čavrljanje 2.0

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

iStop
Spol: M

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la iStop »

Jeremija je napisao/la:Možda bi se trebala vratiti etika i nekakve moralne vrijednosti (ako su ikada postojale) u zakone i poslovanje. Možda treba učiti djecu na svojim primjerima, inače ne nauče. Ima super ljudi na koje se može naletiti u uredima, radnjama, smetlištima. Ali ima i govana.
:thmb-up
Dok radi, ne diraj!
(If it ain't broken, don't fix it)
NoMaam

Post Postao/la NoMaam »

Jeremija je napisao/la:[Neki dan gledam listu od plaće i "divim" se kako sam dobio najveću plaću do sada. Zato što sam prošli mj. imao dva tjedna noćne. Gledam listu, na staž dobijem 500, putni troškovi 400, a ukupno sa svime dobijem 3900kn. Grozno, još kad se sjetim da ima i lošijih plaća.
I kad odbiješ tih 900Kn dobio si 3100 Kn za cijeli mjesec s dva tjedna noćnog rada. Zbog takvih plača se Slavonija i prazni.

Tako, ja sad odo na posao pface

Pozz
Ok i što sad?
Bunker

Post Postao/la Bunker »

Mozda nedostatak radne snage napokon pomakne teziste na povecanje plaća.

Ni strana radna snaga nisu bedaci koji bi ovdje radili kad za isti job negdje drugdje bi i duplo zaradio..

Neće se sigurno niti desiti nekakvo masovno preseljenje firmi jer je na zapadu kolac već odavno podijeljen....

Nekakve sitne pomake vidim, no neznam da li je diljem rh slicno. Otkantal sam prije par mjeseci jedan job ( bilo mi daleko 17,5 km , kroz najzesce gradske guzve, pa uzme vremena ) i u roku par dana nasao drugi. Nekad sam mjesecima trazio drugi job. Cak im vise nije ni prepreka kaj sam u mirovini, a prije su se svi frljili na to.

Na razgovoru za posao se uredno cjenkam, i na ovom jobu sam dobio za soma kuna veći bruto u odnosu na onaj koji su nudili u startu, a takvo cjenkanje bi bilo nezamislivo do koju godinu unazad.

Inace, ako imate znatnije porezne olaksice ( broj djece, broj uzdrzavanih, invalidnost, rvi,... ) onda uvjek dogovarajte cim vecu bruto plaću. Ako dogovorite neto, onda u biti vase olaksice pogoduju poslodavcu da ga manje ukupno koštate....
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

NoMaam je napisao/la:
Jeremija je napisao/la:[Neki dan gledam listu od plaće i "divim" se kako sam dobio najveću plaću do sada. Zato što sam prošli mj. imao dva tjedna noćne. Gledam listu, na staž dobijem 500, putni troškovi 400, a ukupno sa svime dobijem 3900kn. Grozno, još kad se sjetim da ima i lošijih plaća.
I kad odbiješ tih 900Kn dobio si 3100 Kn za cijeli mjesec s dva tjedna noćnog rada. Zbog takvih plača se Slavonija i prazni.

Tako, ja sad odo na posao pface

Pozz
Još i manje, 3100 minus stalni dodatak od 656,48 pface
Ali ima nade za nas slavonce, generalni direktor u firmi ima cca. 70 000kn. plaću, i nije najveća. Imamo predsjednika uprave i predsjednika nadzornog odbora, oni imaju veću plaću. A prosjek u firmi je 4 500 :thmb-up
Kako kažu- ja jedem kupus, ti meso, a zajedno jedemo sarmu :-D
Tko živi u nadi umire u gov....
vexzvex

Post Postao/la vexzvex »

Ekipa, idem u offtopic, ali ima li neka dobra duša, a k tome i dobar matematičar da mi objasni kako da kut od 6 stupnjeva pretvorim u milimetre? Važno mi je da znam koliki koliki je otklon u milimetrima od centra, tj. nule do odrediša od 6 stupnjeva.

