A imao sam i ja svakakvih USB stickova, od onih koji su snimali podatke i ispod 1 MB/s pa do onih koje sam slučajno oprao u vešmašini i nakon toga su i dalje radili.
Ovaj USB 3.0 je neki SanDisk od 32GB, koji točno model ne mogu pročitati jer su slova sitana i ugravirana u onaj metalni dio konektora koji ulazi u USB utor, ali cijeli USB stick kad se ušteka možda viri 2 mm i zapravo nije veći od nokta na palcu ruke (režem nokte redovito da ne pomislite da imam pandže )
... e a zakaj nas dvojica trolamo po ovoj temi koja nema veze sa USB stickovima
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]
ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
The only way to fix Linux is to take one distro, one set of components as a baseline, abadone everything else and everyone should just contribute to this single Linux. Whether this is Canonical's Ubutu, or Red Hat's Fedora or Debian's system or a new joint effort is something that intelligent people will disagree until the end of the days.
Never going to happen, previše različitih interesa i ego tripova.
I used to think that it was a privilege to serve people who also loved the idea of service, but now I think many members of the free software community are just deeply anti-social types who love to hate on whatever is mainstream. When Windows was mainstream they hated on it. Rationally, Windows does many things well and deserves respect for those. And when Canonical went mainstream, it became the focus of irrational hatred too. The very same muppets would write about how terrible it was that IOS/Android had no competition and then how terrible it was that Canonical was investing in (free software!) compositing and convergence. Fuck that shit.
Prilično intresantno oslikava socijalni karakter FOSS zajednice
Grof je napisao/la:Prilično intresantno oslikava socijalni karakter FOSS zajednice
Ma jašta, treba zatući FOSS, dijeljenje i suradnju i prepustiti se blagodetima vlasničkih licenci, krvopija i bezobraznih ograničenja samo zato da se pod svaku cijenu opravdaju nekakve poslovne odluke našeg blaženog sveca Marka Ubuntaša.
Grof je napisao/la:Malo na ovu temu iz usta Marka:
I used to think that it was a privilege to serve people who also loved the idea of service, but now I think many members of the free software community are just deeply anti-social types who love to hate on whatever is mainstream. When Windows was mainstream they hated on it. Rationally, Windows does many things well and deserves respect for those. And when Canonical went mainstream, it became the focus of irrational hatred too. The very same muppets would write about how terrible it was that IOS/Android had no competition and then how terrible it was that Canonical was investing in (free software!) compositing and convergence. Fuck that shit.
Prilično intresantno oslikava socijalni karakter FOSS zajednice
Ovo je najveća istina koju je rekao, jedan dio takozvane Linux zajednice se ni dan danas ne može dogovoriti sami sa sobom žele li da Linux desktop postane mainstream ili ne, ako da onda to znači određene stvari koje su neizbježne, jednostavno se ne može postati mainstream bez određene prilagodbe mainstreamu, tko misli da je to moguće živi u idejama o nekakvoj open source utopiji, svijet nije idealan i mainstream vode zakoni tržišta, ako hoćeš ući u to moraš se u nekoj mjeri prilagoditi na ovaj ili onaj način. Mark razmišlja kao biznismen i zna da bez biznis razmišljanja nema ni uspjeha Linux desktopa u mainstreamu. Ali se vraćamo tu na pitanje da li želimo komercijalnu distribuciju odnosno veću prisutnost Linux desktopa na tržištu? Ovdje se puno raspravljalo o ovoj temi, ali dosta ljudi zapravo nije dalo definitivan odgovor Da/Ne da li podržavaju takvu ideju, ne koliko je ona izvediva nego da li je podržavaju.
jurastublic je napisao/la:
Ma jašta, treba zatući FOSS, dijeljenje i suradnju i prepustiti se blagodetima vlasničkih licenci, krvopija i bezobraznih ograničenja samo zato da se pod svaku cijenu opravdaju nekakve poslovne odluke našeg blaženog sveca Marka Ubuntaša.
2010 oko 75% Linux kernela su razvijali plaćeni developeri velikih kompanija, danas je taj postotak vjerojatno i veći i nitko oko toga ne radi probleme, nitko nije spominjao vlasničke licence, Ubuntu Touch je na primjer potpuno open source i prodavao se, ograničeno ali se prodavao, hipotetska komercijalna distribucija može biti isto tako i dalje open source samo sa integriranim proprietary driverima, codecima i plaćenim supportom. Ne mora se zatvoriti nešto da bi se prodavalo niti je on to spominjao.
JH-IM je napisao/la:Ne mora se zatvoriti nešto da bi se prodavalo niti je on to spominjao.
To si lijepo sažeo ali ja sam samo reagirao na Grofovo trenutno beznađe i pesimizam a ne na one citate na stranom jeziku. Koristi i najmanju priliku da nasilu navuče razloge za taj pesimizam. Dok ja recimo smatram da FOSS kroči u svijetlu budućnost. Nemam nikakvih argumenata, samo neki stečeni osjećaj da to polako ali sigurno ide u pravom smjeru. Pratim računalstvo još od vremena spektruma i svašta sam dosad vidio, tako da nekako vjerujem tom osjećaju.
Super mi je kako ljudi idu iz krajnosti u krajnost. Mark je osnovao kompaniju, uzeo Debian code za svoju poslovnu bazu i vracao zajednici odlican proizvod. Da je htio zaradu mogao je puno bolje ulozit u Adobe, Autodesk, Apple, MS, naftu, zlato, ali ocito da mu je vise bilo do Linuxa nego do investicija. I sad odjednom traži investitore koji ce mu određivat što mu kompanija mora radit da bi bila profitabilna. Nestalo romantike, ljudi se mijenjaju, stare, nisu im vise iste stvari bitne. To je normalno. Ako prema nečemu Ubuntu ide, onda je prema komercijalnoj distri.
Inače, ovdje su uspoređene neke od značajki komercijalnog Win kernela i Linuxa
DA ja sam za komercijalnu distru tu nema problema uopće.
Ali Ubuntu/Debian derivati - ne hvala.
Nikad to ne bih kupio
Taj Debian i ubuntu mi nikad nisu bili onalo kako treba
po mojem mišljenju.