Što se tiče ovih zadnjih 30-setak postova u ovoj temi, mislim da se @MaxBunker negdje slatko smije
Pozz
Moderator/ica: Moderatori/ce
Praktički da. Iznenadio bi se, kod nas u firmi imamo takve stvari. Iako nisam programer, nekoliko puta sam i ja uspješno mijenjao kod od drivera (nikakve velike promjene, komentiranje par linija i mijenjanje par varijabli, ali privatno ne za firmu). Dapače, što poslovno što u jednoj drugoj udruzi sam vidio da je sposobnost mijenjanja koda, tj. baš open source dio prilično kritičan. I to u potpuno netrivijalnim razinama. Osobno sam voljan staviti svoj spolni organ na stol i to da bude odrezan tupim nožem da ako Linux postane komercijalan, closed source sa cijenom da bi mi u firmi i jako, jako puno drugih firmi jednostavno krenule putem BSD-a. Ne zavaravajte se ni malo, besplatnost linuxa je jedan od ekstremno bitnih razloga zašto je uopće došao u poziciju u kojoj je. Open sourcnost tj. GPL licenca je drugi. Štoviše, to su razlozi zašto je linux pobijedio u gotovo svemu osim desktopa. Ne znam jeste li svjesni, aii većina smart TV-a kao i „običnih“ modernih vrte linux. Eto, čisto da dam komentar da „open source“ nije samo teoretski argument, nego u pro svijetu i kompletno praktičan.Grof je napisao/la: Teoretski možeš, no praktički - ne. Pisanje drivera iziskuje duboko poznavanje rada i hardvera i kernela. To mogu oni koji znaju low-level programiranje. Stoga, uzmi da u prosjeku ne možeš. Dapače, svaki korisnik ne može ni teoretski.
To je zapravo ilegalno na windowsu, ali kao što sam rekao gore, mijenjanje koda u Linuxu što se pro IT firmi tiče je kompletno normalna i uobičajena stvar, nimalo teoretska ili neuobičajena.Grof je napisao/la: Teoretski možeš iskoristiti i windows driver reverse engineeringom. Odnosno, teoretski se može zaista svašta, pa mi je pomalo glupo pozivati se na snagu teorije.
Da, što se tiče (kontra)obavještajne, vojne i državne sigurnosne perspektive sve što nije open source (i da možeš sam kompajlirati) je kompletno i apsolutno neprihvatljivo. Mogao bi se lagano napraviti i argument da je to rubna veleizdaja, ako ne puna veleizdaja koristiti ikakve MS proizvode u vojsci ili policiji. Na žalost, reakcije na to su da je to paranoja, nepotrebne gluposti i da postoje drugi problemi (i postoje, ali problem A ne opravdava ignoriranje problema B). Tu stvar postaje još gora zbog hardwera, ali to sada nije topic. Osobno ne bih niti pod razno dozvolio ikakav closed source software u državnim institucijama. Na razini države se može i jeftinije je imati svoju distru, interno razvijenu nego plaćati nekog drugo za komercijalni sw.branac88 je napisao/la:Podsjetio bih da se unazad 5 godina dogodilo previše špijunskih gluposti koji se tiču privatnosti a koje su rezultirale zanimanjem za alternative penđerima i jabučicama. Iz glave sada izvlačim, mislim da sam pročitao da se pojam "linux" u tražilici na području Poljske povećao za 200% nakon ne znam više koje afere (Snowden? Wikileaks?...).
Misliš? Pa Milan B. je jednom prilikom svojim sugrađanima rekao da ako im smeta naplata parkinga u gradu (pogotovo ovima u strogom centru) prodaju stanove i odu živjeti na selo... i što se dogodilo? ... ništa... malo su grintala tri penzionera i to je to... javnost je otupljena i nezainteresirana za bilo što osim nogometa i da li uz njega bolje ide Karlovačko ili Ožujskoshrike je napisao/la:Ovdje na forumu, ali i inače sam vidio često taj argument "ako ti ne odgovara, koristi windows, nitko te ne sili". To je bullshit „argument“. Zamislite samo da na televiziji predsjednik ili premijer na neku kritiku kažu „tko vas sili da živite u RH? Odite negdje drugdje gdje toga nema!“. Hebate patak, pa javnost bi podivljala.
