openSUSE 13.2

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

SuSe
Spol: M

Re: openSUSE 13.2 - Tweakanje nakon instalacije

Post Postao/la SuSe »

Instaliraj sebi powertop, ako nisi, i ispodešavaj šta treba, baterija mi daje duži život nego na win8...
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Ovdje pojašnjavaju taj bug sa krivim prikazom iso imagea, ali ja se to neusudim napraviti:

https://forums.opensuse.org/showthread. ... ost2676238
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Max Bunker je napisao/la:ja se to neusudim napraviti
Zbog čega?
Pa ne treba ništa kompajlirati, samo spremiš promjenu u obični fajl. Čak je i dobro i detaljno sve objašnjeno. Nit' se radi o nekom krucijalnom podešenju u sistemskom fajlu; obična MIME definicija. Ako ne pomogne, samo pobrišeš to što si dodao i gotovo.

(Inače, "to" što se dodaje je običan komentar u XML kodu, što bi svatko s imalo HTML znanja trebao moći prepoznati. Dakle, doslovno se "zakomentira" linija koda, kao što bi se u nekim drugim konfiguracijskim fajlovima napravilo dodavanjem znaka # na početku linije).
Max Bunker

A jako sam nesiguran i oprezan u radnjama o kojima nemam pojma.

Konzola, terminal, linije koda...sve je to meni neprivlačno i izbjegavam kad god mogu. Nekako se uvjek ufam u pronalazak nekog jednostavnog, po mogućnosti gui rješenja.

Znam da je konzola linuxasima sveto pismo, al eto, ima i nas ljubitelja linuxa koji bježimo od terminala. :-)

Na opensuse forumu su mi isto svakakve komande preporučili za senzore i gui prikaz. A evo ovdje mi je vaš kolega skrenuo pažnju na program koji je vec dio tvorničke instalacije, i sa par klikova misem sam dobio prikaz senzorskih ocitanja u gui obliku.

Sad sam dvojici vaših članova dužnik. Da sam bar princ žabac pa da im mogu po tri želje ispuniti... :-)
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Max Bunker je napisao/la:Da sam bar princ žabac pa da im mogu po tri želje ispuniti... :-)
Valjda zlatna ribica, a ne princ žabac? :zbunj
Inače, kao i svi početnici, izbjegavaš terminal i pitaš se čemu sve to... dok ne shvatiš koliko je terminal moćan i koliko stvari u njemu daleko brže/lakše možeš napravit nego iz GUI-a. ;)
A ako te baš mori zahvalnost, vjerujem da se nitko neće bunit ako dobije koju stoju krznenih životinjica više na računu. :hihi
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Max Bunker

A bolje princ neg ribica.... :-)

Kolega, znam ja da je terminal moćan, a i godinama sam ja linux korisnik, ali nije mi legla. Ko priča o plavušama i crnkama... Dobre obe al kako kome.
Dosad sam uspio skoro sve riješiti bez terminala, osim ono kad mi je u mintu krepal kernel pa mi je vaš stublić pomagao da to pokrpam..

Ali u opensuse sam fakat teški početnik, tj bar se tako osjecam nakon desetljeća na kanonskoj obitelji.

A nadam se da ce biti prilike da se kolegama zahvalim i oduzim. :-)
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Zapravo je vrlo jednostavno. Možeš čekati par godina da netko isprogramira GUI način za napraviti to što ti treba, ili možeš otići do izvora problema - u ovom slučaju, sam otvoriti konf. fajl i urediti ga - i možda baš riješiti problem. Zašto si otežavati i komplicirati?

Ovdje čak ni ne moraš koristiti terminal... Otvori file manager, u njemu dođi do foldera /usr/share/mime/packages, desnim klikom na fajl freedesktop.org.xml odaberi da ga želiš otvoriti s root privilegijama (to bi se trebalo moći u Dolphinu), i otvori ga u bilo kojem tekst editoru. Terminalu ne moraš ni prismrditi ako ne želiš.

Svi smo mi početnici u nečemu, odnosno na već neki način, ali ne smiješ si dozvoliti da te takvo razmišljanje "paralizira" ili ti otežava normalno korištenje računala.
Max Bunker

Slažem se, kad bi me to onemogućavalo u radu, naravno da bih poduzeo svašta. No ovo je minorna greškica, jednostavno u file manageru uz neke iso datoteke stoji krivi opis u koloni vrsta fajla. I ne utiče na rad, klik na te iso datoteke pokrece k3b, tako da je dalje sve ok...

Nakon mnogobrojih pokušaja i odustajanja te ponovnih pokušaja, napokon sam opensuse doveo u perfektno radno stanje, i sad mi točno žao da ga osakatim time da idem nekaj čačkati kaj ni ne razumijem najbolje a i nemam odstupnicu ako nekaj krene po zlu... Uz mjesto na starom pc-u, sad je suse instaliran i na obiteljskom kompu pa ga svi članovi obitelji muče svojim radnjama. I bome zasad, nit da trepne... Ugodno sam iznenadjen,reko bi Pantić :-)
SuSe

Post Postao/la SuSe »

Nek nisi iznenađen i uvređen, od strane opensusea :) Jesi li se riješio KGpg-a? Šta uradi sa arhiviranjem i lozinkom, jer možda nekom još zatreba tvoje rješenje...
Max Bunker

Ovako: sad imam doma opensuse na dva stroja. Kgpg zeza na testnoj mašini di svakaj isprobavam, i zasada to nisam riješio. Jučer sam opensuse instalirao i na taj drugi komp kojeg svi doma koristimo, i tu sam odmah u dolphinu iz kontekstnog menija uklonio sve kaj je povezano sa enkripcijom, tako da se i ovde nebih zeznuo pa umjesto arhiviranja kliknuo na kriptiranje.

Za pasword sam promjenio taktiku, i ostvario cilj, a cilj je bio zaštita dokumenata prije slanja. Kad je većArk tu ttvornički, bedasto mi je instaliravati istovrsne aplikacije jer sam pristalica minimalizma. A zaštitu dokumenata sam riješio hlebina metodom :llibreoffice, save with pasword .
Lajbek potez, ali služi svrsi koja mi treba.

Polako, pa tek sam krenuo opensuse stazama, i uopće nesumnjam da ću s vremenom dokučiti sve kaj treba, osim ak me ne razočara u nečemu krucijalnom pa da dignem ruke od njega.

Apper mi je nadogradio kernel večeras, i boot se popravil za 4 sekunde... Da, da, pravi manijak,tak da i to mjerim i usporedujem sa ubuntom i windowsima...

Za praznike ću proučiti suse dokumentaciju u detalje, a sluzbene suport kanale i mailove se tek spremam ozbiljnije koristiti, ako bude realne potrebe. Na opensuse forumu je zajednica nekako mekša i prijaznija od npr minta ili ubunta di su mi znali odmah ukloniti post i obavjestiti me da je duplić te mi dati link na temu koja žive veze nije imala sa pitanjem koje sam ja postavio...
Odgovori