Menadžer nadogradnje - Linux Mint - ne radi ?!

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
teorijavelikogpraska
Spol: M

Re: Menadžer nadogradnje - Linux Mint - ne radi ?!

Post Postao/la teorijavelikogpraska »

može biti da smo na dobrom tragu. izgleda da se nešto desilo sa datotekom /usr/lib/mono/4.5/mscorlib.dll ( vidiš one strelice na svima, osim na toj datoteci, kao da se sistem smrznuo u trenutku pristupanja istoj ).
možda je neka instalirana aplikacija ili ovi pokušaji.
probaj sa onih ispravnih kompova gdje ti radi mint 17.1, iskopirati tu datoteku na ovaj komp sa greškom, pa onda pokreni apdejt. moglo bi upaliti
studiom

Post Postao/la studiom »

Upravo sam sad pogledao na jednom od kompi mi je instaliran upravo ova verzija Mint-a 17 LTS. I kod njega u tom direktorijumu ista datoteka mscorlib.dll nema takođe na sebi tu strelicu ?! Da li je prebacivati kad je sve isto ?

Čak sta vise ne dozvoljava da se zamjeni ova datoteka ...
teorijavelikogpraska

studiom je napisao/la:Upravo sam sad pogledao na jednom od kompi mi je instaliran upravo ova verzija Mint-a 17 LTS. I kod njega u tom direktorijumu ista datoteka mscorlib.dll nema takođe na sebi tu strelicu ?! Da li je prebacivati kad je sve isto ?

pretpostavljam da na tom drugom kompu radi mint, zato sam ti predložio kopiranje tog fajla. jedino neznam jeli taj drugi komp onaj na kojem se nisi niti usudio praviti apdejt da se nešto ne smrda ( čini mi se da si tako nešto prije spomenuo ). Kopirati možeš sa terminalom uz admin ovlasti sudo cp ..........

imam pitanje?

dali se problem javio odmah nakon instalacije (jesi li napravio prije instalacije md5 cheksum) već kod pokušaja prve nadogradnje?

na mintu u tom folderu ne postoje strelice pri dll fajlovima. zato i pitam dali je freš install ili apdejt nakon instalacije neke aplikacije.
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

studiom je napisao/la:Izgleda da se samo vrtimo u krug ?!
:tajna* takvu rabotu,
ajmo provati ovako kad ne znamo:

Kod: Označi sve

sudo apt-get --reinstall install mono-runtime

sudo apt-get --reinstall install cli-common
studiom

Post Postao/la studiom »

vision je napisao/la:
studiom je napisao/la:Izgleda da se samo vrtimo u krug ?!
:tajna* takvu rabotu,
ajmo provati ovako kad ne znamo:

sudo apt-get --reinstall install mono-runtime

sudo apt-get --reinstall install cli-common

To je to ....

snjezana-kancelarija@SNJEZANA-Kancelarija ~ $ sudo apt-get --reinstall install mono-runtime
[sudo] password for snjezana-kancelarija: 
E: dpkg je prekinut morate ručno pokrenuti 'sudo dpkg --configure -a' da popravite problem. 
snjezana-kancelarija@SNJEZANA-Kancelarija ~ $ sudo dpkg --configure -a
dpkg: error processing package libappindicator0.1-cil (--configure):
 package is in a very bad inconsistent state; you should
 reinstall it before attempting configuration
Ustanovljene su greške prilikom obrade:
 libappindicator0.1-cil
snjezana-kancelarija@SNJEZANA-Kancelarija ~ $ sudo apt-get --reinstall install cli-common
Čitam spiskove paketa... Izvšeno
Gradim stablo zavisnosti          
Čitam informacije o stanju... Izvšeno
0 ažuriranih, 0 novoinstaliranih, 1 ponovo instaliranih, 0 za uklanjanje i 270 koji neće biti ažurirani.
1 koji nisu potpuno instalirani ili uklonjeni.
Moram da dovučem 181 kB arhiva.
Nakon ove operacije 0 B dodatnog prostora na disku će biti iskorišćeno.
Preuzimam:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main libappindicator0.1-cil all 12.10.1+13.10.20130920-0ubuntu4 [9448 B]
Preuzimam:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main cli-common all 0.9 [172 kB]
Dovukao 181 kB u 0s (223 kB/s)    
(Čitam bazu podataka .... 160775 datoteka ili direktorija trenutno instalirano)
Preparing to unpack .../cli-common_0.9_all.deb ...
Unpacking cli-common (0.9) over (0.9) ...
Podešavam paket cli-common (0.9)...
dpkg: error processing package libappindicator0.1-cil (--configure):
 package is in a very bad inconsistent state; you should
 reinstall it before attempting configuration
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
snjezana-kancelarija@SNJEZANA-Kancelarija ~ $ 
studiom

