram sa vama... U žaru borbe počeo sam sa Bertoneom te nisam ni primjetio da ste se vi upleli u priču. U svakom slučaju hvala na podršci...
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

NewLxUbt je napisao/la:Upravo je tako kako si neveo u zadnjoj slici, zamisli do toga sam došao sam... Sada je isti problem samo ako napravim Log Out... Recimo da je ovo djelomično riješeno, jer i nadalje u trenucima iskače Screen Keyboard... (ne želim je isključiti, gledam je kao slamku spasa), tako neka sada ovo bude na čekanju... Trenutno mi je problem gubitak zvuka i numeričkog dijela tastature...
A čemu Log Out? Ako imaš više profila OK, ali ako si jedini korisnik ugasi računalo i riješen problem.

Probaj drugu tipkovnicu ako si u mogućnosti, meni se jednom zaglavilo nešto ispod tipki i ubuntu je ludio (svašta je nešto "iskakalo"- koja ružna riječ :) ), a Win7 je radio OK. I kada sam tipkovnicu rastavio i izvadio "komad gume" sve je bilo dobro.
Tko živi u nadi umire u gov....
Optimus

Post Postao/la Optimus »

Ma znam, Log Out je bio radi testiranja... Bertone veli da bi trebao imati PS2 tipkovnicu (Jeli to onaj mali okrugli konektor, IBM-ov Personal Sistem 2). Čini mi se da sam dovoljno star da znam kako to čudo izgleda... Moje računalo to nema... Trenutno prvenstvo rješavanja dajem zvuku, kojega nema... Ranije sam preskočio integralnu, jer nije funkcionirala... Nakon toga sam ugradio karticu koja je radila uredno na W7, međutim instalater mi nije našao drivere za ovu karticu, a sada je i integralna ponovo crkla, imali kakav test uređaja i pripadajućih drivera pod Linuxom kao pod Windowsima...
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ja sam samo htio da smo 100% sigurni da je hardver (tipkovnica) 100% ispravna.

Još jedno pitanje, ovo "instaler" se odnosi na čarobnjaka za instalaciju ili na neku fizičku osobu koja je umjesto tebe instalirala OS?

... i drugo, ako si instalaciju radio sam onda još uvijek imaš instalacijski medij (DVD/USB ili što već), e pa ako imaš vrati BIOS na tvorničke postavke i digni OS sa medija pa onda u LIve modu provjeri sav hardver jer po do sad napisanom i problemima mene vuče da si negdje nešto krivo poklikao i sad imaš probleme koji to zapravo nisu.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Optimus

Post Postao/la Optimus »

Dobro mi došao natrag! Upravo tako, o tom 'čarobnjaku' se radi, tako da nemam 'instalacijski medij (DVD/USB ili što već)'. A ima još nešto, Live mod... Terminal... Ubuntu.ISO... i slično, su pojmovi koji mene pomalo plaše, ali ne znači da se nebu uhvatil ukoštac sa njima, a šta me vjerojatno očekuje...
Morati ću se izgleda ozbiljnije uhvatiti ovih tema, ali ako ima koja prečica i mala pomoć, nije naodmet...
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
U svakom slučaju, hvala na strpljenju...
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Optimus

Post Postao/la Optimus »

Prepisujem jednu poruku o greški na samom startu ove priče. Ova poruka se pojavljivala ispod crvenog znaka 'Zabranjen promet'.
Citiram:
"Dogodila se greška. Pokrenite Upravitelj paketa iz izbornika desnog klika ili s apt-get u terminalu da vidite grešku. Poruka greške je: BrokenCount > 0'. Ovo obično znači da se za instalirane pakete ne mogu riješiti sve međuzavisnosti."
Gotov citat.

Ovo što slijedi je prepiska sa mojim instalaterom, pa ako ste voljni malo proučiti povijest bolesti ...

On 5 Sep 2018, at 08:50, IP... wrote:

D... pozdrav!

