Hehe, pa možemo se dogovoriti - ti sada napišeš članak o prvim dojmovima sa Manjarom a onda ja mogu kroz mjesec-dva napisati članak o dojmovima nakon duljeg vremena korištenja Manjara kao glavnog OS-a, sa uputstvima za podešavanje nekih dodatnih stvari (koje su, po onome što sam vidio na Manjaro i Arch forumu, dosta popularne), savjetima za održavanje i sličnim.rudar je napisao/la:Da, hvala lijepo na povjerenju... dovodite me u napast. A što kad moj neprežaljeni Stefano Zacchiroli sa svojom ekipom dozna kamo se odmetnuo gorljivi štovatelj Debiana? Nisam ja za takve prikaze, dragi ljudi. Ta bi čast trebala pripasti kolegi @trzalici, koji je zbilja odan Manjaru od početka našeg druženja na ovom forumu.
Manjaro fan club
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Manjaro linux
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Vrhunska ideja! Obojica se smatrajte pogurkanima! 
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- Abzeenth
- Site Admin
Odlične ideje, samo pišite!
Evo i ja ću vas malo pogurnuti:

... ili nemojte pisati i dogovoriti se... samo da znate još nisu odabrani svi kandidati za "Mars One"... pa da imate o čemu razmišljati 
Abzeenth je napisao/la:Odlične ideje, samo pišite!![]()
![]()
Ok, gurkanja zabilježena!calisto053 je napisao/la:Vrhunska ideja! Obojica se smatrajte pogurkanima!
"Mars One" ostavljam za osobe koje znaju "puno više" od mene o svemiru, a i ne volim putovanja avionima, raketama i sličnim prijevoznim sredstvima.bertone je napisao/la:... ili nemojte pisati i dogovoriti se... samo da znate još nisu odabrani svi kandidati za "Mars One"... pa da imate o čemu razmišljati
Zadnja izmjena: trzalica, dana/u 28 lis 2015, 21:55, ukupno mijenjano 2 puta.
Ne, ja zbilja neću pisati nikakav članak, osobito ne o Manjaru. Žao mi je ako ste očekivali nešto drugo. Šalu na stranu, ali imam i stručne i osobne razloge za takvu odluku.
Što se struke tiče, iznio sam samo nekoliko dojmova nakon sat-dva igranja s distrom u live-verziji. U odnosu na ranije napisani mali osvrt mogu dodati da me sad dočekala velika nadogradnja 288 paketa (ili više od 500 Mb). Čudi me, doduše, što nude već zastarjelu verziju LibreOffice 4.4.5, dok je LO 5 odavno stigao u Deb Testing. Drugih primjedaba takve vrste nemam. Međutim, svaki iole ozbiljan korisnik GNU/Linuxa zna da jedna koliko-toliko savjesna recenzija mora krenuti od instalacije, a zatim distru treba intenzivno isprobavati barem nekoliko dana da se sagledaju njene prednosti i nedostaci. Osim toga, iako je Manjaro zbilja pojednostavljen i dostupan korisnicima koji prvi put ulaze u GNU/Linux, ja ne želim skakutati mišem, nego što više raditi u terminalu. To mi u ovom konkretnom slučaju predstavlja poteškoću, jer Arch (čija je Manjaro zapravo pojednostavljena i razrađena verzija, rekao bih, kao što je Mint Debianova) ima bitno različitu sintaksu naredaba u odnosu na Debian.
Od osobnih razloga zašto sigurno neću biti recenzent ove distre ističem da će Manjaro kod mene ostati samo na sticku, kao live-verzija za mali flert, jer na svojim računalima želim samo Debian. Tako će i ostati sve dok se taj projekt ne ugasi. Dođe li jednom do konačne podjele tipa Debian-Devuan ili nešto slično i do velikog razdora među razvijateljima, tada ću možda promijeniti odluku i procijeniti kojem ću se 'carstvu' prikloniti. No, unatoč nekim žučnim raspravama na Debianovim forumima, tako nešto još je daleko i nadam se da se nikad neće ni dogoditi.
