Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Komercijalna Linux distribucija = savršeni Linux?

Post Postao/la Grof »

JH-IM je napisao/la:
Ono što mi se nikako ne sviđa jest činjenica da je zagovaranje komercijalnog linuxa i pljucačina po nekomercijalnom prešla ovu temu. Jučer sam popodne otvorio forum da vidim nove postove, od 3 nova posta, 1 je bio u ovoj temi (što je ok), a 2 su od korisnika Grofa bila pljucanje zato što eto nešto ne štima u nekoj distri (mislim da je bila tema Linux Mint fan club) i da bi sve riješila komercijalna distra.

Mislim...da se više energije uložilo u stvaranje te "savršene" komercijalne distre umjesto u zagovaranje iste, možda se već moglo skupiti više para od Bill Gatesa i pokojnog Steve Poslića zajedno... :kava
Nisam doživljavao Grofove postove kao pljuvanje, čovjek ima problema i iskazao je malo svoju frustraciju sa njima, ni prvi ni zadnji.
Točno, ne pljujem, samo sam drustriran jer se već dugi niz godina Linux desktop ne miče s mrtve točke određenih problema, a samo se nagomilavaju novi i to iz čisto bespotrebnih razloga. Dva-tri zadnja banalna primjera koji me posebno nerviraju:
  1. Hrpetina kojekakvih Display managera kojii služe za logiranje u određeni GUI sustav. OK, očito, kako sada imamo i systemd treba sve živo pisati from scratch. No, KDE je imao izvrstan i opcijama bogat KDM (baš usklađen s KDE-ovom politikom podešavanja i prilagodbe svega. I nekog, meni nepoznatog razloga KDM je umro s KDE4, a imao je meni bitnu opciju passwororless logina. To nema preko sebe riješen ni LightDM ni SDDM ni neki drugi od hrpa DM-ova. Za koji je jarac KDM nestao i zašto su nestale i te korisne opcije?? OK, rješenje srećom postoji u PAM-u, pa ću ga i napisati u temi u koju to i spada, ali meni to samo iziskuje opet novi trud da nešto iskopam i prilagodim. Ljuti me ta nedosljednost iz verzije u verziju na nivou jedne te iste distre.
  2. Ako je KDE kao GUI poznat po bogatstvu opcija nekada za rad s korisnicima imao odličan kuser u kojem se mogu podesiti i grupe za pojedinog korisnika, kako i zašto je to sada odjednom nestalo?? Zašto je izbačena jednostavna GUI mogućnost da se svakom korisniku lagano pridodaju i oduzimaju korisničke grupe??
  3. Software manageri. Izgleda da ih ima ko pljeve, a ni jedan ne radi kako treba. Ovaj zadnji KDE-ov Discover, nakon misteriozno nestalog Muona je posebna debilana. Tko ima potrebu stalno smišljati novi isti softver za neke stvari?
Eto, upravo bi se ovakve stvari riješile s jednom ili par komercijalnih distri gdje bi netko od voditelja projektnih timova rekao, dosta! Napravite nešto kako spada i za to ćete biti plaćeni, a to što napravite dalje prepustite slobodnoj zajednici, pa ako oni to dorade na dobar način, lako ugradimo u novijim verzijama toga što održavamo i za što nam korisnici koji to žele i plaćaju.
Zašto je CentOS hvaljen? Zato jer predstavlja klon vlasničkog RHEL-a, a ne vidim da RedHat od toga ima štetu. To je dobar primjer win-win kombinacije.

