Linux Sucks

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Linux Sucks

Post Postao/la shrike »

OK, meni na Pentium 2 sa MAtrox MGA G200 karticom pušta DVD filmove i sve divx filmove koje sam mogao izmislit. Nema ŠANSE da vama ne pušta na pentium4 sa nvidia karticama DVD. Probajte pod video driver staviti x11 i sniziti kvalitetu ili rezoluciju ekrana.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
semiRocket

Post Postao/la semiRocket »

Sve se svodi na isto, kome linux prepozna sav hardver i radi bez problema njemu je linux super i ultra koristan, a onome kome ne...

Recimo to tako da je najvažniji dio nekog OS taj da upravlja harverom koji se nalazi u računalu. Ako on nema podršku za taj hardver OS kao takav baš i nije osobito koristan. Badava svi kompizi i open source i programi ako su jedina računala na kojima se vrte su računala developera tih drivera.

BTW ja spadam u drugu grupu i dokle god linux zajednica to ne riješi JA smatram da nema baš presvijetlu budućnost. Što se tiče desktopa, naravno.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
valent
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la valent »

semiRocket je napisao/la:Sve se svodi na isto, kome linux prepozna sav hardver i radi bez problema njemu je linux super i ultra koristan, a onome kome ne...
a onome kome ne... može doći na sastanke lokalne linux grupe i zatražiti pomoć iskusnijih linux geekova. Tako mi radimo u Osijeku i hrpe kompova smo osposobili koji su imali neke početne probleme (wireless, zvuk ili grafika). Znam da u Zagrebu, Rijeci i Splitu također ljudi redovno drže sastanke pa eto gdje god da si možeš dobiti konkretnu pomoć... ili pitaj na forumima, skoro da nema hardverskog problema koji se ne može riješiti uz malo truda i znanja.
Caius

Post Postao/la Caius »

a onome kome ne... može doći na sastanke lokalne linux grupe i zatražiti pomoć iskusnijih linux geekova. Tako mi radimo u Osijeku i hrpe kompova smo osposobili koji su imali neke početne probleme (wireless, zvuk ili grafika).
sam da pitam gdje i kada se ti sastanci odrzavaju?
valent
Kontakt:

Post Postao/la valent »

Caius je napisao/la:
a onome kome ne... može doći na sastanke lokalne linux grupe i zatražiti pomoć iskusnijih linux geekova. Tako mi radimo u Osijeku i hrpe kompova smo osposobili koji su imali neke početne probleme (wireless, zvuk ili grafika).
sam da pitam gdje i kada se ti sastanci odrzavaju?
Mozes pitati google ;) Baš sam ga sada pitao "linux osijek sastanak" i sve mi je rekao ;)
Zezam se... u biti možeš se najbojle pretplatiti na mailing listu i pratiti na forumu...

Mailing lista: http://mail.linux-osijek.org/mailman/li ... osijek.org
Forum: http://linux-osijek.org/forum/index.php?board=6.0

Vidimo se...
semiRocket

Post Postao/la semiRocket »

valent je napisao/la:a onome kome ne... može doći na sastanke lokalne linux grupe i zatražiti pomoć iskusnijih linux geekova. Tako mi radimo u Osijeku i hrpe kompova smo osposobili koji su imali neke početne probleme (wireless, zvuk ili grafika). Znam da u Zagrebu, Rijeci i Splitu također ljudi redovno drže sastanke pa eto gdje god da si možeš dobiti konkretnu pomoć... ili pitaj na forumima, skoro da nema hardverskog problema koji se ne može riješiti uz malo truda i znanja.
Si siguran da se baš sve može riješit, evo probao sam konkretno za grafičku (najvažniju komponentu na desktop sistemu) sve drivere ati, radeon, radeonhd, flgrx i to u više distri. I ima više problema nego dobrih stvari, a a o 3D da i ne pričam.