To je sve o ovoj temi s moje strane. Drago mi je što sam isprobao Manjaro, time sam upoznao još jednu distru osim Minta koju bih rado preporučio ljudima koji po prvi put ulaze u GNU/Linux, ali za mene samoga svakako nije. Kolegi @trzalici, @calistu, @dupinu i svima ostalima zahvaljujem na potpori i smatram da bi ionako puno bolje od mene obavili ovaj posao i prikazali jednu zanimljivu i lijepu distru. Zbogom, ljudi.
Što se struke tiče, iznio sam samo nekoliko dojmova nakon sat-dva igranja s distrom u live-verziji. U odnosu na ranije napisani mali osvrt mogu dodati da me sad dočekala velika nadogradnja 288 paketa (ili više od 500 Mb). Čudi me, doduše, što nude već zastarjelu verziju LibreOffice 4.4.5, dok je LO 5 odavno stigao u Deb Testing. Drugih primjedaba takve vrste nemam. Međutim, svaki iole ozbiljan korisnik GNU/Linuxa zna da jedna koliko-toliko savjesna recenzija mora krenuti od instalacije, a zatim distru treba intenzivno isprobavati barem nekoliko dana da se sagledaju njene prednosti i nedostaci. Osim toga, iako je Manjaro zbilja pojednostavljen i dostupan korisnicima koji prvi put ulaze u GNU/Linux, ja ne želim skakutati mišem, nego što više raditi u terminalu. To mi u ovom konkretnom slučaju predstavlja poteškoću, jer Arch (čija je Manjaro zapravo pojednostavljena i razrađena verzija, rekao bih, kao što je Mint Debianova) ima bitno različitu sintaksu naredaba u odnosu na Debian.
Od osobnih razloga zašto sigurno neću biti recenzent ove distre ističem da će Manjaro kod mene ostati samo na sticku, kao live-verzija za mali flert, jer na svojim računalima želim samo Debian. Tako će i ostati sve dok se taj projekt ne ugasi. Dođe li jednom do konačne podjele tipa Debian-Devuan ili nešto slično i do velikog razdora među razvijateljima, tada ću možda promijeniti odluku i procijeniti kojem ću se 'carstvu' prikloniti. No, unatoč nekim žučnim raspravama na Debianovim forumima, tako nešto još je daleko i nadam se da se nikad neće ni dogoditi.
To je sve o ovoj temi s moje strane. Drago mi je što sam isprobao Manjaro, time sam upoznao još jednu distru osim Minta koju bih rado preporučio ljudima koji po prvi put ulaze u GNU/Linux, ali za mene samoga svakako nije. Kolegi @trzalici, @calistu, @dupinu i svima ostalima zahvaljujem na potpori i smatram da bi ionako puno bolje od mene obavili ovaj posao i prikazali jednu zanimljivu i lijepu distru. Zbogom, ljudi.
Eto, baš šteta
ali opet u potpunosti razumijem.
A što se tiče Libre Officea - pošto su Phil i ostatak Manjaro ekipe htjeli omogućiti korisnicima stabilnu verziju LO-a ali i onu najnoviju, stavili su dva paketa u svoje repozitorije pa svatko može birati između stabilnosti ili najnovijeg izdanja. Stabilna verzija je libreoffice-still a najnovija libreoffice-fresh.
A što se tiče Libre Officea - pošto su Phil i ostatak Manjaro ekipe htjeli omogućiti korisnicima stabilnu verziju LO-a ali i onu najnoviju, stavili su dva paketa u svoje repozitorije pa svatko može birati između stabilnosti ili najnovijeg izdanja. Stabilna verzija je libreoffice-still a najnovija libreoffice-fresh.
I tako je rudar otišao spakirati kufere za Marsrudar je napisao/la:Ne, ja zbilja neću pisati nikakav članak, osobito ne o ...
... Zbogom, ljudi.
- Vl@do
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Imam 2 GB RAM-a u laptopu. Dodao sam još 4 GB. E, sad zašto u Manjaro? Zato što mi Manjaro ne prepoznaje svih 6 GB, nego samo novih 4 GB (točnije 3534 MB). Dok XUbuntu uredno prepoznaje svih 6 GB (5xxx MB).
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe