Linux Sucks

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

speedy
Moderator

Re: Linux Sucks

Post Postao/la speedy »

koliko za sto programa ima nije do OSa,,,,,,, a jedan standardni OS je cista BEDASTOCA tako nesto se nemoze i nesmije s linuxom radit,,,,,,,,,, ima i vise nego dosta stvari koje su paketirane i nema potrebe da "obican" user razmislja o kompajliranju,,,,,,, obican user ionako ni na winsima nezna ni obican exe instalirat tako da.......
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

iza.coska, gdje si pročitao da ima više free/open softvera za Win, nego za Linux? Zanima me jer sam ja pročitao drugačije... što mi se poklapa s iskustvom.

Ontopic: ni u jednoj stavci nije priča tako crno-bijela.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

4ndY je napisao/la:iza.coska, gdje si pročitao da ima više free/open softvera za Win, nego za Linux? Zanima me jer sam ja pročitao drugačije... što mi se poklapa s iskustvom.

Točno, baš se danas sjetih da sam par navratia tražio open source programe za Win (baš zato da izbjegnem kojekakva crackiranja i nelegalnu uporabu), no nisam našao ničeg puno takvog. Sve je to kojekakav shareware, ili freeware, ali open sourcea - malo.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Grof je napisao/la:
4ndY je napisao/la:iza.coska, gdje si pročitao da ima više free/open softvera za Win, nego za Linux? Zanima me jer sam ja pročitao drugačije... što mi se poklapa s iskustvom.

Točno, baš se danas sjetih da sam par navratia tražio open source programe za Win (baš zato da izbjegnem kojekakva crackiranja i nelegalnu uporabu), no nisam našao ničeg puno takvog. Sve je to kojekakav shareware, ili freeware, ali open sourcea - malo.
Treba spomenuti i lošu stranu Windows freewarea.
Nađete program koji je besplatan (ne mora biti open source) i instalirate ga.
Na kraju završite s dodatnim toolbarom na I.Exploreru, novim homapageom, jednim špijunskim programom viška, te se program automatski odluči startati kod paljenja računala.
Osim toga dobijete i najmanje jednu ikonu na desktopu što nekad zna smetati.
Vjerojatno Windowsi imaju dosta freeware programa i naravno ima ih sigurno i dobrih, ali po mom iskustvu na jedan takav dođe bar pet loših.
Zato je relativno spominjati broj freeware (ne open source) programa na Windowsima.
A pravih Open Source programa, po mom iskustvu ima manje na Windowsima nego na Linuxu.
Naravno, možda sam u krivu, jer nemam ništa konkretno čime bih to potvrdio.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Ok, odbacimo iz usporedbe opensource kao kategoriju već ih brojimo pod freeware... da li ima više freewarea (u punom značenju, znači bez reklama i da je moguće maknuti kvačiću sa "instalirat 3 IE toolbara" i sl.) na Win ili na Lin? Ja opet mislim na Lin ima više... koliko se sjećam, ako eliminiramo shareware na Windowsima i nemate neki izbor (no srećom što je danas sve veći broj opensource projekata cross--platform).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

4ndY je napisao/la:Ok, odbacimo iz usporedbe opensource kao kategoriju već ih brojimo pod freeware... da li ima više freewarea (u punom značenju, znači bez reklama i da je moguće maknuti kvačiću sa "instalirat 3 IE toolbara" i sl.) na Win ili na Lin? Ja opet mislim na Lin ima više... koliko se sjećam, ako eliminiramo shareware na Windowsima i nemate neki izbor (no srećom što je danas sve veći broj opensource projekata cross--platform).
Ja mislim da Widowsi imaju daleko više freewarea od Linuxa.
Ali, opet, nije sve crno-bijelo.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Suko je napisao/la:Ja mislim da Widowsi imaju daleko više freewarea od Linuxa.
Činjenica.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
iza.coska

Post Postao/la iza.coska »

Sve i jedan opensource program sa kojim sam ja dosao u doticaj je radio i na win i to bolje nego na linuxsu, plus sto jos ima i krdo freewarea, a sta se tice toolbara jednostavno ih nemoj instalirat.
Da, nije sve tako crno bijelo, ali cinjenica je da mi pod linuxsom pol hardware-a ne radi, nema postenog CAD softwarea, filmovi trzaju ili im je kvaliteta ocajna, flash je katastrofa. Nije da imam slab komp jer sam cak i vistu stavio i tamo sve ide normalno, iako imam samo 1GB rama ali radilo je. Onda sam probavao razne distribucije (ubuntu, debian, suse, fedora) i na svima je bila ista katastrofa samo sa razlikom da je yast spor tolko da pocne bolit glava.
Da, nesta ne stima, jer ako se pogleda po raznim forumima svaka distribucija koja izade odma se javi hrpa ljudi kojima sa hrpom problema i onda ih druga hrpa ljudi uvjerava da njima radi bez i jednog.
Mozda da postoji standard mozda bi bilo i manje problema, evo recimo:
Ajd reko uz sve nedostatke idem potrazit i neki komercijalni CAD koji radi na linuxsu, pa ak bude dobr mozda ga i kupim, i tako nadem ja Bricscad, kad gle mogu skinut samo .rpm a tada sam imao ubuntu gore. Ajd, kao ono, sta stavim neku .rpm distru, ali onda opet ne mogu instalirat jedan opensource projekt FreeCAD jer on dolazi samo kao .deb. Kompajlirat mi ni ne pada na pamet.

Pokusavam prijeci na linux, prvo iz razloga o slobodi, zajednici,...
Cini mi se da sam slobodniji na win platformi jer su mi dostupni i open source (velika vecina je multiplatformska), i freeware/sharware, i komercijalni programi.
Od zajednice mi se ne svida totalna zatucanost jer kako je uopce neko mogao pomisliti a kamoli izgovoriti "linux suck's".
Sada vise ne pokusavam prjeci nego se igram sa tim kada mi je dosadno, ko zna mozda jednog dana postane dovoljno dobar da ga stavim sebi na komp, i to samo iz jednog razloga a to zato jer je besplatan, vidim da je i ova ideologija samo prepucavanje ko ima veci i niko nece reci realno:
Gle, linux suck's, mozda ne suck's, al tu puno stvari ne stima, ajd kak da to poboljsamo.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

iza.coska je napisao/la: Pokusavam prijeci na linux, prvo iz razloga o slobodi, zajednici,...
Oprosti, možda će ti ovo djelovati kao bezobraština prema tebi, no ja si to smijem dozvoliti ;) .

Daj mi moli te argumentiraj, što si ti to doprinjeo toj istoj zajednici :misli .
Do sada nisam (osim, obično najobičnijih kritika) vidio nikakav tvoj konkretni doprinos, pa me fakat zanima, zašto te toliko privlači open zajednica, kada očito nemaš neke potrebe nešto u nju i osobno donjeti...
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Grof je napisao/la: Oprosti, možda će ti ovo djelovati kao bezobraština prema tebi, no ja si to smijem dozvoliti ;) .

Daj mi moli te argumentiraj, što si ti to doprinjeo toj istoj zajednici :misli .
Do sada nisam (osim, obično najobičnijih kritika) vidio nikakav tvoj konkretni doprinos, pa me fakat zanima, zašto te toliko privlači open zajednica, kada očito nemaš neke potrebe nešto u nju i osobno donjeti...
Grofe, nemoj biti strog... pa čovjek još nije ni zakoračio u FLOSS svijet... kako da odmah doprinosi :-)
Odgovori