1. Donja poruka je odgovor Terminala, a nakon preporučene aktivnosti kada nije uspila instalacija MyPaint

dpkg --configure - a
dpkg: error: requested operation requires superuser privilege

Znam da nisam 'superuser', ali volio bih sam instalirati ono što mi je potrebno, odnosno kako deinstalirati, obrisati neželjene aplikacije poput 'Gnome Paint Drawing Editor' koja je instalirana i otvara se, ali nema funkcije koje mi trebaju ?

2. Na ulazu/ logiranju tipkovnica mi je blokirana, pa ulazim samo preko virtualne tipkovnice na ekranu (sign on), poslije toga u ponovljenom logiranju ili kojekakvim potvrdama ulazim uredno preko tipkovnice (unlock)?

3. Kćer mi ima laptop, star otprilike dvije godine, Acer mislim, jako je usporio, pa može li se njega što sredit, i ima li prostora u njima za ugradnju ssd diskova?

Toliko za sada, svako dobro!

Ivo

On 05.09.2018 09:01, DCC - DP... wrote:
1.) nemojte to raditi i postupak nije trivijalan i nemojte c/p naredbe s interneta instalirajte aplikacije isključivo one iz programa za instalaciju aplikacija i u pravilu nemojte dirati ništa više od korisničkog korištenja, naime nakon takvih i sličnih postupaka će te završiti sa neupotrebljivim OS-om, a također i ponovo riskirate da izbrišete podatke, dakle nikavo kompaliranje i konfiguriranje. I sve što je na internetu nije točno ni postupak ni savjeti nisu ispravni.
2.) kod mene je sve radilo probajte sa drugom/usb tipkovnicom i / ili istom drugom usb portu

3.) posaljite mi mailom tocan model pa Vam mogu javiti u pravilu usporio je zbog OS-a prepostavljam da je na njemu win 10, instalacijom ssda i memorije ce te nesto ubrzati stroj ali to je os gladan resursa - imate li licencu za winse na tom stroju?
Ne mozee se dodati mozee se izmjeniti postojeci disk sto znaci da ce joj kapacittet spremanja podataka pasti.
prijateljski pozdrav

On 05.09.2018 11:14, IP... wrote:
A šta to da ne radim, kakav internet, ne letite pred rudo, taj MyPaint je iz izbora Ubuntu softwera...

Šta da blejim ispred njega kao tele i čekam svaku trivijalnost da mi vi instalirate, i čuo sam vas dobro i prvi put, da zaboravim vanjske izvore, jer koliko vidim Ubuntu softwer nudi poprilično bogat izbor, te nema potrebe lutati okolo, i to je u redu...

A ovo šta stoji u mojoj prvoj poruci sve je posljedica aktivnosti unutar sustava, jer ja ako idem na instalaciju nekog programa iz Ubuntu softwera, a on mi odgovori neinstalacijom, i to ne jedan put, koga da pitam...

On 5 Sep 2018, at 11:27, IP... wrote:

Jeli se slučajno ovaj MyPaint sada instalira uredno, te sam ga upravo otvorio, po proceduri unutar Linuxa...

On 5 Sep 2018, at 11:32, DCC - DP... wrote:

ovo ste ukucali u terminalu?

dpkg --configure - a

ako jeste zašto ako niste krivo sam razumio pitanje

instalacija kroz njihov software za instalaciju bi trebala proći uredno
naglasio sam samo da ne kucate po terminalu 

Zašto instalirate My paint?

On 05.09.2018 11:37, DCC - DP... wrote:
Nemojte zaboraviti da sam Vam naglasio prije instalacije da ako Vam treba za korespodenciju putem maila, uređivanje dokumenta i korištenje interneta da je to dobro rješenje. 
Bilo koji egzotičniji komad hardwarea i ili specifična potreba za komadom software-a je na linux desktopu upitna.

Ako ste trebali nešto za bitmap grafiku tada ste trebali instalirati Gimp.
I on ce raditi uredno.
Odgovori