Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

hrvooje

Re: Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Post Postao/la hrvooje »

Pišem čovjeku iz Susea koji održava i2c-tools paket za I2C/SMBus za detektiranje latencija RAM modula. Kaže mi da na mojoj ploči HP laptopa BIOS sakriva SMBus DIMM-ova, ali da za starije Intel chipsete ICH6 postoje neki zaobilazni putevi u kernelu kako se to može od-sakriti. No za novije chipsete to nije moguće. Pod Win i na CPU-Z ovo normalno radi i sve informacije su prikazane. PRimjer zatvorenih vrata koja bi prava uspješna desktop komercijalna distribucija lako otvorila.

Sad se pitam zašto to nije Suse?
JH-IM
Spol: M

Post Postao/la JH-IM »

hrvooje je napisao/la:Pišem čovjeku iz Susea koji održava i2c-tools paket za I2C/SMBus za detektiranje latencija RAM modula. Kaže mi da na mojoj ploči HP laptopa BIOS sakriva SMBus DIMM-ova, ali da za starije Intel chipsete ICH6 postoje neki zaobilazni putevi u kernelu kako se to može od-sakriti. No za novije chipsete to nije moguće. Pod Win i na CPU-Z ovo normalno radi i sve informacije su prikazane. PRimjer zatvorenih vrata koja bi prava uspješna desktop komercijalna distribucija lako otvorila.

Sad se pitam zašto to nije Suse?
Suse je to već pokušao na neki način sa SLEDom i nije imao nekog prevelikog uspjeha.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

@Nicky, niti jedan od Linuxa koje ti spominješ NIJE Linux desktop, a u temi govorimo isključivo o Linux desktop OS-u - pandanu MS Windowsima u poslovnom (pa i kućnom) segmentu korisničkog operativnog sustava.
kepica

Post Postao/la kepica »

nicky je napisao/la:Ajd da se i ja oglasim na temu komercijalne linux distre :)

... integrirani wifi u tatinom laptopu ne radi, problem je rješen za 10 min kupnjom wifi usb adaptera za 49kn. Možda vam se to čini kao glupo rješenje ali meni je to brže i jeftinije nego se patit sa instalacijama 101 verzije drivera dok ne nađem pravi. Ubuntu 16.04 više ne radi na mom desktopu, krahira compiz. Rješenje: install gnome2 sve radi bez greške. Ok, nije tako lijepo, nema sve funkcionalnosti, al mene to ne zamara. Laptop mi kod svakog paljena javlja system problem detected, neka python glupost se ruši, al nema šanse da idem trošit vrijeme na to kad kliknem 3 put ok i laptop radi
čitav post mi se sviđa , ali ovaj dio koji sam izdvojio je ... :thmbs-up
'81: ZX81 '83:ZX spectrum '85: Apple IIe '86:C-64 *** '87:PC-XT *** '88:PC-AT *** '90:386 *** 'itd.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

@Grof
Pa openSuse je desktop OS. A ostatak navodim kao primjer drugih tržišta gdje linux prevladava.
Bunker

Post Postao/la Bunker »

bertone je napisao/la::protest_lol

... moram sutra kod doktorice po novi paket tableta da mi ne zafali prek vikenda :-D

Umjesto kolača i dobrodošlice , ti odmah panično o doktorima i tabletama .... Relax, rintačim svaki dan od 7-17 pa nemam baš viška energije i otrova za prosipanje...hehehehe

Ide vikend , uskoro i praznici , nebumo kvarili idilu ...

:thmbs-up
Staromodan

Post Postao/la Staromodan »

Tek sam sad vidio ovu temu i da ima dobrih ideja, pa sam mislio napisat duzu poruku, ali nakon nekih komentara sam ostao bez teksta. Ah, nije vazno, i tako tak za par let bu svejedno na kojem se sistemu vrte desktop programi, jer bu sve drukcije poslozeno.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

nicky je napisao/la:@Grof
Pa openSuse je desktop OS. A ostatak navodim kao primjer drugih tržišta gdje linux prevladava.
Da jednim svojim dijelom, no problem leži u aplikacijama koje se koriste na desktop OS-u u većini.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

hrvooje je napisao/la: Sad se pitam zašto to nije Suse?
Zato što bi takve stvari zahtijevale brutalno goleme količine novaca, veće nego što ih ima itko iz svijeta linuxa. Jedina šansa je opcija di se linux stavlja na limitirani niz HW-a i to prodaje više manje kao neki „appliance“. Jedan od razloga zašto sam predložio BSD je i recimo moj slučaj sa starim pctel driver modemom: ima driver sa uređajem, ali je bio samo za RHEL sa kernelom 2.2 i to specifičnim. Neki lik je radio privatno driver, no za svaku novu minornu verziju kernela 2.4 i kasnije 2.6 je morao tweakati driver. Kod BSD-a to ne bi bio slučaj i isti driver bi radio na raznim verzijama i kroz više godina, ovako stvar je kompletni :wtf . Da budem jasniji, rapidni razvoj linuxa je njegova najveća mana za adopciju kod širokih masa. Čak i kada kernel ekipa brine o driverima, kocka je da li će ti sve raditi na idućem updateu. Neusporedivo gori primjeri su grafički driveri gdje je potrebno imati čitavi grafički stack od kernela pa na dalje istim gcc-om kompilirano i međusobno kompatibilno u nadi da će ti sve raditi. To je sve puno pre nestabilno i previše riskantno za mase.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

shrike je napisao/la:
Zato što bi takve stvari zahtijevale brutalno goleme količine novaca, veće nego što ih ima itko iz svijeta linuxa. Jedina šansa je opcija di se linux stavlja na limitirani niz HW-a i to prodaje više manje kao neki „appliance“.
To je prilično dobra ideja. Nešto kao Linux Chromebookovi sa nekakvim predinstaliranim unaprijed podešenim Linuxom za surfanje, multimediju i Office, integracija sa cloud servisima i slično. Moglo bi mu se i dodati Steam za Linux da ga se reklamira i kao opciju za gaming na jačim modelima. Ubuntu LTS ili Debian+lagani desktop shell koji je jednostavan, funkcionalan i lijep, touch friendly obavezno, predinstalirani svi popularni browseri, audio, video i Office programi koje korisnik može trebati. Uz to nuditi i neke IoT proizvode koji bi se dobro integrirali sa njim, to već Ubuntu može sa svojim Ubuntu Coreom, mislim da bi to bio dobar način kako povećati broj korisnika i privlačiti ih općenito da koriste Linux. Prodavati ga kao laptope i kao mini boxove koji mogu biti korišteni kao računalo i HTPC.
Odgovori