Ja jednostavno zagovaram hibridni model suradnje vlasničko <-> slobodno, kakav već i postoji na drugim Linux nivoima i koji je već dokazao da zapravo ne radi nikakvu štetu zajednici nego upravo suprotno.
branac88
Spol: M

Post Postao/la branac88 »

JH-IM je napisao/la:99% boli ona stvar za privatnost, zato i imaju Facebook i surfaju logirani na Facebook, mobitele sa milijardu permissiona na 100 aplikacija i sve ostalo. Većinu jednostavno nije briga i ne žele se odreći udobnog korištenja svega i svačega da bi imali nekakvu kao privatnost, na kraju krajeva većina ljudi ni nema što sakrivati, oni koji imaju ni ne koriste Facebook, smartphoneove i ostalo, takvima nije ni trebao Snowden da im kaže da je to big no no za koristiti.
Ne znam je li stvarno imaš problema sa razumijevanjem ili ti je frustracija tolika da bi popljuvao ideju komercijalne linux distre samo kada bih rekao jednu riječ u njenu korist?
Ako se u medijima počelo postavljati pitanje privatnosti na netu i najednom je samo u Poljskoj skočilo "guglanje" linuxa za 200%, onda je očigledno da na popularnost linuxa utječe i neki drugi čimbenik osim famoznog Ubuntua.

A što bi bilo kad da nije bilo ni Ubuntua ni wikileaksa...nitko neće znati i bez veze je baljezgati o tome... :kava

Što se tiče idealizma i pragmatizma, mislim da je dobro pogledati ovaj video (doduše, tu se radi o politici u SAD gdje umjesto idealizma imamo ideologiju, ali bit je ista što se ove rasprave tiče):
https://www.youtube.com/watch?v=2n_rBxHxaco

Zato i imam i winse uz linux, a zato i neki ovdje i frustrirani linuxom jer im je idealizam doživio težak udarac. Odnosno, rasprava koja bi trebala biti konstruktivna glede nekog pitanja (u ovom slučaju komercijalne linux distre) je postala tema za liječenje frustracija. Da nije tako, sada bi već pobornici komercijalne linux distre krenuli u rad tj. zgrtanje para...
...a i ne samo oni, već i prije njih oni koji bi u tome vidjeli (isključivo) profit. Ali očigledno profita nema ni u teoriji, što znači da je sve to uzaludan posao... :kava
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

branac88 je napisao/la: Da nije tako, sada bi već pobornici komercijalne linux distre krenuli u rad tj. zgrtanje para...
...a i ne samo oni, već i prije njih oni koji bi u tome vidjeli (isključivo) profit. Ali očigledno profita nema ni u teoriji, što znači da je sve to uzaludan posao... :kava
Problem je dublji, odnosno ima direktne veze s onim drugim što sam naveo u jednom od mojih teksotva ovdje, a radi se onedostatku aplikacija koje bi radile po Linuxom.

Sagledajmo to ovako:
Android je uspio jer je imao početničku prednost, odnosno iskoristio je poslovicu "Bolje prvi u selu nego zadnji u gradu". Naime, kada su se ne-iphone smartphoneovi počeli širiti Android je bio prvi. IPhone mu nikako nije bio konkurencija jer je cijeli Apple koncept zaista svemir za sebe i funkcionira kao zatvoreni sustav između sebe i svojih korisnika (korisnike - jabučare zapravo konkurencija niti ne zanima. Oni su po pitanju Applea dosta fanatični i na tom fanatizmu Apple živi, pružajući pri tome i usluge koje obećava, bez daljnjega). Dakle, Android je bio prvi i uhvatio je prednost. Čim su došle aplikacije, on si je zapečatio uspjeh. Kada imaš hrpu aplikacija nema toga koji bi te samo tako maknuo sa trona, pa čak i malo ugrozio.
Ono što se nama s Linux desktopom u odnosu na Windowse događa je gotovo identično onome što se Windows phone OS-u desilo s Androidom. Win Phone nije bio prvi na novom terenu i nema dovoljno interesantnih aplikacija.

