Drugari, ja sam Linux pocetnik vec 10 godina.
Svo to vreme sam instalirao linux pa se vracao na Windows i tako svake godine po tri cetiri puta. Uglavnom zato sto nisam znao da radim na njemu. Sada zelim da ostanem na njemu.
Toj mojoj zelji evo nesto stalo na put. Treba mi vasa pomoc i to ozbiljna ali da mi objasnite tako kao da pricate sa detetom od 6 godina, moze?
Prvi problem.
Imam nekoliko distribucija Linuxa: UBUNTU, KUBUNTU, Fedora, Mint... i jos nekih 7,8. Ono sto me zanima je kako da installiram onu verziju koja ima KDE 4.2. UBUNTU 9.04 ima, ali kao i KUBUNTU i Fedora 10 i Mint, svi oni mi posle pokusaja boot-a i nekog vremena navodnog podizanja izbace sledece: IO APIC resources couldn't be allocated... i terminal. Kada pritisnem carobnih CTRL+ALT+DEL kao da sam poceo proces gasenja. Deluje mi kao da se sistem podigao ali se nije aktiviralo graficko okruzenje.
To se desava kod svakog boota i u svakoj opciji, live CD, install...
Da li je to zbog BIOS-a jer je comp malo stariji ili nesto drugo? Mozda sam skinuo osteceni ISO ali u proveri (boot opcija) kaze da je OK.
Mozda treba da se nesto klikce, kucka po tastaturi, da se moli komp da tera ... ne znam.
Inace imam laptop Acer Aspire 1350 sa 1.8GHz 768MB Ram-a i od toga se uzima 64MB za grafiku dakle shared memory (VT8378 [S3 UniChrome] Integrated Video) a ostalo vas ne zanima.
Drugi problem.
Kada sam ukapirao da ne ide, onda rekoh da instaliram sta ide. Nije htela ni predjasnja itstalacija UBUNTU 7.10 pa rekoh ajde UBUNTU 7.04 i to je uspelo. Onda sam skunuo upgrade od nekih skoro 700MB sa neta i instalirao svasta.
Odoh na net i probaosve i ide ali Youtube mi ne dozvoljava da pustam filmove a tako kaze i Metacafe. Skinoh sa neta flash plugin 10 i instalirah ali i dalje neda, omogucih Javu (ili makar mislim da jesam) i opet. Neda pa neda.
Sta ne radim kako treba. Molim vas objasnite natenane, mislim da ce i drugima koristiti.
Treci problem.
ComizComfig podesavanja sam sva podesio ali nista od 3D Cube ne radi. Da li zato sto imam kao Frankestajn od svega po malo jedno jezgro i zakrpe od ko zna cega. Da li to uopste moze kod mene?
Cetvrti problem.
Ne radi stampac kako treba.
Imam Samsung ML1610 laser. i u podesavanju je sve ok, cak napravi veoma lepu testnu stranu ali odakle god da stampam sve su umazane strane.
E sada. Molim ja vas. Pomozite. Ne zelim da se vracam na Windows. Ali ako budem imao puno problema nema mi druge.
Upravo ste postali odgovorni za dusu jednog buduceg Linuksasa, ako je izgubite u Windowsima greh ide na vasu dusu!!!
IO APIC RESOURCES
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Re: IO APIC RESOURCES
Najprije te pozdravljam! welcome
Preporučio bi ti da najprije proučiš na našem Wikiju dio za Linux početnike:
http://wiki.open.hr/index.php/Linux_za_po%C4%8Detnike
Tamo bi mogao naći na rješenja nekih od problema koje imaš.
Onda, malo prouči Linux Distribucije:
http://wiki.open.hr/index.php/Linux_distribucije
http://www.linuxzasve.com/distribucije
Moja preporuka ako si početnik je ili Ubuntu 9.04, ili možda još bolje Linux Mint (On je u osnovi Ubuntu, ali je dodano dosta codeca i sličnih stvari, pa će ti biti lakše s njim početi).
KDE 4,2 ima i Ubuntu, tj Kubuntu (Ubuntu sa KDE-om). Sad, nisam siguran u kakvoj je fazi Ubuntu sa svojim KDE-om, to će ti netko drugi bolje znati.
Možda ti i ovo pomogne.
Uglavnom, prouči Wiki, pa javi kakvi problemi te dalje muče.
Preporučio bi ti da najprije proučiš na našem Wikiju dio za Linux početnike:
http://wiki.open.hr/index.php/Linux_za_po%C4%8Detnike
Tamo bi mogao naći na rješenja nekih od problema koje imaš.
Onda, malo prouči Linux Distribucije:
http://wiki.open.hr/index.php/Linux_distribucije
http://www.linuxzasve.com/distribucije
Moja preporuka ako si početnik je ili Ubuntu 9.04, ili možda još bolje Linux Mint (On je u osnovi Ubuntu, ali je dodano dosta codeca i sličnih stvari, pa će ti biti lakše s njim početi).
KDE 4,2 ima i Ubuntu, tj Kubuntu (Ubuntu sa KDE-om). Sad, nisam siguran u kakvoj je fazi Ubuntu sa svojim KDE-om, to će ti netko drugi bolje znati.
Možda ti i ovo pomogne.
Uglavnom, prouči Wiki, pa javi kakvi problemi te dalje muče.
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Nažalost ne. Imaš tu nesreću da si vlasnik grafičke kartice koja je jaaako loše podržana pod Linuxom, postoje vlasnički i open source driveri, oboje nisu vrijedni spomena.Extra Leonard je napisao/la: ComizComfig podesavanja sam sva podesio ali nista od 3D Cube ne radi. Da li zato sto imam kao Frankestajn od svega po malo jedno jezgro i zakrpe od ko zna cega. Da li to uopste moze kod mene?
Na 3D akceleraciju zaboravi, znači fancy-šmensi-3dcube-wobbly-efekti
Kao što je kolega Suko već kazao, prouči Wiki (problem dizanja sustava vrlo lako bi ti mogao rješiti sa noapic).
Ništa mi ne dobivamo ako "preobratimo" nekog na Linux. Zapravo, samo si natovarimo probleme na leđa ako je "preobraćenik" prelijen za proučiti Wiki. U svakom slučaju, dobro došao na forum, nadam se da ćeš uspjeti rješiti većinu problema.Extra Leonard je napisao/la:Upravo ste postali odgovorni za dusu jednog buduceg Linuksasa, ako je izgubite u Windowsima greh ide na vasu dusu!!!
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
APIC je bugovit u večini BIOS-a.
Da bi rješio probleme treba ga ugasiti ili u BIOS-u ili sa kernel opcijom:
sve detaljno objašnjeno je ovdje
Da bi rješio probleme treba ga ugasiti ili u BIOS-u ili sa kernel opcijom:
Kod: Označi sve
noapic-
Extra Leonard
Hvala drugari, prvi put vidim WIKI i kako sam krenuo da citam izgleda korisno. Onda je logicno da se sledeci put javim tek kada pogledam tamo. Hvala puno. Cujemo se!!!