Ovo je bit svega.bertone je napisao/la:...ne funkcioniraju svi ljudi po načelu ja tebi, ti meni
i btw, ne volim uopće bombone, a nisu niti zdravi.
Moderator/ica: Moderatori/ce
Ovo je bit svega.bertone je napisao/la:...ne funkcioniraju svi ljudi po načelu ja tebi, ti meni
Zadovoljstvo korisnika igra ulogu proporcionalno sa slobodom. Ako nemaš izbora, zašto bi dioničare bilo briga koliko si zadovoljan ponuđenim. Glavno da je profit otišao 5% gore.Max Bunker je napisao/la:Ovako : a kaj ti misliš koliko dugo bi trajalo zadovoljstvo dioničara ako bi korisnici bili pretežito nezadovoljni ??rusty je napisao/la: Što misliš da li je Mikrosoftu važnije zadovoljstvo korisnika ili zadovoljstvo dioničara?
Raja redovito puši na 1.05, a "znalac" mlati pare na preokretima u zadnjoj minuti.Max Bunker je napisao/la: Znaš li uopće kako funkcionira igra sa dionicama?
...
Motiv je zarada. Vjerovao ili ne, ali zarada je moguća i u svijetu slobodnog softvera.Max Bunker je napisao/la: I sad opet si probaj odgovoriti na pitanje koliko su važni i kome korisnici. A zapitaj se i za velike linux ulagače poput ibm i intel, koji bi bili njihovi motivi ulaganja....
Gle, stvarno mi je drago zbog tvoje kume... i slažem se, školstvo je jako bitno.Max Bunker je napisao/la: Moja kuma je pohađala takvi vrtić...
Da li je krajem 19st. trebalo zabraniti automobile kako bi se spasili kočijaši?Max Bunker je napisao/la: Ajmo dalje o prodoru kapitalizma u svim oblicima :
Nedavno smo pričali o uberu, ttip sporazumu i sl. U francuskoj uber pokušavaju raznim metodama osporiti i zatvoriti , pa ćemo vidjeti tamošnji razvoj situacije. No evo ubera i u zagreb :
https://www.uber.com/jobs/list?keywords ... %20Croatia
Kada korporacije pišu zakone, a političari vode biznise, to nije kapitalizam.Max Bunker je napisao/la: A TTIP je ovako zasada prošao u evropi:
http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/ ... fm?id=1350
Linux (slobodni software) je "ne-kapitalistički" jer koristi kapital u obliku znanja (KODa) i cilj svih aktivnosti je oplođivanje i akumulacija kapitala. Postoji slobodno tržište (znanja) na kojem svi mogu sudjelovati. Pred zakonom (licencom) su svi jednaki neovisno da li su u ulozi developera (vlasnika) ili korisnika. Slobodan i neometan promet znanja (koda) stvara iznimno konkurentno i inovatnivno okruženje.zlatkoA je napisao/la: kapitalistički OS -> windows
ne kapitalistički OS -> Linux
Ozbiljno?bertone je napisao/la:ne funkcioniraju svi ljudi po načelu ja tebi, ti meni
Disklejmer: Nemam ništa protiv tebe Max, ili ikoga u ovoj temi, a ovaj post pišem u namjeri da iznesem neke stavove o onome što osobno jako volim i što mi je jako srcu drago, a to je filozofija otvorenog koda i FOSS zajednica. Apsolutno nemam ništa protiv zatvorenog koda, protiv Windowsa, kapitalizma ili čega već. Štoviše, aktivno ga koristim i mislim da je on nužan za funkcioniranje računalne industrije, no samo iz razloga kakvi su ljudi i kakvo je društveno uređenje općenito. Isto tako mi je žao što je dio softvera koji bi jako pridonio razvoju cijele industrije da je FOSS zatvorenog koda. O ovome ću raspravljati, kako ti to nazivaš, ideološki jer su to moji stavovi i jednostavno su takvi, neću ih mijenjati ili lagati kako ne bi bili ideološkoga prizvuka.iweb je napisao/la:Napisat ću jedan poduži post oko te metode nagrađivanja kreativnosti, uspjeha i prebacivanja medicine na Linux.
