Točno, ne pljujem, samo sam drustriran jer se već dugi niz godina Linux desktop ne miče s mrtve točke određenih problema, a samo se nagomilavaju novi i to iz čisto bespotrebnih razloga. Dva-tri zadnja banalna primjera koji me posebno nerviraju:JH-IM je napisao/la:Nisam doživljavao Grofove postove kao pljuvanje, čovjek ima problema i iskazao je malo svoju frustraciju sa njima, ni prvi ni zadnji.****
Ono što mi se nikako ne sviđa jest činjenica da je zagovaranje komercijalnog linuxa i pljucačina po nekomercijalnom prešla ovu temu. Jučer sam popodne otvorio forum da vidim nove postove, od 3 nova posta, 1 je bio u ovoj temi (što je ok), a 2 su od korisnika Grofa bila pljucanje zato što eto nešto ne štima u nekoj distri (mislim da je bila tema Linux Mint fan club) i da bi sve riješila komercijalna distra.
Mislim...da se više energije uložilo u stvaranje te "savršene" komercijalne distre umjesto u zagovaranje iste, možda se već moglo skupiti više para od Bill Gatesa i pokojnog Steve Poslića zajedno...
- Hrpetina kojekakvih Display managera kojii služe za logiranje u određeni GUI sustav. OK, očito, kako sada imamo i systemd treba sve živo pisati from scratch. No, KDE je imao izvrstan i opcijama bogat KDM (baš usklađen s KDE-ovom politikom podešavanja i prilagodbe svega. I nekog, meni nepoznatog razloga KDM je umro s KDE4, a imao je meni bitnu opciju passwororless logina. To nema preko sebe riješen ni LightDM ni SDDM ni neki drugi od hrpa DM-ova. Za koji je jarac KDM nestao i zašto su nestale i te korisne opcije?? OK, rješenje srećom postoji u PAM-u, pa ću ga i napisati u temi u koju to i spada, ali meni to samo iziskuje opet novi trud da nešto iskopam i prilagodim. Ljuti me ta nedosljednost iz verzije u verziju na nivou jedne te iste distre.
- Ako je KDE kao GUI poznat po bogatstvu opcija nekada za rad s korisnicima imao odličan kuser u kojem se mogu podesiti i grupe za pojedinog korisnika, kako i zašto je to sada odjednom nestalo?? Zašto je izbačena jednostavna GUI mogućnost da se svakom korisniku lagano pridodaju i oduzimaju korisničke grupe??
- Software manageri. Izgleda da ih ima ko pljeve, a ni jedan ne radi kako treba. Ovaj zadnji KDE-ov Discover, nakon misteriozno nestalog Muona je posebna debilana. Tko ima potrebu stalno smišljati novi isti softver za neke stvari?
Zašto je CentOS hvaljen? Zato jer predstavlja klon vlasničkog RHEL-a, a ne vidim da RedHat od toga ima štetu. To je dobar primjer win-win kombinacije.
Ja jednostavno zagovaram hibridni model suradnje vlasničko <-> slobodno, kakav već i postoji na drugim Linux nivoima i koji je već dokazao da zapravo ne radi nikakvu štetu zajednici nego upravo suprotno.