Dakle, trebalo bi učiti iz tog primjera, pa pokušati prvo na Linux dovesti one aplikacije koje korisnici koriste (MS Office ne možeš jer ti je konkurent i proizvođač krucijalne aplikacije, Adobe i Autodesk b ise već moglo). Kada kao firma složiš poslovno partnerstvo s npr. Adobeom i Autodeskom (+ neka Valve krene s 3A naslovima nakon proboja Vulkana), imaš kritičnu masu za novi operacijski sustav Tada bi ti se pridružio i MS sa svojim Officeom. Ali, da bi te partnere dobio na Linux, moraš im garantirati stabilnu platformu za razvoj, a to možeš jedino ako držiš razvoj Linuxa pod svojom kontrolom, a to opet možeš jedino ako se odlučiš napraviti komercijalnu distru čiji ćeš razvoj držati pod svojom kontrolom i voljom, a ne prepustiti kontroli zajednice, jer zajednica zaista može svašta kvalitetno odraditi, ali slobodna zajednica nema potrebnu razinu odgovornosti i kontrole nad onim što radi.

Drugi način dobivanja novih aplikacija je preko forsiranja slobodnih formata od strane država, pa bi slobodni formati automatski pokrenuli bolji razvoj slobodnih aplikacija koje bi se kao takve najbolje vrtile pod Linuxom.

Eto, to ti je moje kompletnije viđenje "dobre" budućnosti i razvoja Linux desktopa.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

branac88 je napisao/la: Ne znam je li stvarno imaš problema sa razumijevanjem ili ti je frustracija tolika da bi popljuvao ideju komercijalne linux distre samo kada bih rekao jednu riječ u njenu korist?
Ako se u medijima počelo postavljati pitanje privatnosti na netu i najednom je samo u Poljskoj skočilo "guglanje" linuxa za 200%, onda je očigledno da na popularnost linuxa utječe i neki drugi čimbenik osim famoznog Ubuntua.
Googleanje nije donijelo nikakve izravne koristi Linuxu, nikakvog egzodusa na Linux nije bilo, što nam dokazuju statistike korištenja Linuxa po prethodnim godinama. Googleali su ljudi i Kazakhstan nakon Borata. Može i 20000% narasti Googleanje na cijeloj planeti, ali od toga nema nikakve opipljive koristi.

Boldano-ne znam kojom si ti mentalnom akrobacijom to zaključio iz mojih postova da je moje mišljenje o komercijalnoj distribuciji podložno mišljenju nekog korisnika? Pola foruma je izrazilo manje ili više negativan stav o komercijalnoj distribuciji i ja nisam promijenio mišljenje ni za milimetar da je ona potrebna, ali radi tvojega pozitivnog komentara na komercijalnu distribuciju bi ja kao odmah promijenio mišljenje? Naravno, cijenim tvoje mišljenje više nego bilo koga drugoga na forumu i smjesta ću promijeniti svoje mišljenje ako ti kažeš nešto pozitivno u vezi komercijalne distribucije, časna riječ.
A što bi bilo kad da nije bilo ni Ubuntua ni wikileaksa...nitko neće znati i bez veze je baljezgati o tome... :kava
Manje baljezganje nego pisanje o 200% rastu Googleanja Linuxa u Poljskoj kao da je to neka relevantna činjenica koja je prodrmala Linux svijet i donijela milijune novih korisnika isto onako kao kada se pojavio Ubuntu i Wikileaks. Sam Ubuntu tu nije ni bitan, nego faktor da je firma sa novcem stala iza neke distribucije, financirala developere i slala besplatne CDe i odmah polučila veliki uspjeh, ovdje nije tema Ubuntu nego komercijalna distribucija, a pojava Ubuntua je ilustrativni primjer koristi za Linux kao takav nakon pojave komercijalno podržane, iako ne komercijalne po prirodi, distribucije.
Što se tiče idealizma i pragmatizma, mislim da je dobro pogledati ovaj video (doduše, tu se radi o politici u SAD gdje umjesto idealizma imamo ideologiju, ali bit je ista što se ove rasprave tiče):
https://www.youtube.com/watch?v=2n_rBxHxaco