Ako može, molio bih da (neka) dobra duša objavi i formulu po kojoj ću moći ubuduće izračunavati ovakve probleme. Još jednom, isprika za offtopic, vrlo je važno, a siguran sam da na ovome forumu ima obilje odlikaša koji znaju odgovor na ovakvo, možda pomalo i blesavo pitanje!

Lp!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

vexzvex je napisao/la:Ekipa, idem u offtopic, ali ima li neka dobra duša, a k tome i dobar matematičar da mi objasni kako da kut od 6 stupnjeva pretvorim u milimetre? Važno mi je da znam koliki koliki je otklon u milimetrima od centra, tj. nule do odrediša od 6 stupnjeva.

Ako može, molio bih da (neka) dobra duša objavi i formulu po kojoj ću moći ubuduće izračunavati ovakve probleme. Još jednom, isprika za offtopic, vrlo je važno, a siguran sam da na ovome forumu ima obilje odlikaša koji znaju odgovor na ovakvo, možda pomalo i blesavo pitanje!

Lp!
6° ne znači ništa u smislu mm, već moraš znati i druge parametre geometrijskog tijela ili lika da bi mogao odrediti koji je otklon.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
vexzvex

Post Postao/la vexzvex »

Okej, konkretnije, treba mi to za rad iz strabologije, pišem rad o pretvorbi stupnjeva otklona bijega oka (k nosu ili od nosa, svejedno) u milimetre.

Dakle, suština je kojom formulom izračunati za koliko je mm potrebno skratiti ili produžiti ekstraokularni mišić, s obzirom na otklon od 6 stupnjeva, tj. 10,5 prizma dioptera da bi se oko dovelo u orto (centrirani) položaj.

Tnx!
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

I u tom slučaju moraš znati promjer oka ili još koji parametar. Tvoj kut od 6° ima dva kraka koji su beskonačno dugački. E sad, ovisi gdje ćeš zakačiti taj mišić. Znači, koja je udaljenost od točke spajanja mišića sa jednim od krakova tog kuta, do vrha kuta?
Mora postojati barem dva parametra da bi izračunao treći.
Koliko vidim, radi se o 11 mišića koji okreću očnu jabučicu. Jedni se "stežu", drugi se "šire" da bi se jabučica okrenula u željenom smjeru. E, sad, koliko je to milimetara kod pomaka za određeni kut, ovisi o veličini same jabučice (promjeru). Ako sam dobro shvatio, put koji tebe zanima u mm, je dio kružnice, a on je veći kod većeg radijusa.
U svakom slučaju, moraš znati još jedan parametar osim kuta.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
vexzvex

Post Postao/la vexzvex »

Poštovani Vl@do, hvala Vam na odgovoru!

Dostavljam ključne podatke: prosječna veličina ljudskog oka kod odraslog čovjeka po ravninama je 24,2 mm transverzalno i 23,7 mm sagitalno.

Nas zanimaju operacije na medijalnim i lateralnim mišićima, konkretnije lateralnom rektusu, koji je potrebno skratiti da bi se oko centiralo, pa Vam dostavljam mjere: medijalni rektus udaljen je 5,5 mm od limbusa oka (*limbus je vanjski rub šarenice oka). Lateralni rektus udaljen je 6,9 mm od limbusa oka.

Bi li ikako mogli pomoći da dođemo do formule?

Tnx!
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

vexzvex je napisao/la:Bi li ikako mogli pomoći da dođemo do formule?
Teško. szbunjen Sada neka matematičari nastave. Ja sam samo pokušao skrenuti na pravi put. Dalje ne znam stvarno, ali pratim, jer sada i mene zanima.
PS
Možda pomogne kakva skica. Pretpostavljam da se radi o nečem ovakvom:
slika
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Odgovori