Moje ime je Neven,imam 41 godinu i živim u Kraljevici.
Dugogodišnji sam Windows korisnik,premda nikad nisam bio pretjerano zadovoljan pošto sam prije toga dugo vremena koristio Amigu 1200 (negdje do 2000. godine) koja je bila s obzirom na arhitekturu odličan kompjuter sa fenomenalnim OS-om,ali eto čovjek se mora prilagodit vremenu u kojem živi a moju Amigu je nažalost vrijeme pregazilo.
Pred par mjeseci čisteći računalo od raznih virusa,spywarea,adwarea,wormova i ne znam čega sve i isfrustriran stalnim usporavanjem sistema unatoč mom trudu,odlučih malo da pronjuškam koje bi alternative bile moguće.Uvjet je bio da OS bude u radu sličan Windowsima(radi supruge) i da radi bez previše petljanja.Ispočetka me zbunjivao toliki broj distri,grafičkih sučelja,kernela,ali malo po malo izbor se sveo na dvije distre.Zorin OS i Linux Mint.Zorin me i nije nešto oduševio,ali Linux Mint je bio sasvim druga priča.
I tako pred dva mjeseca napokon sam maknuo Windowse i instalirao Linux Mint 18 cinnamon.Iznenadilo me kako se sve jednostavno i brzo instaliralo.20 minuta i sistem spreman za rad.Nikakvih instaliranja drivera,antivirusa i raznoraznih programa.Čak mi je i automatski prepoznao dva USB wirelles receivera (kineski jeftikaneri sa e-bay),koje pod Windowsima nikako nisam mogao natjerat na rad.
Mogu samo reći da sam sve više oduševljen Mintom.Sistem koji je jednostavan za rad,moguće ga je potpuno prilagodit svojim potrebama i ne traži nikakvo održavanje osim updatea kad se pojave.
Nakon toga sam odlučio na računalo na poslu koje služi uglavnom za internet i gledanje filmova(noćne smjene ponekad znaju bit jako duge kad nema previše posla
I za kraj sjetio sam se da imam u konobi prastari laptop sa pentium3 700mhz procesorom,256 mb rama i 12gb hard diskom.I njega sam izvukao,obrisao prašinu i sad mi služi da na njemu isprobavam stare i lagane distribucije da vidim koliko se može izvuć iz te starine što mi je neizmjerno zabavno i pomalo me vratilo u dane mojeg rada na Amigi.
Zahvaljujući Linuxu opet sam otkrio da rad sa računalom može biti zabavan.