openSUSE 13.2
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: openSUSE 13.2 - Tweakanje nakon instalacije
Instaliraj sebi powertop, ako nisi, i ispodešavaj šta treba, baterija mi daje duži život nego na win8...
-
Max Bunker
Ovdje pojašnjavaju taj bug sa krivim prikazom iso imagea, ali ja se to neusudim napraviti:
https://forums.opensuse.org/showthread. ... ost2676238
https://forums.opensuse.org/showthread. ... ost2676238
- Abzeenth
- Site Admin
Zbog čega?Max Bunker je napisao/la:ja se to neusudim napraviti
Pa ne treba ništa kompajlirati, samo spremiš promjenu u obični fajl. Čak je i dobro i detaljno sve objašnjeno. Nit' se radi o nekom krucijalnom podešenju u sistemskom fajlu; obična MIME definicija. Ako ne pomogne, samo pobrišeš to što si dodao i gotovo.
(Inače, "to" što se dodaje je običan komentar u XML kodu, što bi svatko s imalo HTML znanja trebao moći prepoznati. Dakle, doslovno se "zakomentira" linija koda, kao što bi se u nekim drugim konfiguracijskim fajlovima napravilo dodavanjem znaka # na početku linije).
-
Max Bunker
A jako sam nesiguran i oprezan u radnjama o kojima nemam pojma.
Konzola, terminal, linije koda...sve je to meni neprivlačno i izbjegavam kad god mogu. Nekako se uvjek ufam u pronalazak nekog jednostavnog, po mogućnosti gui rješenja.
Znam da je konzola linuxasima sveto pismo, al eto, ima i nas ljubitelja linuxa koji bježimo od terminala.
Na opensuse forumu su mi isto svakakve komande preporučili za senzore i gui prikaz. A evo ovdje mi je vaš kolega skrenuo pažnju na program koji je vec dio tvorničke instalacije, i sa par klikova misem sam dobio prikaz senzorskih ocitanja u gui obliku.
Sad sam dvojici vaših članova dužnik. Da sam bar princ žabac pa da im mogu po tri želje ispuniti...
Konzola, terminal, linije koda...sve je to meni neprivlačno i izbjegavam kad god mogu. Nekako se uvjek ufam u pronalazak nekog jednostavnog, po mogućnosti gui rješenja.
Znam da je konzola linuxasima sveto pismo, al eto, ima i nas ljubitelja linuxa koji bježimo od terminala.
Na opensuse forumu su mi isto svakakve komande preporučili za senzore i gui prikaz. A evo ovdje mi je vaš kolega skrenuo pažnju na program koji je vec dio tvorničke instalacije, i sa par klikova misem sam dobio prikaz senzorskih ocitanja u gui obliku.
Sad sam dvojici vaših članova dužnik. Da sam bar princ žabac pa da im mogu po tri želje ispuniti...
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Valjda zlatna ribica, a ne princ žabac?Max Bunker je napisao/la:Da sam bar princ žabac pa da im mogu po tri želje ispuniti...
Inače, kao i svi početnici, izbjegavaš terminal i pitaš se čemu sve to... dok ne shvatiš koliko je terminal moćan i koliko stvari u njemu daleko brže/lakše možeš napravit nego iz GUI-a.
A ako te baš mori zahvalnost, vjerujem da se nitko neće bunit ako dobije koju stoju krznenih životinjica više na računu.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
-
Max Bunker
A bolje princ neg ribica.... 
Kolega, znam ja da je terminal moćan, a i godinama sam ja linux korisnik, ali nije mi legla. Ko priča o plavušama i crnkama... Dobre obe al kako kome.
Dosad sam uspio skoro sve riješiti bez terminala, osim ono kad mi je u mintu krepal kernel pa mi je vaš stublić pomagao da to pokrpam..
Ali u opensuse sam fakat teški početnik, tj bar se tako osjecam nakon desetljeća na kanonskoj obitelji.
A nadam se da ce biti prilike da se kolegama zahvalim i oduzim.
Kolega, znam ja da je terminal moćan, a i godinama sam ja linux korisnik, ali nije mi legla. Ko priča o plavušama i crnkama... Dobre obe al kako kome.
Dosad sam uspio skoro sve riješiti bez terminala, osim ono kad mi je u mintu krepal kernel pa mi je vaš stublić pomagao da to pokrpam..
Ali u opensuse sam fakat teški početnik, tj bar se tako osjecam nakon desetljeća na kanonskoj obitelji.
A nadam se da ce biti prilike da se kolegama zahvalim i oduzim.
- Abzeenth
- Site Admin
Zapravo je vrlo jednostavno. Možeš čekati par godina da netko isprogramira GUI način za napraviti to što ti treba, ili možeš otići do izvora problema - u ovom slučaju, sam otvoriti konf. fajl i urediti ga - i možda baš riješiti problem. Zašto si otežavati i komplicirati?
Ovdje čak ni ne moraš koristiti terminal... Otvori file manager, u njemu dođi do foldera /usr/share/mime/packages, desnim klikom na fajl freedesktop.org.xml odaberi da ga želiš otvoriti s root privilegijama (to bi se trebalo moći u Dolphinu), i otvori ga u bilo kojem tekst editoru. Terminalu ne moraš ni prismrditi ako ne želiš.