Zato i imam i winse uz linux, a zato i neki ovdje i frustrirani linuxom jer im je idealizam doživio težak udarac. Odnosno, rasprava koja bi trebala biti konstruktivna glede nekog pitanja (u ovom slučaju komercijalne linux distre) je postala tema za liječenje frustracija. Da nije tako, sada bi već pobornici komercijalne linux distre krenuli u rad tj. zgrtanje para...
https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man
branac88

Post Postao/la branac88 »

Grof je napisao/la: Dakle, trebalo bi učiti iz tog primjera, pa pokušati prvo na Linux dovesti one aplikacije koje korisnici koriste (MS Office ne možeš jer ti je konkurent i proizvođač krucijalne aplikacije, Adobe i Autodesk b ise već moglo). Kada kao firma složiš poslovno partnerstvo s npr. Adobeom i Autodeskom (+ neka Valve krene s 3A naslovima nakon proboja Vulkana), imaš kritičnu masu za novi operacijski sustav Tada bi ti se pridružio i MS sa svojim Officeom. Ali, da bi te partnere dobio na Linux, moraš im garantirati stabilnu platformu za razvoj, a to možeš jedino ako držiš razvoj Linuxa pod svojom kontrolom, a to opet možeš jedino ako se odlučiš napraviti komercijalnu distru čiji ćeš razvoj držati pod svojom kontrolom i voljom, a ne prepustiti kontroli zajednice, jer zajednica zaista može svašta kvalitetno odraditi, ali slobodna zajednica nema potrebnu razinu odgovornosti i kontrole nad onim što radi.

Drugi način dobivanja novih aplikacija je preko forsiranja slobodnih formata od strane država, pa bi slobodni formati automatski pokrenuli bolji razvoj slobodnih aplikacija koje bi se kao takve najbolje vrtile pod Linuxom.

Eto, to ti je moje kompletnije viđenje "dobre" budućnosti i razvoja Linux desktopa.
Za forsiranje slobodnih formata se slažem, te mislim da će se i ići u tom smjeru, ali to je sad već druga tema pa se nadam da nemaš ništa protiv da to poglavlje zatvorimo. :thmb-up

Što se tiče ove kobasice o sklapanju ugovora sa Autodeskom i sl. kompanijama, to bi već netko napravio da se tu vidi ikakva financijska korist. Čim je nešto komercijalno, ono se ne bazira na kvaliteti već na profitu, a na tom polju ga nema ili još nije vrijeme za takvo nešto. Mišljenja sam da bi baš Canonical prvi krenuo prodavati svoj Ubuntu kada bi imao koristi od toga, a ne ga dijeliti besplatno. ;)
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Grof je napisao/la:
Ono što se nama s Linux desktopom u odnosu na Windowse događa je gotovo identično onome što se Windows phone OS-u desilo s Androidom. Win Phone nije bio prvi na novom terenu i nema dovoljno interesantnih aplikacija.
Još i gore nego Windows Phone, za njega barem najpopularnije aplikacije uglavnom postoje. Linux desktop je definitivno ušao u utrku sa velikim zakašnjenjem, dok su Windowsi 95 pa na dalje grabili velikom brzinom prema apsolutnoj dominaciji na desktopu, a imali su i uz to još i podlogu od prethodnih Windowsa i DOSa, Linux desktop je zapravo bio amaterski rad, svatko tko je vidio Linux u 1990im, pa i nešto kasnije, ne može to osporiti, a razvijao se brzo na području gdje su kompanije odmah vidjele novac i odmak od Microsoftovog i raznih vrsta Unix monopola, jer se Unix itekako naplaćivao u svojim raznim verzijama, zato je serverski dio i brzo napredovao.

