Kako unistalirati elementary OS
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- audiosl4ve
- Spol: M
Re: Kako unistalirati elementary OS
bas to. Ja imam dva hdd-a, oba od 250 gb. Na jednom su winsi i odma bootanje u njih, a na drugom kemijam sa distrama i tam je grub. Jednostavno i sigurno.
U pravu si, bertone. MS Win 10 za mene je neispitano područje (doduše, i MS Win 7 sreo sam samo u prolazu, pa sam zapamtio funkciju koju sam naveo u ranijem odgovoru). Možda će nam kolega Nordrew olakšati posao ako odgovori kako je priča završila, je li uspio maknuti distre koje je htio i kako ih je maknuo.bertone je napisao/la:A što će biti sa GRUB-om ako samo obriše/formatira Linux particiju iz Windowsa?
U teoriji će mu ostati GRUB koji neće naći više Linux, ali bi trebao naći i dignuti Windowse...... no ne znam kako će se 10-ka ponašati nakon toga jer nisam puno radio s njom.
Zauzet sam bio ovih par dana tako da sam tek sada poceo raditi, nasao sam disk managment ali tamo imaju 3 unnamed diska, ko sto mozete viditi na slici

-
Max Bunker
Nordrew je napisao/la:Zauzet sam bio ovih par dana tako da sam tek sada poceo raditi, nasao sam disk managment ali tamo imaju 3 unnamed diska, ko sto mozete viditi na slici
Sjećaš li se prilikom zadnje instalacije linuxa gdje je sjeo grub ?
I također , da li je to laptop ili stolno, te da li ima uefi ili standard bios, te da li je win bio predinstaliran..?
Nebih ti volio dati krivi savjet , zato i pitam za sve te detalje, da nebi ostao bez svega na disku,,,,...
Mozes li mi pojasniti malo prvo pitanje, imam stolno racunalo, mislim da imam standard bios ali nisam sigura, imao sam windows 7 preinstaliran ali sam upgradeo na win 10
Nažalost, ja ne vidim sliku, pa ne mogu ništa konkretno reći. Ipak, čini mi se da je @bertone ranije dao vrlo koristan link s uputama kako riješiti problem kroz MS Win.Nordrew je napisao/la:Zauzet sam bio ovih par dana tako da sam tek sada poceo raditi, nasao sam disk managment ali tamo imaju 3 unnamed diska, ko sto mozete viditi na slici
P.s. Evo, baš sam gledao @bertoneov link. Tebi bi vjerojatno odgovaralo drugo moguće rješenje koje je tamo dao Darko Dražović. Pogledaj i ti ovo http://kompjuteras.com/kako-deinstalira ... windowsom/
I, naravno, kako ljudi pišu, pazi na GRUB...
Ni ja ne vidim sliku.
I ako nije problem možeš li dati ispis za sve trenutne particije (osim ako već nisi na slici koju ne vidimo
)
I ako nije problem možeš li dati ispis za sve trenutne particije (osim ako već nisi na slici koju ne vidimo
-
Max Bunker
Kad si instalirao linux , da li je grub sjeo na sda ili si promjenio putanju ? Ako je ti bilo oem racunalo sa predinstaliranim windows 7 onda bi mogla tu biti i skrivena recovery particija i onda bi ti mogao sa par klikova vratiti pc na tvornicko stanje. Ako su ti windows 7 legalni onda su ti i windows 10 legalni i key za tvoju desetku je pohranjen na ms aktivacijskom serveru za našu regiju pa možeš opaliti i clean instal desetke... No moraš biti siguran u sve to i znati tocno kaj hoćeš. Za dual bot je svejedno kojim bus redoslijedom instalirao jer desetka glatko upisuje linux u boot file. Provjeri za svaki slucaj imas li u biosu opcije poput secure boot i fast boot .....
Nemam legalni Win 10 nazalost...