[RIJEŠENO]Vezu na internet imam - prometa podataka ne?!

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

vision
Spol:

Re: prikaci se na net, ali ne radi

Post Postao/la vision »

(nema problema - mislio sam da preko usb-a prebacuješ ispise na drugi komp, pa da nije problem i do hw)
za******* situacija:
1 - nemaš "svoj" net pa da možeš skinuti novu ISO sliku (dal Ubuntu, Mint ili nešto treće), pa provaš u Live radi li net (žičani i wifi);
- možda je loš ISO pa pravi probleme?

2 - možda je i do toga net-a (kako nzm), ali nemaš gdje drugo provati žičano (msm da nije problem do hw jer nemaš neki egzotični - pa da pravi problem kao što ima na forumu tema);

3 - U Virtual Box instalirati Ubuntu i nema da brineš, ali nemaš ISO fajl;

Nikakva ni pomoć ni utjeha od ovog mog pisanja - sačekaj, možda će tko znati kako riješiti ovaj problem ;)
Cooleech
Moderator
Spol: M

Post Postao/la Cooleech »

Ma ne grepat top :nee nego tcp (TCP). Ah, nema veze. Idem listat ovo kupusa.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
dzokar

Post Postao/la dzokar »

pa i napravio sam dualboot da ne bih gnjavio sa Vbox-om.. :)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Tragedija je u pravu, treba rješavati korak po korak pa idemo prvo riješiti mobilni internet jer kod njega ne ovisiš o drugima.

Rekao si da imaš pristup internetu preko Windowsa, odi na Win pa si sa ove stranice skini skini zadnji Ubuntu 14.04.2 (32 ili 64 bit, što želiš) i od skinutog ISO-a si napravi bootabilni USB (imaš ovdje verziju Unetbootina za Win) ili snimi DVD.

Pokreni Ubuntu kao Live i probaj se konektirati na net pomoću USB 3G mreže pa javi.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
dzokar

Post Postao/la dzokar »

Fora je što je ovaj ubuntu koji trenutno imam podešen tako da poseduje stvari koje meni trebaju za programiranje (počev od kompajlera, pa nadalje).. Ne mogu tek tako da ponovo skidam ubuntu i sve podešavam, jer čak to ni ne znam.. Ova greška oko neta ne znam gde je stvarno, jer se on prikači na mrežu, ali ništa od same konekcije.. Valjda će neko uspeti iz ovoga da zaključi šta je :) Sutra neću biti u prilici da odgovaram na temi, nisam tu pa neću ni komp paliti, pa se čujemo prekosutra. Hvala svima što ste se maksimalno angažovali :)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Isprobavanjem "drugog" Ubuntua (ili bilo koje druge distribucije) u Live modu ne možeš ništa napraviti postojećoj instalaciji (osim naravno ako ne odeš na instaliraj :)) jer ništa nigdje ne ostaje spremljeno nakon gašenja.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Men' ovo smrdi na nekakav firewall. Kao da su pozatvarani neki ključni portovi, tipa port 80 i 443... :pogled_dolje
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

I ja sam na to pomislio, zato sam mu predložio da krenemo od početaka iz live distribucije jer ne vidim da ima problem s hardverom.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
teorijavelikogpraska

Post Postao/la teorijavelikogpraska »

upute za mobilni stik.
kod vas je problem što za vaš huawei e398 stik u usbserial driveru koji koristi nije naveden vaš uređaj
12d1 1506. to se lako da riješiti. postoji dva načina. dati ću vam upute za oba, ali vi napravite samo jedan od ta dva.
1 način

u datoteci /etc/modules na kraj dodajte ovaj red

usbserial vendor=0x12d1 product=0x1506

spremite datoteku.

da biste otvorili datoteku u terminal upišite

Kod: Označi sve

sudo gedit /etc/modules
ako je neki drugi tekst editor onda umjesto gedit napišete naziv tog editora

2 način

pomoću naredbe u terminalu

sudo gedit /etc/rc.local
otvorite datoteku rc.local, i u predzadnji red (prije exit) dodajte ovaj red

echo "12d1 1506" > /sys/bus/usb/drivers/usbserial/new_id

spremite datoteku. napravite konekciju pomoću network menađera ( to vam kao i u windwsima mjesto gdje upisujete apn, provajdera i već ono što se traži. sprremite konekciju, restartajte sistem i vaš stik će proraditi. trebao bi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

malo ću dodati. da skratimo postupak. kad prema ovim uputstvima pokušate riješiti mobilni stik, odmah postajte i ispis naredbe

lspci -nn
onda ćemo vidjeti dali će se moći riješiti jednostavnije ili kompliciranije. u svakom slučaju riješit ćemo vam to. ovo lspci -nn nam je potrebno da usporedimo vašu karticu sa driverom rtl8723be. to nije neki naročiti problem, jednostavno se otvori driver i pročita se dali je podržana i vaša kartica.
teorijavelikogpraska

Post Postao/la teorijavelikogpraska »

g.dzokar stvarno imate za..bani hardver. moram priznati da sam se prilično napatio dok nisam pronašao rješenje za vaš wifi. taj za..bani driver rtl8723be izgleda stvara probleme na puno mašina, a ko za vraga na svakoj mašini se drugačije ponaša. ali kako sam pročitao napisan je novi drajver i valjda će se isporučivati sa kernelom 3.18. zasad vam ne preporučam instalaciju tog kernela, ali to ostaje kao mogućnost ako ne uspijemo riješiti na ovaj način.
tom bagovitom driveru na nekim mašinama smeta jedna stvar, a na nekim posve druga. ali eto mislim da sam pronašao što mu smeta na vašem lenovu g5030.
izgleda da mu smeta modul ideapad_laptop.
rmoguće rješenje je da se bleklista taj modul, pa bi onda navodno trebalo biti sve u redu.
to napravite na ovaj način. u terminal unesite naredbu

echo "blacklist ideapad_laptop" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/blacklist-ideapad.conf
restartajte i trebalo bi raditi wifi

u svakom slučaju odradite sve što sam vam napisao u prethodnom postu, jer ćemo možda i putem vid pid parametra "prijaviti" vašu karticu.
Odgovori