Linux desktop je bio prepušten u najvećoj mjeri entuzijastima i kao takav je bio nezgrapan i slabo podržan i hardverski i softverski u starija vremena, situacija je sada puno bolja ali to kašnjenje se svakako danas vidi i zato desktop na Linuxu zaostaje po nekim aspektima i sada je to teško nadoknaditi bez puno love i sreće. Zato nitko ni ne ulaže u desktop, jer je borba protiv Windowsa i OSXa (kojem je iPhone donio veliki broj korisnika) teška i vjerojatno je mnoge Linux kompanije smatraju izgubljenom, Suse je nešto pokušavao sa SLEDom, ali to nije nikada zaživjelo puno.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

branac88 je napisao/la: Što se tiče ove kobasice o sklapanju ugovora sa Autodeskom i sl. kompanijama, to bi već netko napravio da se tu vidi ikakva financijska korist. Čim je nešto komercijalno, ono se ne bazira na kvaliteti već na profitu, a na tom polju ga nema ili još nije vrijeme za takvo nešto. Mišljenja sam da bi baš Canonical prvi krenuo prodavati svoj Ubuntu kada bi imao koristi od toga, a ne ga dijeliti besplatno. ;)
Svako otvaranje novog tržišta bi jedva dočekala bilo koja od ovih dviju i više firmi. Ne zanima Adobe ni Autodesk hoće li im aplikacije raditi na Windowsima, Linuxu ili nećemu trećem, ako u tome vide profit.
Profita nema jer se a) Linux desktop koristi u premaloj količini da bi bio profitno interesantna platforma i b) nekonzistentno se razvija. To dvoje je povezano čarobnom niti koju Cannonical pokušava presjeći.
Canonical i bude počeo prodavati svoj Ubuntu ili posebnu, zatvorenu inačicu ili nuditi neki drugi profitni način distribucije Ubuntua (mislim da čak već i nudi) onog trena kada ga dovrši. Da bi Ubuntu bio interesantan Adobeu/Autodesku, onda taj Ubuntu mora biti konzistentan. Zato Canonical razvija Mir i Unity, da kao prvo ima kontrolu razvoja krucijalnih komponenti pod svojim, plaćenim razvojem, a ne da ovisi o danas-jesi-sutra-nisi X.orgu ili Waylandu i da takvu kontroliranu i odgovornu platformu ponudi velikim igračima za portanje svojih aplikacija i kao drugo da stvori svoj krug korisnika (zato je Unity toliko unikatan, zato su i titlebar gumbići lijevo, a ne desno - stvara se navika korištenja Unity sučelja kod korisnika)
Sjetimo se samo koliko je Valve njurgao zbog problema s audio sustavom u Linuxu kojeg je izuzetno teško dovesti pod kontrolu pri razvoju igara (a o problemima u OpenGL-u neću ni govoriti, no srećom došao je Vulkan). O takvoj nekonzistentnosti govorim.
Konvergencija za kojom Canonical žudi je jedan od asova u rukavu koji bi se nudio razvijateljima aplikacija kao dodatnu vrijednost platforme. Canonical se možda ne žuri dovoljno ili onako kako bi mi željeli, ali mislim da i te kako čvrsto stoji na tom putu i naumu.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Grof je napisao/la:
Svako otvaranje novog tržišta bi jedva dočekala bilo koja od ovih dviju i više firmi. Ne zanima Adobe ni Autodesk hoće li im aplikacije raditi na Windowsima, Linuxu ili nećemu trećem, ako u tome vide profit.
Profita nema jer se a) Linux desktop koristi u premaloj količini da bi bio profitno interesantna platforma i b) nekonzistentno se razvija. To dvoje je povezano čarobnom niti koju Cannonical pokušava presjeći.
Canonical i bude počeo prodavati svoj Ubuntu ili posebnu, zatvorenu inačicu ili nuditi neki drugi profitni način distribucije Ubuntua (mislim da čak već i nudi) onog trena kada ga dovrši. Da bi Ubuntu bio interesantan Adobeu/Autodesku, onda taj Ubuntu mora biti konzistentan. Zato Canonical razvija Mir i Unity, da kao prvo ima kontrolu razvoja krucijalnih komponenti pod svojim, plaćenim razvojem, a ne da ovisi o danas-jesi-sutra-nisi X.orgu ili Waylandu i da takvu kontroliranu i odgovornu platformu ponudi velikim igračima za portanje svojih aplikacija i kao drugo da stvori svoj krug korisnika (zato je Unity toliko unikatan, zato su i titlebar gumbići lijevo, a ne desno - stvara se navika korištenja Unity sučelja kod korisnika)
Sjetimo se samo koliko je Valve njurgao zbog problema s audio sustavom u Linuxu kojeg je izuzetno teško dovesti pod kontrolu pri razvoju igara (a o problemima u OpenGL-u neću ni govoriti, no srećom došao je Vulkan). O takvoj nekonzistentnosti govorim.
Konvergencija za kojom Canonical žudi je jedan od asova u rukavu koji bi se nudio razvijateljima aplikacija kao dodatnu vrijednost platforme. Canonical se možda ne žuri dovoljno ili onako kako bi mi željeli, ali mislim da i te kako čvrsto stoji na tom putu i naumu.
Točno to, da bi uopće imao konzistentan proizvod kojega ćeš nekome prodati i izgraditi vlastiti poznati brand moraš imati kontrolu nad bitnim elementima svojega sustava, custom desktop environment i display server su dio toga, kernel sa in house patchevima odnosno konfiguracijama ionako ima većina distribucija, pa i Ubuntu, u slučaju komercijalne prodaje taj patching bi vjerojatno značio i integriranje više proprietary drivera u njega, integriranje codeca u sustav i slično tome.

