GUI vs CLI, koji je brži ;)

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

plavi zmaj77
Spol: M

GUI vs CLI, koji je brži ;)

Post Postao/la plavi zmaj77 »

Molim vas prvo pročitajte moj blog post na kojemu sam radio malu analizu:
http://thebluedrag.blogspot.hr/2015/11/ ... lysis.html

Znači, zanima me, po vašemu stavu, što je brže onako "brže u prstima" dok radite na računalu? Tipkanje po CLI-u ili šetanje po GUI-u?

Ja sam svoj stav već iznio a i potkrijepio nadam se sa vlastitim znanjem.

Inače isti post sam lupio i na google+ grupu od LZS...
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
jurastublic

Re: GUI vs CLI, koji je brži ;)

Post Postao/la jurastublic »

To totalno ovisi o tome što radiš i koliko znaš. Ne mislim samo na terminal, ima i jako kompliciranih GUI-ja.
"Hodor bre foobar"
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Ovisi što radim u određenom trenutku, updateove i instalaciju programa brže i jednostavnije obavim iz konzole, puno brže, dok je konfiguriranje nekih stvari puno brže preko GUIja, na primjer dconf-editor za razne tweakove, a neke je stvari jednostavnije konfigurirati iz konzole, zato za neke stvari i koristim konzolu a za neke GUI. Nijedan nije brži sam po sebi već ovisi od slučaja do slučaja, ponekad je konzola brža a ponekad GUI, na primjer mogu se spojiti na wireless i preko konzole ali zar stvarno to želim kada preko GUIja to obavim za 10 sekundi, par klikova, utipkam password i to je to. Ali instalirati 40 aplikacija nakon svježe instalacije je definitivno puno brže preko konzole nego klikati po Ubuntu Software Centeru ili Synapticu.
domepro

Post Postao/la domepro »

gui je otprilike nesto kao pomocni kotaci na biciklu.

dok ne znas sto radis, uglavnom se isplati koristiti gui.

kad znas sto radis, skines pomocne kotace i puno si brzi.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

domepro je napisao/la:...skines pomocne kotace i puno si brzi.
Ne bih se složio. Može se surfati u terminalu, ali ipak svi koristimo preglednik napravljen za tu namjenu. Može se i text uređivati, ali postoje Office paketi u kojima je ipak ugodnije raditi.
Naravno da su napredniji korisnici zaboravili na softver centar i synaptic, ali početnicima su ti programi itekako korisni.
Dakle, ne može se generalizirati. Sve ovisi o korisniku i njegovim potrebama. Ja sam u početku imao omjer 99/1 (u postocima) u korist GUI-a, a sada sam negdje na 80/20 i nikada (barem kod mene) to neće biti 50/50.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
rudar

Post Postao/la rudar »

Bilo kako bilo, dobar, zanimljiv, pa i koristan članak. Ne sjećam se baš da sam nešto slično ranije čitao, barem ne ovako potanko obrazloženo. Iskrena pohvala autoru s moje strane! :bravo
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ja bih se isto složio sa time što su rekli jurastublic i JH-IM. Sa time da se u CLI može svašta staviti raznih aliasa i skripti tako da sa mogu dobiti potencijalno radikalna ubrzanja koja u GUI ne bi nikada, no na drugu stranu ako je GUI dobro napravljen za početnika je eonima brži od CLI. sve ovisi o detaljima
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Zanimljiv tekst :thmb-up koliko sam uspjela nabrzinu skužiti, jako dobro napisan, solidan engleski, bez previše grešaka (uglavnom formatiranje, npr. bilo bi zgodno da ubaciš razmake prije zagrada, a ne da ih "naljepljuješ" na riječi :D)

:thmbs-up

A sad, koji je brži, meni to jako ovisi o kontekstu, tj. o tome što točno radim i što želim postići. Mislim da je to sažetak većine mišljenja na temi. Za početnike nema baš puno smisla uspoređivati, njima će GUI uvijek biti "brži" iz jednostavnog razloga zato što se u terminalu ne snalaze. I da, netko je spomenuo aliase, to je jako dobar i brz CLI pristup koji, čini mi se, nema baš nekog dobrog ekvivalenta u GUI svijetu, osim ako ne računamo snimanje makro naredbi u aplikacijama koje to podržavaju. Iako, postoji npr. addon za Firefox (a vjerojatno i za Chrome) s kojim se može koristiti aliase za bilo kakav input u address baru.
teorijavelikogpraska

Post Postao/la teorijavelikogpraska »

Ma neznam. Meni se čini da je ovo jedno od onih pitanja, na koja ne postoji precizan i točan odgovor. Ali eto, kada netko pita, kažu neki, pristojno je odgovoriti.
Moj odgovor bi bio, pitanje: Što je brže? Crveni ili plavi Ferari? Odgovor: Pod pretpostavkom da su istih tehničkih karakteristika, ovisi o tome tko ih vozi.
Koliko je meni poznato, u linux distribucijama ne postoje dva paralelna mehanizma, jedan za CLI, a jedan za GUI. Na kraju se sve svodi na onu staru: SVI PUTEVI VODE U RIM.
I na kraju bih dodao, kakvo pitanje, takav odgovor.
P.S. Puno sreće i zdravlja, kolegama forumašima i kolegicama, naravno, u dalnjoj raspravi o ovom
pitanju.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Brže je ono na što se korisnik navikao.
Što se tiče pitanja da li je brži crveni ili plavi Ferrari odgovor je jednostavan... brži je NISMO GT-R :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"