Svi smo mi početnici u nečemu, odnosno na već neki način, ali ne smiješ si dozvoliti da te takvo razmišljanje "paralizira" ili ti otežava normalno korištenje računala.
Ovdje čak ni ne moraš koristiti terminal... Otvori file manager, u njemu dođi do foldera /usr/share/mime/packages, desnim klikom na fajl freedesktop.org.xml odaberi da ga želiš otvoriti s root privilegijama (to bi se trebalo moći u Dolphinu), i otvori ga u bilo kojem tekst editoru. Terminalu ne moraš ni prismrditi ako ne želiš.
Svi smo mi početnici u nečemu, odnosno na već neki način, ali ne smiješ si dozvoliti da te takvo razmišljanje "paralizira" ili ti otežava normalno korištenje računala.
-
Max Bunker
Slažem se, kad bi me to onemogućavalo u radu, naravno da bih poduzeo svašta. No ovo je minorna greškica, jednostavno u file manageru uz neke iso datoteke stoji krivi opis u koloni vrsta fajla. I ne utiče na rad, klik na te iso datoteke pokrece k3b, tako da je dalje sve ok...
Nakon mnogobrojih pokušaja i odustajanja te ponovnih pokušaja, napokon sam opensuse doveo u perfektno radno stanje, i sad mi točno žao da ga osakatim time da idem nekaj čačkati kaj ni ne razumijem najbolje a i nemam odstupnicu ako nekaj krene po zlu... Uz mjesto na starom pc-u, sad je suse instaliran i na obiteljskom kompu pa ga svi članovi obitelji muče svojim radnjama. I bome zasad, nit da trepne... Ugodno sam iznenadjen,reko bi Pantić
Nakon mnogobrojih pokušaja i odustajanja te ponovnih pokušaja, napokon sam opensuse doveo u perfektno radno stanje, i sad mi točno žao da ga osakatim time da idem nekaj čačkati kaj ni ne razumijem najbolje a i nemam odstupnicu ako nekaj krene po zlu... Uz mjesto na starom pc-u, sad je suse instaliran i na obiteljskom kompu pa ga svi članovi obitelji muče svojim radnjama. I bome zasad, nit da trepne... Ugodno sam iznenadjen,reko bi Pantić
Nek nisi iznenađen i uvređen, od strane opensusea
Jesi li se riješio KGpg-a? Šta uradi sa arhiviranjem i lozinkom, jer možda nekom još zatreba tvoje rješenje...
-
Max Bunker
Ovako: sad imam doma opensuse na dva stroja. Kgpg zeza na testnoj mašini di svakaj isprobavam, i zasada to nisam riješio. Jučer sam opensuse instalirao i na taj drugi komp kojeg svi doma koristimo, i tu sam odmah u dolphinu iz kontekstnog menija uklonio sve kaj je povezano sa enkripcijom, tako da se i ovde nebih zeznuo pa umjesto arhiviranja kliknuo na kriptiranje.
Za pasword sam promjenio taktiku, i ostvario cilj, a cilj je bio zaštita dokumenata prije slanja. Kad je većArk tu ttvornički, bedasto mi je instaliravati istovrsne aplikacije jer sam pristalica minimalizma. A zaštitu dokumenata sam riješio hlebina metodom :llibreoffice, save with pasword .
Lajbek potez, ali služi svrsi koja mi treba.
Polako, pa tek sam krenuo opensuse stazama, i uopće nesumnjam da ću s vremenom dokučiti sve kaj treba, osim ak me ne razočara u nečemu krucijalnom pa da dignem ruke od njega.
Apper mi je nadogradio kernel večeras, i boot se popravil za 4 sekunde... Da, da, pravi manijak,tak da i to mjerim i usporedujem sa ubuntom i windowsima...
Za praznike ću proučiti suse dokumentaciju u detalje, a sluzbene suport kanale i mailove se tek spremam ozbiljnije koristiti, ako bude realne potrebe. Na opensuse forumu je zajednica nekako mekša i prijaznija od npr minta ili ubunta di su mi znali odmah ukloniti post i obavjestiti me da je duplić te mi dati link na temu koja žive veze nije imala sa pitanjem koje sam ja postavio...
Za pasword sam promjenio taktiku, i ostvario cilj, a cilj je bio zaštita dokumenata prije slanja. Kad je većArk tu ttvornički, bedasto mi je instaliravati istovrsne aplikacije jer sam pristalica minimalizma. A zaštitu dokumenata sam riješio hlebina metodom :llibreoffice, save with pasword .
Lajbek potez, ali služi svrsi koja mi treba.
Polako, pa tek sam krenuo opensuse stazama, i uopće nesumnjam da ću s vremenom dokučiti sve kaj treba, osim ak me ne razočara u nečemu krucijalnom pa da dignem ruke od njega.
Apper mi je nadogradio kernel večeras, i boot se popravil za 4 sekunde... Da, da, pravi manijak,tak da i to mjerim i usporedujem sa ubuntom i windowsima...
Za praznike ću proučiti suse dokumentaciju u detalje, a sluzbene suport kanale i mailove se tek spremam ozbiljnije koristiti, ako bude realne potrebe. Na opensuse forumu je zajednica nekako mekša i prijaznija od npr minta ili ubunta di su mi znali odmah ukloniti post i obavjestiti me da je duplić te mi dati link na temu koja žive veze nije imala sa pitanjem koje sam ja postavio...