Ok, idemo po redu.
Nisi napisao koji G model imaš pa ću komentirati ono što sam imao prilike čuti, a to je HP 250
G4 model.
Zvučnici ugrađeni u laptop i nisu tako loši (za laptop), ali su prigušeni. Da li postoji kakav dodatni softver za DTS pod Linuxom koji bi išao na tvoj laptop ne znam, ali možeš probati pustiti neku glazbu sa VLC playerom pa u njemu kroz postavke podesiti boju zvuka prema svom afinitetu ili vrsti glazbe koju slušaš, ali ne očekuj neki veliki napredak.
Postavke za zvuk u VLC-u ćeš naći pod ikonom7gumbom u najdonjem redu:
Što se pak tiče pokvarenih zvučnika moram pitati da li si probao audio izlaz iz laptopa sa recimo slušalicama ili drugim zvučnicima jer možda ne radi samo autio izlaz (može biti blokiran u softveru ili pokvaren).
Ako izlaz na druge zvučnike/slušalice radi onda je možda kvar samo u kablu, a ne i u samim zvučnicima (probaj sa drugim kablom ako nije fiksiran za neki od zvučnika).
Ako su ipak zvučnici otišli, za ne previše novaca si uzmi 2.0 sistem i to u jeftinijoj varijanti
Genius SP-HF800A ili skupljoj
Genius SP-HF2020.
Isprobavao sam dosta zvučnika (2.0 i 2.1 sistema) u cjenovnom razredu do 1k kn i ova dva su pri vrhu u odnosu cijena/kvaliteta/dobiveno (i da, izražena snaga je po RMS-u tako da te ne brine da nisu dovoljno jaki i da neće neku normalnu prostoriju od 20-25 m2 ispuniti zvukom).