Unity je i kreiran da donese Ubuntuu jedinstven imidž, to nije nikada javno rečeno u tom smislu, ali je više nego očito da je Unity napravljen i kao brand, a ne samo potreba za ubrzanim razvojem desktopa jer je upstream Gnome imao naviku da iznimno sporo prihvaća patcheve. Unity 8, Mir i snapovi su na tom tragu, nije slučajno da su snapovi kompatibilni sa drugim distribucijama upravo zato da omoguće širu prisutnost snap aplikacija i naprave od snapova novi standard zajedno sa flatpakom.

Zašto to ne ide brže odgovor je novac, Canonical nije RedHat i ne raspolaže sa toliko novca pa onda ni sa toliko developera, da se RedHat prihvati tako nečeg oni bi to brže odradili, ali oni u tome ne vide interes jer je njima serverski dio veliki biznis i nemaju namjeru ulagati u takav projekt. Samo za usporedbu RedHat ima 10.250 zaposlenika, a Canonical oko 700 od kojih mnogi nisu developeri nego administratori i slični koji projektiraju cloud i serverske sustave, daju podršku klijentima koji plaćaju tehničku podršku itd. Osobno mislim da neće nikada biti isključivo plaćeni Ubuntu, ako uopće bude plaćene verzije jednoga dana, nego obični i neka kao paid verzija sa tehničkom podrškom i dodatnim proprietary driverima, codecima itd.
Grof
Site Admin

Re: Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Post Postao/la Grof »

Da, zaboravih spomenuti snapove kao izuzetno bitan dio slagalice zvane "opća konzistencija". Nadam se da će nakon uvođenja snapova bar dependency hell biti dio prošlosti.
Grof
Site Admin

Re: Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Post Postao/la Grof »

branac88 je napisao/la:Grof i JH-IM me podsjećaju na (pogledati opis videa):
https://www.youtube.com/************************
:hihi :hihi :hihi :hihi
Ne kontam na što? Na:
kako piše u opisu videa...

pa, ajde ne bih komentirao. Mislim da je malo previše, jel? :(
Odgovori