čavrljanje 2.0

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

rudar
Spol: M

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la rudar »

Osobno zahvaljujem Shrikeu na ovim pojašnjenjima, iako nisam ni matematičar ni programer. Sad sam dobio barem neku predodžbu o temi ranije rasprave.

Ipak, zanima me još nešto. Primijetio sam ne samo u ovoj raspravi, nego i drugdje da se tvrdi kako je baš Gentoo izuzetna distra jer najbolje optimizira rad računala. Bilo bi mi drago da i to netko ovdje objasni. Mogu, naravno, tražiti odgovor guglajući, ali tijekom 3-4 godine praćenja i povremenog sudjelovanja u radu ovog foruma uvjerio sam se da okuplja dobre znalce, koji ne ustupaju bitno drugima 'iz bijelog svijeta'.

Pitam isključivo iz znatiželje: nisam korisnik Gentooa, ne kanim ga instalirati, a pogotovo ne poticati raspravu tipa 'moj konj trči brže od tvoga'. Htio bih samo znati u čemu se spomenuta optimizacija rada računala sastoji. Mogu navesti elementarne podatke na temelju vlastitih iskustava otkako koristim GNU/Linux kao jedini OS na desktopu i na laptopu tijekom približno četiri godine. Osnovne distre bile su LMDE i Debian, radna okruženja Mate i Xfce, a možda 12 mjeseci na desetak godina starom laptopu imao sam Lubuntu, radno okruženje naravno Lxde.

Dakle, u navedenom razdoblju gotovo svakodnevnog rada praktički nikad nije bilo zamrzavanja (da bi trebalo resetirati-rebutati računalo da opet proradi), temperature nisu prelazile 45 stupnjeva Celzija, potrošnja radne memorije vrtjela se 300-500 Mb (istina, nije mi potrebno previše aplikacija; LO, Firefox/Iceweasel, Evince ili neka inačica, Scid, Stockfish, Vlc, kao osnovno). Znalo je katkad malo zapeti s Lubuntuom, no razlog je bio prastari i prašnjavi hardware, s 240 Mb RAM.

Eto, ja sam mali miš, ponavljam što sam rekao na početku našeg druženja, računalo je za mene malo napredniji i funkcijama bogatiji pisaći stroj i ništa drugo. Ipak, rado bih znao zašto se Gentoo smatra distrom koja baš optimizira rad računala i u čemu se to konkretno sastoji. Možda u ovim proračunima i operacijama koje spominje Shrike? Hvala, u svakom slučaju. Pozdrav!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

OK, vidim da će biti posla :pogled_dolje pa na drugom monitoru dižem LZS forum s uključenim "auto-reloadom" :zvizdi

Usput i mene zanima zašto bi ili po čemu je Gento optimalna ili superiornija GNU/Linux distribucija za kućnog korisnika (ako netko bude išao pisati pojašnjenje, molim da to bude napisano jednostavnim rječnikom da razumijem što je napisano ;) )
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Odlično pitanje! Neka netko jednostavnim rječnikom objasni u čemu su prednosti za kućnog korisnika u odnosu na, primjerice, Debian?
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Ili za servere, koje su prednosti toga nad Ubuntu Serverom, Debianom ili nekim BSD-om? :pogled_dolje
rudar

Post Postao/la rudar »

Eto, zahvaljujem na potpori uz moje pitanje.

Pretpostavljam samo, kad se o serverima radi, da Gentoo nije idealan izbor zbog povelikih i čestih nadogradnji. Iz istog razloga se na servere ne stavlja baš ni Debian Sid.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Iako je ovo pitanje dvosjekli mač, otvoriti ću novu temu (postam poveznicu kad je otvorim) pa da imamo eventualne savijete i mišljenja na jednom mjestu ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Dobra ideja, Bertone. Međutim, ne želim flame war, pitao sam zbilja u dobroj namjeri, a ne da bih bacio kost. Ako misliš da će iz svega nastati flame war, slobodno briši moje pitanje, doći ću do odgovora zaobilazno. Sve OK.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

rudar je napisao/la:Dobra ideja, Bertone. Međutim, ne želim flame war, pitao sam zbilja u dobroj namjeri, a ne da bih bacio kost. Ako misliš da će iz svega nastati flame war, slobodno briši moje pitanje, doći ću do odgovora zaobilazno. Sve OK.
Nije ni meni u interesu da si dam posla, ali i ja bih htio nešto naučiti iz stvarnih i argumentiranih iskustava drugih.. iako, ako opet dođe do "moj e-penis" je veći od tvog, temu ključam ili je u potpunosti brišem.

Tema je otvorena pa se doista nadam ugodnom i konstruktivnom ćaskanju o Gentoou i da svi skupa nešto naučimo.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Izvrsno! Eto, za početak popravi naslov i izbaci 'e' iz prednosti.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

rudar je napisao/la:Izvrsno! Eto, za početak popravi naslov i izbaci 'e' iz prednosti.
jbg, prsti ko ćevapi :)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN