Vidjeti ćemo cijene i da li će biti dostupno svima za kupovinubertone je napisao/la:Već te vidim kao dioničara... neka, frend mi je prije 25+ godina kupio nešto dionica Apple-a i svi su mu se smijali, a sad...
![]()
TOP TEMA: Ubuntu vijesti
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: TOP TEMA: Ubuntu vijesti
Ubports Unity 8 i Mir 0.29 na Ubuntuu 16.04 LTS.
https://insights.ubuntu.com/2018/01/04/ ... abilities/
Patchevi za Meltdown i Spectre dolaze na Ubuntu 12.04 za one koji imaju ESM, 14.04, 16.04 i 17.10, dolaze i patchevi također za cloud verzije kao i za CPU microcode, GCC, QEMU itd.
Patchevi za Meltdown i Spectre dolaze na Ubuntu 12.04 za one koji imaju ESM, 14.04, 16.04 i 17.10, dolaze i patchevi također za cloud verzije kao i za CPU microcode, GCC, QEMU itd.
https://bartongeorge.io/2018/01/04/xps- ... en-is-here

Dell XPS 13 nove generacije je stigao u Developer Editionu sa predinstaliranim Ubuntuom 16.04 LTS, novi Dell XPS ima quad core i5 i i7 procesore, do 16 GB RAMa i do 1 TB SSDa i 13.3" 1080p i 4K InfinityEdge ekrane9370 Specifications
Here’s a bit more detail behind the system specs. These options are available as noted above.
8th Generation Intel® Quad Core™, i5 (US and Canada only) and i7 versions
Memory options: 4GB, 8GB or 16GB Dual Channel SDRAM
Storage options: 128GB, 256GB, 512GB or 1TB
Ports
2x Thunderbolt™ 3
Noble lock slot
Headset jack
DC-In & DisplayPort 1x USB-C 3.1
MicroSD card reader
Display options
UltraSharp 4K Ultra HD (3840×2160) InfinityEdge touch display
FHD (1920 x 1080) InfinityEdge display
Ubuntu 16.04 LTS preloaded
1 year ProSupport
Gledam sad specifikacije tog novog XPS-a i...
- - 4K verzija ubije autonomiju
- osim SSD-a se ništa nemre nadograditi
4K mi je seksi bez obzira na potrošnju baterije, ali koliko dobro radi scaling OSa i aplikacija na tome je nešto što bi trebalo testirati temeljito, da kupim 4K verziju mislim da bi najprije u prvih nekoliko dana isprobao sve desktope i podešavanja da vidim kako se Linux nosi sa takvim ekranom, da ga mogu vratiti ako nije dobro.bertone je napisao/la:Gledam sad specifikacije tog novog XPS-a i...
- - 4K verzija ubije autonomiju
![]()
- osim SSD-a se ništa nemre nadograditi
Ubports Unity 8, Mir i XMir najnoviji update.
Kad sam uzimao T540p sa FHD zaslonom, gledao sam (i isprobao Ubuntu i LinuxMint) i isti model sa 3K zaslonom i na kraju ipak uzeo ovaj FHD.JH-IM je napisao/la: 4K mi je seksi bez obzira na potrošnju baterije, ali koliko dobro radi scaling OSa i aplikacija na tome je nešto što bi trebalo testirati temeljito, da kupim 4K verziju mislim da bi najprije u prvih nekoliko dana isprobao sve desktope i podešavanja da vidim kako se Linux nosi sa takvim ekranom, da ga mogu vratiti ako nije dobro.
Na Windowsima je scalling radio ok, no na Linuxu (14.04.1 i 17.1) nije
Čudno da nije na 14.04.1 jer Unity inače dobro scalea, vidio sam na Youtubeu par demonstracija 3200x1800 ekrana i scaling radi dobro kada se podesi na 1.5-2x ili koliko kome već odgovara, iako to je bio 16.04, mislim da više OS nije toliki problem u novije vrijeme podesiti, ali je dio aplikacija problem koje ne prate podešavanja, najčešće stare QT4 i GTK2 aplikacije jer mislim da u QT5 i GTK3 postoji to ok napravljeno, ali nisam isprobao. Scaling na Windowsima je ponekad i gori nego na Linuxu, može se podešavati samo u koracima od 25% za razliku od Linuxa gdje je na dijelu desktopa moguć fractional scaling po 0.1 tako da je moguće prilagoditi veličinu svega nečijem ukusu i vidu jer što je nekima presitno nekima nije i obrnuto, sa 0.1 scalingom je moguće naći podešavanje za svakoga točno onoliko koliko mu odgovara. Kada bi kupovao ovaj sa 4K ekranom definitivno bi u prvih nekoliko dana isprobao hrpu desktopa i podešavanja da vidim je li mi prihvatljivo ili nije, ako nije vratio bi im ga i uzeo 1080p.bertone je napisao/la:Kad sam uzimao T540p gledao sam (i isprobao Ubuntu i LinuxMint) na istom modelu sa 3K zaslonom i na kraju ipak uzeo ovaj FHD.
Na Windowsima je scalling radio ok, no na Linuxu (14.04.1 i 17.1) nije
Unity (na 14.04.1) je izgledao ok (čisto i oštro na 1.25 iako malo presitno) no LibreOffice i Pinta su imali zamućene ikone u alatnim trakama. Dizanjem na 1.5 je Unity i dalje bio ok, no LO i P su bili još gori 
Možda se je danas nešto promijenilo, no tada je bolji izbor bio FHD bez scallinga.
Na Win7 sam isprobao MSO i CDP i oba su bili oštri bez obzira na scalling.
Možda se je danas nešto promijenilo, no tada je bolji izbor bio FHD bez scallinga.
Na Win7 sam isprobao MSO i CDP i oba su bili oštri bez obzira na scalling.