Po onome što ja znam o ljudskoj psihi i razvoju djece (a istina, mogu znati relativno malo jer zasad nemam apsolutno nikakvog službenog obrazovanja iz tih predmeta), ovo je izrazito loša strategija iz moje perspektive. Ovo će poticati djecu da pristaju na rizike, što svakako može biti dobro, ali može biti i pogubno, ako je riječ o kockanju, klađenju i sličnom. Uloži sve što imaš da bi ošao kući s 10x više ili ničim... Isto tako, ako jedno dijete konstantno pobjeđuje, to ga može pretvoriti u egocentrika i narcisa kasnije u životu, jer je stalno nagrađivano, i to u izrazito lošu osobu, jer se stalno hrani tuđim bombonima i nije mu žao djece koja vjerojatno plaču i deru se jer njihova kućica nije toliko lijepa, a potrudili su se najbolje što su mogli -- njima to razara samopouzdanje, a ono je jako teško za stvoriti ako je razoreno i može tu djecu kasnije u životu odvesti u depresiju i gadne psihičke probleme. Mislim da takav oblik obrazovanja graniči s psihološkim zlostavljanjem, djeci sporijega razvoja kontinuirano razara samopouzdanje, a postoje korelacije između niskog samopouzdanja i suicidalnih tendencija kod djece i adolescenata (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7649963, http://link.springer.com/chapter/10.100 ... 4-8956-9_5)Moja kuma je pohađala takvi vrtić, i već u trećoj godini su krenuli sa osnovama baleta, a do kraja predškolske je baratala osnovama engleskog i njemačkog jezika. Igre su im bile na foru da dobiju po dva bonbončića, i zatim su svi pristupili nekom kreativnom radu. Danas je npr bila igra lopaticama u pijesku, i dijete koje je napravilo najljepšu pješčanu zgradicu je dobilo bombone svih ostalih djece. Sutra su igrali isto sa bonbončićima ali sa škarama i papirima u boji, i opet ista poanta: najkreativnije dijete je nagrađeno sa bonbonima ostale djece... Nemora čovjek biti freud pa da shvati poantu nagrađivanja kreativnosti i odabira pravilnog ulaganja svoja dva bonbončića uz mogućnost da izgubiš oba ali i uz mogućnost da ih dobiješ dvadesetak na kraju dana ako odabereš pravilan alat sa kojim ostvaruješ najbolji rezultat u grupi...
I moja sestra je isto tako prošla osnovnu školu s peticama, kao i gimnaziju, kao i medicinski fakultet kojeg je također riješila u roku, i da, može birati radno mjesto i trenutno je u Madridu. A nije išla u elitne vrtiće, niti u elitnu predškolsku, niti u elitnu osnovnu. U vrtić čak uopće nije išla, već je s prijateljem kopala po dvorištu bazene za žabe. No odmaknimo se od nje i fokusirajmo se na prelazak medicine na FOSS.Inače, kuma je kroz osnovnu i srednju proletila sa peticama, a medicinski fakultet je također riješila u roku ( 6 godina ) sa vrhunskim ocjenama, i u ono doba je mogla birati radno mjesto. Danas je priznata liječnica i na čelu je tih nekih njihovih udruženja ili komori ili kak se već zovu... I mnogo puta sam dosada probao preko nje doći do tih udruga ( sa ciljem da ih probam bar dio prebaciti na linux ) ,,,, ali nikad nije htjela ni čut . I svaki put mi je rekla: Kume, mani se toga, nema tu bombončića ni za tebe a ni za mene...
Svatko se navodi nekom ideologijom u svome životu, nekome je kako bertone to rekao, ideologija "ja tebi, ti meni". Nije mi jasno jedino zašto smatraš da je svaka ideologija inherentno loša zato što je ideologija. Je li ideologija FOSS-a i slobode koda i inovacije loša zato što je ideologija? Ili je loša njena propaganda? Ili je loša radi svoga sadržaja? Nije mi jasno na što ciljaš. Je li ideologija neonacizma loša zbog onoga što potiče ili zbog toga što je ideologija? Svatko ima pravo navoditi se bilo kojom ideologijom u svom životu dok to ne rezultira kršenjem zakona, makar ona bila i nemoralna.E to nama fali, takve osobe koje su od malih nogu kvalitetno i pravilno obrazovane i osamostaljene, pa ih niko više nemože vući za nos i desetljećima ih zamajavati partizansko-ustaškim ili windows-linux pričama i ideologijom.... Žena zna kaj hoće i zna kako i čime to najlakše i najjednostavnije ostvariti.... A ideološko propagandne spike o slobodi i slično ju niti najmanje nezanimaju bez obzira sa koje govornice dolazile...
Ja sam developer nekoliko opensource projekata. Doduše, nijedan od njih nije operativni sustav, već većinom web aplikacije i poneke skriptice, no mislim da je to čak još bolje za dokazati da nije sve takvo kakvim doživljavaš.Ajde kad vec pokusavate prikazati da smo svi u lancu jednaki bez obzira bio developer ili korisnik, onda bi teoretski sve u tom lancu trebalo biti tako postavljeno, zar ne ? E sad bi bilo dobro da netko proba opisati cijeli put , od onog koda nekog voluntera pa do upotrebljivog operativnog sistema na mom racunalu. A ja cu onda izdvojiti iz tog lanca hrpu kapitalistickih detalja poput detalja tko placa najam servera sa kojih ide update i sl .... Pa cemo za sve karike u lancu probati dokuciti koliko su plod kapitala a koliko su sazdane na nekom drugom načelu. ..