Forumi... ostavio sam ja postove na par, međutim izgleda da riješenja nema, odnosno rješenje je čekaj da izađe novi driver pa ti možda proradi i tako to :lol:

Čak i da se namjesti nekim čudom hardveraj na tim sastancima, što ću kada budem nadograđivao verziju distre ili stavljao neku drugu... Moraš priznat da to više ne izgleda kao jednostavna desktop distra, već kao platforma za geekove koji moraju znat sve i svašta, pa čak i najmanje detalje, možda i čak napisat pokoji driver :roll:

U svakom slučaju ja ne odustajem, ali samo kažem zašto linux nije popularan, da ne kažem [naslov teme] ma koliko vama bio sjajan.

Tko zna, možda čak i jednog dana naučim napisat pokoji modul :lol:
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
Dado

Post Postao/la Dado »

semiRocket je napisao/la:
valent je napisao/la: Si siguran da se baš sve može riješit, evo probao sam konkretno za grafičku (najvažniju komponentu na desktop sistemu) sve drivere ati, radeon, radeonhd, flgrx i to u više distri. I ima više problema nego dobrih stvari, a a o 3D da i ne pričam.
Da te utješim - ja sam imao zadnjih mjesec i pol hrpu gulanja da nađem rješenje za svoju nesretnu HD 4830. I ne bi na zelenu granu nikako. No - problem je očito u ATI-ju i njegovoj kartici jer se driver uredno rušio i pod XP-om i pod Vistom. Ja sam izabrao "skuplje" rješenje - prešao sam na nvidiu i nikakvih problema. Da napomenem da sam uz XP/Vistu morao nakon samog OS-a morao instalirati drivere za MB (da mi uopće proradi zvuk), za grafičku (da to nećemu sliči) i za wireless (moj D-Link vindoze ne vide uopće). S ubuntu-om sam samo napravio ažuriranje i instalirao nvidijin driver. Cijela instalacija traje kraće, a sustav je upotrebljiviji za većinu korisnika (OpenOffice je tu odmah recimo). Idemo na internet? Čemu ona kretenska pitanja kod prvog pokretanja IE?

Da se vratim na temu - ima li LInux nedostataka? Dakako. Imaju li vindoze nedostataka? Itekako (da samo spomenem često rušenje explorera pod vistom - pod XP rjeđe, ali onda se zblokira cijeli sustav). Nekakva usporedba nije baš lagana - distribucije dolaze s dosta toga već instaliranog i već nakon osnovne instalacije su puno upotebljivije od M$ Windows-a i sve treba instalirati naknadno. Eto, ja sam izuzetno zadovoljan s ubuntu-om i nakon 13 godina (praktično prisilnog) druženja s vindozama, više ih nema na mom kompu. Moja supruga kojoj je komp "nešto" s čime mora raditi se brzo priviknula da su neke ikone na drugim mjestima, da je OpenOffice malo drugačiji od MS Office-a, ali sve radi i nju se uopće ne tiče s kojim OS-om radi. Najveća joj je radost što sad više ne "uleću" kojekakva antivirusna skeniranjai koja sve uspore do bole (a nerijetko i sruše Excel).
MBO Biostar P43-A7, CPU Intel Core 2 Quad Q8200, RAM 2 × 2 GB, DDR 2, PC-6400, 800 MHz, KINGSTON, VGA PCI-E CLUB 3D (ATI Radeon HD4830 - za prodaju) nVidia GeForce 8800 GT, HDD 3.5", Hitachi, 500 GB, SATA-II, 7200 o/min....i dakako ubuntu 10.10 64bit
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Dado je napisao/la: Da te utješim - ja sam imao zadnjih mjesec i pol hrpu gulanja da nađem rješenje za svoju nesretnu HD 4830. I ne bi na zelenu granu nikako. No - problem je očito u ATI-ju i njegovoj kartici jer se driver uredno rušio i pod XP-om i pod Vistom. Ja sam izabrao "skuplje" rješenje - prešao sam na nvidiu i nikakvih problema.
NVidia je preporuka svim linuxašima... I to je ono kaj ATi-ja bode u oči, pa zato ubrzano rade na svojim driverima, iako se to možda krajnjim korisnicima i ne čini. No ako usporediš ATi podršku pred dvije godine, prošle godine i danas, vidjet ćeš da su napravili fenomenalan posao, iako još puno toga trebaju napraviti...
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
valent
Kontakt:

Post Postao/la valent »

semiRocket je napisao/la: Si siguran da se baš sve može riješit, evo probao sam konkretno za grafičku (najvažniju komponentu na desktop sistemu) sve drivere ati, radeon, radeonhd, flgrx i to u više distri. I ima više problema nego dobrih stvari, a a o 3D da i ne pričam.
Jesam siguran sam, a ti? Samo za neke probleme treba veći čekić ;)
semiRocket je napisao/la: Forumi... ostavio sam ja postove na par, međutim izgleda da riješenja nema, odnosno rješenje je čekaj da izađe novi driver pa ti možda proradi i tako to :lol:
Problem većine novih Linux korisnika nije što nema riješenje već jedno od ovoga:
- ne znaju ga naći
- ne znaju ga interpretirati ako ga i nađu
- ne znaju postaviti pitanje na pravi način

Nisam vodio nekakvu detaljnu statistiku, ali onako "od palca" ti mogu reći da smo riješili sigurno 80% problema s kojim se ljudi susretnu i odu sretni kući ;) Čak imam i rješenje da ti proradi 3D i to bez da pišem novi driver... ;)
semiRocket je napisao/la: Čak i da se namjesti nekim čudom hardveraj na tim sastancima, što ću kada budem nadograđivao verziju distre ili stavljao neku drugu... Moraš priznat da to više ne izgleda kao jednostavna desktop distra, već kao platforma za geekove koji moraju znat sve i svašta, pa čak i najmanje detalje, možda i čak napisat pokoji driver :roll:
Poanta je da nađeš onu distru koja TEBI najbolje radi i držiš se nje. Ako ćeš isprobavatio kako druge distre rade nitko ti ne brani, samo ostaviš staru isto na disku u kojoj ti sve radi a ovu novu isprobaš ali bez da staru obrišeš.
semiRocket je napisao/la: U svakom slučaju ja ne odustajem, ali samo kažem zašto linux nije popularan, da ne kažem [naslov teme] ma koliko vama bio sjajan.
Ajde baš mi je drago da nisi samo "Linux turist" već da ozbiljno razmišljaš koristiti Linux, no mora ti reći da krivo tumačiš tko je kriv za što. Zato se ovaj forum i mnoge udruge bave edukacijom korisnika.

Konkretno u tvom slučaju ne možeš kriviti "Linux" što ti ne radi ATI već možeš i MORAŠ kriviti ATI jer oni tu imaju najveću utjecaj koliko tebi [naslov teme]. Imaš ATI support forume, emailove pa njima piši da želiš korisititi njihvo hardver na Linuxu pa da se potrude da on i radi kako treba.

U svakom slučaju kada budeš ponovo kupovao neka to bude ovim prioritetom:
1. NVidia ili Intel grafika
2. nista
3. nista
.
.
367. ATI ;)
semiRocket je napisao/la: Tko zna, možda čak i jednog dana naučim napisat pokoji modul :lol:
Živi bili pa vidjeli :o
Dado

Post Postao/la Dado »

valent je napisao/la: ...
Konkretno u tvom slučaju ne možeš kriviti "Linux" što ti ne radi ATI već možeš i MORAŠ kriviti ATI jer oni tu imaju najveću utjecaj koliko tebi [naslov teme]. Imaš ATI support forume, emailove pa njima piši da želiš korisititi njihvo hardver na Linuxu pa da se potrude da on i radi kako treba.
...
Ovo mogu samo potvrditi, jer da ponovim - meni je driver za radeonku HD 4830 bio nestabilan i na vindozama (XP i Vista). Oriđiđi ATI-jev Catalyst. Pod vindozama sve radi bez rušenja uz generički VGA driver, ali onda mi uredno za pokušaj capture-a pod vistom javlja da imam "preslabu" grafičku (da ne bi!).
MBO Biostar P43-A7, CPU Intel Core 2 Quad Q8200, RAM 2 × 2 GB, DDR 2, PC-6400, 800 MHz, KINGSTON, VGA PCI-E CLUB 3D (ATI Radeon HD4830 - za prodaju) nVidia GeForce 8800 GT, HDD 3.5", Hitachi, 500 GB, SATA-II, 7200 o/min....i dakako ubuntu 10.10 64bit
Odgovori