Jel? Dakle 98% "moja supruga" korisnika bi praktički znalo prepraviti driver? Daj @shrike znaš o čemu ovdje razgovaramo i na kojih se točno 98% korisnika misli, odnosno zna se da je ovih 2% korisnika Linuxa zapravo informatički pismena ekipa. Dok Linux neće postati OS za "moje supruge" ništa od ikakvog širenja korisničke baze.shrike je napisao/la:Praktički da. Iznenadio bi se, kod nas u firmi imamo takve stvari. Iako nisam programer, nekoliko puta sam i ja uspješno mijenjao kod od drivera (nikakve velike promjene, komentiranje par linija i mijenjanje par varijabli, ali privatno ne za firmu).Grof je napisao/la: Teoretski možeš, no praktički - ne. Pisanje drivera iziskuje duboko poznavanje rada i hardvera i kernela. To mogu oni koji znaju low-level programiranje. Stoga, uzmi da u prosjeku ne možeš. Dapače, svaki korisnik ne može ni teoretski.
Mislim da tu nema puno filozofije. Dovoljno je pogledati što konkretno radi Canonical.jurastublic je napisao/la: Ali, svejedno. Mislim da je taj čarobni štapić, "komercijalna distra koja će riješiti sve linuxove probleme" malo prejednostavno gledanje na složeni problem. Možda bi bilo dobro u ovoj temi početi davati neke konkretne primjere što i kako bi točno trebalo napraviti da se takva distra pokrene.
Nije poanta komercijalne distribucije da uobičajeni Linux nestane, upravo suprotno, komercijalna distribucija bi svojim hipotetskim većim tržišnim udjelom i dostupnošću popularnih aplikacija pomogla i besplatnom Linuxu, uobičajeni open source Linux ne bi nestao niti bi bilo u interesu bilo koga da nestane, ne bi ni komercijalna distribucija bila closed source nužno, možda par proprietary komponenti tipa integriranje proprietary drivera, codeca itd, ono što bi komercijalna distribucija morala imati je in house kontrola nad bitnim dijelovima sustava koje je onda moguće prilagođavati željama korisnika i potrebama razvoja same distribucije, da ne ovisi o upstreamu za one dijelove sustava koji su najvidljiviji korisniku, a to je prvenstveno desktop environment, znači nema hirova upstreama, plus tehnička podrška korisnicima u stilu plaćenih Windowsa.shrike je napisao/la:Osobno sam voljan staviti svoj spolni organ na stol i to da bude odrezan tupim nožem da ako Linux postane komercijalan, closed source sa cijenom da bi mi u firmi i jako, jako puno drugih firmi jednostavno krenule putem BSD-a. Ne zavaravajte se ni malo, besplatnost linuxa je jedan od ekstremno bitnih razloga zašto je uopće došao u poziciju u kojoj je. Open sourcnost tj. GPL licenca je drugi. Štoviše, to su razlozi zašto je linux pobijedio u gotovo svemu osim desktopa. Ne znam jeste li svjesni, aii većina smart TV-a kao i „običnih“ modernih vrte linux. Eto, čisto da dam komentar da „open source“ nije samo teoretski argument, nego u pro svijetu i kompletno praktičan.
Rekao bi da Rudar nije mislio na takvo "banalno" editiranje drivera nego doslovno na pisanje svojega drivera. Editiranjem conf fileova i preusmjeravanjem "pinova" i sličnim hackovima sam već pokušavao riješiti svoj problem sa slušalicama, ali u najboljem slučaju sam dobio zvuk na slušalicama ali je i dalje nastavio preko zvučnika. Takvi hackovi ipak idu only so far bez dubinskog poznavanja drivera i hardvera. Ono što je razočaravajuće je da nitko na moj prijavljeni problem na kernel bug trackeru nije reagirao, čak niti komentarom da je uzet u razmatranje, uz to jedan od Alsa developera mi uopće nije odgovorio na email, ja imam sreće da imam line-out izlaz pa nekako kompenziram, čovjek sa istim problemom na Dellovom laptopu nema line-out i njemu na Linuxu jednostavno NE rade slušalice. I što da lik radi nego da popizdi totalno?shrike je napisao/la: Praktički da. Iznenadio bi se, kod nas u firmi imamo takve stvari. Iako nisam programer, nekoliko puta sam i ja uspješno mijenjao kod od drivera (nikakve velike promjene, komentiranje par linija i mijenjanje par varijabli, ali privatno ne za firmu). Dapače, što poslovno što u jednoj drugoj udruzi sam vidio da je sposobnost mijenjanja koda, tj. baš open source dio prilično kritičan. I to u potpuno netrivijalnim razinama.