Post Postao/la studiom »

teorijavelikogpraska je napisao/la:
studiom je napisao/la:Upravo sam sad pogledao na jednom od kompi mi je instaliran upravo ova verzija Mint-a 17 LTS. I kod njega u tom direktorijumu ista datoteka mscorlib.dll nema takođe na sebi tu strelicu ?! Da li je prebacivati kad je sve isto ?

pretpostavljam da na tom drugom kompu radi mint, zato sam ti predložio kopiranje tog fajla. jedino neznam jeli taj drugi komp onaj na kojem se nisi niti usudio praviti apdejt da se nešto ne smrda ( čini mi se da si tako nešto prije spomenuo ). Kopirati možeš sa terminalom uz admin ovlasti sudo cp ..........

imam pitanje?

dali se problem javio odmah nakon instalacije (jesi li napravio prije instalacije md5 cheksum) već kod pokušaja prve nadogradnje?

na mintu u tom folderu ne postoje strelice pri dll fajlovima. zato i pitam dali je freš install ili apdejt nakon instalacije neke aplikacije.
-----------------------
Da na drugom kompi Mint17 uredno radi.. instaliran je 11.2014. god. tada apdejtovan i mozda jos jednom posle toga. Inace ne praktikujem raditi apdejt ukoliko sve radi uredno. Posto sam jednom imao peh sa nekakvim programom koji posle apdejta nije vise radio .....

Inace praksa mi je ovakva: instaliram sistem za 15-20 min / odmah po tom izvrsim apdejt /instaliram 5-6 programa i to je to

...(jesi li napravio prije instalacije md5 cheksum) <--- ovo nisam radio . Ima na pocetku postanja sta mi je poceo da izbacuje kao gresku-e / da se sad ne ponavljam.

na mintu u tom folderu ne postoje strelice pri dll fajlovima. zato i pitam dali je freš install ili apdejt nakon instalacije neke aplikacije <----- ovde te bas i ne kontam '? Ako si mislio na kompu koji radi sa Mintom17 LTS kod njega kao i kod ovog sto sad zeza u direktorijumu svi fajlovi su potpuno isti kao i oznake-strelice tj. i na njemu kao i na ovome sto nece da se apdejtuje. Dakle sve je isto - ( gecuti.exe i mscorilib.dll - nemaju na sebi strelice/svi ostali fajlovi u tom dir. imaju na sebi strelice na obe kompe ! ). Jedino da mi das tacne upute kako da ga preko terminala prekopiram (posto to nisam nikada radio), mada pitanje je i to na osnovu svega gore navedenog....
teorijavelikogpraska

ovako
ako imaš još uvijek iso fajll pomoću kojeg si pravio instalaciju, idi u folder gdje se nalazi, desni klik miša i odaberi, otvori u terminalu i ona u terminal

md5sum točan naziv iso fajla
malo sačekaj i onda broj koji izbaci pažljivo usporedi sa onim brojem uz taj iso fajl na mintovoj stranici. ako nisi mogao odraditi prvu nadogradnju na freš install, možda je to razlog.
prije kopiranja predloženog dll fajla, isprobaj na onom drugom kompu gdje ti ta verzija radi prvo desni klik miša na fajl mscorlib.dll i usporedi dužinu u bajtovima sa istim fajlom na kompu gdje ne prolaze nadogradnje.
teorijavelikogpraska

evo ja sam sad za potrebu rješavanja tvog problema destabilizirao svoj sistem. da bih provjerio uzročno posljedične veze, obrisao sam mscorlib.dll i došao do slične greške sa mono rantajm. i da, libappindicator paket je usko povezan sa mscorlib, i ne samo on. pokušao sam povratiti stvari na početak sa reinstalacijom kao u visionovom postu, ali mi nije dao. ipak uspio sam vratiti ovako
reinstalirao sam pakete libmono-corlib4.5-cil i libmono-corlib4.0-cil pomoću synaptica. nakon toga sam ponovno mogao paket libappindicator maknuti ili reinstalirati bez izbacivanja grešaka. pokušaj i ti tako.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

teorijavelikogpraska je napisao/la:da bih provjerio uzročno posljedične veze, obrisao sam mscorlib.dll i došao do slične greške sa mono rantajm.
:nee
Zar nije jednostavnije bilo samo PREIMENOVATI taj library u nešto tipa mscorlib.dll.renamed? :hmm
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
studiom

Post Postao/la studiom »

Nista ja fakticki uraditi ne mogu .... mozda mi je najbolje da sve ovo pokusam na drugom kompi i to na Mintu 17.1 ... da vidim da li ce isti paket praviti problem ?
Privitak/ci
lib.png
(238.49 KiB) Nije preuzeto niti jednom.
Odgovori