Evo legao mint 17.1 na 3 lenova , cinnamon 64 bit , instalacije i nadogradnje prošle uredno.
Mučim ih već par sati i sve dela extra stabilno i brzo, znači niti na najmanji problem nisam naišao.
Zahvaljujem vam svima još jednom na konstruktivnim savjetima i prijedlozima.
Max Bunker je napisao/la:
Čitah recenzije, vidim da današnji mate dolazi sa compizom. No ipak mi je cinnamon nekako vizualno atraktivniji.... Napravih dva usb-a ( za svaki slučaj) sa cinnamonom pa idem vidjeti kak bu to delalo na lenovo jeftinjacima....
Inače, Compiz je jako fora stvar ali verzija 0.8 je sve nestabilnija (jer se više ne razvija) a verzija 0.9 ima dječijih bolesti... Recimo postoji jedan poprilično gadan bug sa određenim modelima nVidia grafičkih za koji je tek nedavno izašao patch ali sam čuo da i dalje određeni korisnici imaju problema (ne da mi se sada tražiti link, mogu ga sutra zakačiti ovdje ako nekoga zanima)... I ono što se meni u zadnjih mjesec dana događalo sa Compiz 0.9 je to da me prilikom pokretanja određenih programa baci u tty1 mode i nakon nekog vremena vrati natrag u gui. To je bila kap koja je prelila čašu i zbog toga sam odlučio napustiti Compiz na jedno (dulje) vrijeme.
Polako se uhodavam sa Mint 17 Mate-Qiana. Dosta toga sam riješio ali sam naletio na za sada dva problema. Prvi je wallpaper slide show koji odbija raditi. Probao sam skoro sve ili sve što sam našao ali app iskoči (prozor) i odmah nestane. Frendu sam na Lenovu isto probao i ni kod njega ne radi. Isto kao i kod mene. Stvar je u tome da sam na prijašnjim distrama to imao i radilo je.
Drugi problem je tipkovnica USA sa našim znakovima gdje me kolje z i y. Trebao bi program za zamijeniti ta dva slova ali ne nalazim ništa u domenu mog znanja. Ukratko trebam Qwerty tipkovnicu. Ovo može spadati pod hardwer pa nek moderatori odluče.
inače sam zadovoljan Mintom kao i frend. Njemu je jedino Printer kod restarta sistema problem, jer dok je uštekan se neće bootati pa mora izvući USB. Ali to ga ne brine jer ionako printer koristi par puta u godini. LP
Ako sam dobro shvatio drugi dio oko y-z kombinacije, ti želiš da na mjestu "y" (dolje pored x) bude "z" i obrnuto "y" između "t" i "u" (kao na Apple Hr tipkovnici)..
.. ako je tako, odi u postavke tipkovnice i dodaj još jednu tipkovnicu (klikneš + dolje lijevo) i odabereš Hr znakove - USA raspored i to bi trebalo biti to:
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]
ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Zato rekoh možda.. nisam imao nikad potrebu za time.. no imam na poslu jednu tipkovnicu sa US rasporedom pa provjerim prekosutra ako se do tada ništa ne riješi
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]
ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Ma, izludilo me već koliko sam kombinacija isprobao. Jedino pali softverski promijeniti. Na Macu ima Ukelele program a za Linux je Kmlf ili nešto slično. Samo kaj je to meni špansko selo. Budeš sutra vidio, ako stigneš isprobati.
Ma ima dvije vrste podešavanja. Prvo po zemlji pa dodatna varijanta, te po jeziku plus dodatna opcija. Prema zemlji je US te sam isprobao više varijanti kao internacionalna , pa srpsko-hrvatska i ostale. Po jeziku hrvatski te sve inačice kao dodatno. Samo hrvatski kao jezik i kao druga opcija daju naše pismo . Ostalo je ispremiješano bez naših slova s kvačicama, te ima i lj i nj na drgim tipkama. . S tim da ta jedina opcija ima zamijenjene z i y.
Grof, budem isprobao, fala.
Vision , s tolkim skrinšotima bi zaspamao forum . Čekam da Bertone isproba kod sebe jer stalno ispravljam slova, pa sam već yakuhao! Eto jbg !