openSUSE Tumbleweed

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
bluestree
Spol: M

Re: openSUSE Factory

Post Postao/la bluestree »

@sumski ja taj problem nisam imao. Primjetio sam samo da je 4-5 fajlova promijenilo repo i dva conflicta sa libs,pa sam preuzeo nove. Update inače ,kod mene barem prošao bez problema.
@tex.vileer ma to je bilo više figurativno. Suse standardno odradi purge old kernels poslije update. Ali da budem iskren,iznenadjen sam veličinom updejta

sent from tapatalk
People disagree with me. I just ignore them.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Evo jučer i danas se bavim sa factoryem. Downloadao sam iso 20140909 Harleqyn, provjerio sa md5sum, instalirao uz dosta muke, te ga pokušavam koristiti uobičajeno kao i druge operativne sustave.

Tako..ima raznih problemčića... Yast2 mi se često sruši... Uopće nemogu doći do dijela u kojem bih kreirao više korisnika.. Nemogu naći kako instalirati nvidia drajver ali mislim da možda moram dodati repozitorije za to... Aktivirao sam firewall, a u apletu sigurnosti sam odredio onu srednju postavku umrežena radna stanica.... Defaultno su mi se instalirali java i flash već pri samoj instalaciji os-a...
Za / je stavio btrfs a za home xfs..

Updatei su ogromni i dugo traju.
bluestree

interesantno...
Zao mi je da imas problema, ja evo vec skoro dvije sedmice imam instaliran factory i prezadovoljan sam kako radi do sada. Imam osjecaj da ljudi ovde cesto ne razumiju sta zelim reci, sto je vjerovatno prouzrokovano mojim nacinom izrazavanja, pa te molim ako kazem nesto ne jasno slobodno reci , pokusat cu da ispravim .
idemo redom : instalirao si uz dosta muke kazes, mozes li pojasniti na sta mislis ovde?
Yast problem ne prepoznajem , kod mene je sasvim uredu, nije ni jednom do sada crashao na bilo koji nacin.
U pravu si sto se tice Yast module za kreaciju/administraciju usera . Ni kod mene radi od prvog dana,ali mi licno ne predstavlja problem, jer koristim shell komande u tu svrhu. Znaci useradd komanda iz shella.
Nvidia je pain in the a... ja koristim iris pro na jednom laptopu i zbog toga sam instalirao samo intel graphic ,na ovom sa kojim trenutno pisem koristim intel 4000 i nvidia , znaci bumblebee. U svakom slucaju nvidiu moras instalirati iz tty bez podignutog X. Da se ne bih upetljao sa svojim jezickim (ne)sposobnostima preporucio bih ti da pogledas ovdje Ako uradis kako je tu opisano instalacija bi trebala proci bez greske. I da, u pravu si , moras dodati repo za nvidiu
Ako se sjecas ja sam poslije prve instalacije uradio re install, zbog toga sto sam imao zilion errors vezanih za xfs i htjeo sam ga se rijesti . Sada mi je root btrfs , a home ext4 . Nisam bas ljubitelj xfs, mislim da je uradjen iskljucivo za data servere, no to je moje subjektivno misljenje , ne bih o tome.
Update jesu zaista ogromni , ali sto se mene tice jako brzo su gotovi. Mislim da to ima veze sa tvojom konekcijom. Ne mogu o tome realno nista reci, jer sam na 200 MB konekciji. U mom slucaju je relativno brzo i bez problema.
Napravio sam 3-4 screenshoota, ali na zalost ne mogu uploadati momentalno, freebits.nl je down zbog maintenance :nee
Ako budes imao potrebu mogu ih postati sutra.
Ja sam cak instalirao i xen kernel i koristim ga u veliko ,sve radi bez problema.Firewall takodje ne pravi probleme. Ovo je opet po ko zna koji puta dokaz kako su distro reviews skakljiva tema ( skoro da sam napisao review o factory)i iskustva korisnika nevjerovatno variraju. Sto je kod jednog super dobro , kod drugog moze biti totalna katastrofa i obrnuto.
Ako na bilo koji nacin mogu pomoci samo reci .
pozz

EDIT: greska pri opisu konfiguracija
Max Bunker

Hvala na ponudi za pomoć. Za sada netreba jer sam opensuse factory i instalirao da bih se učio i dobio neka nova iskustva i znanja. Radi se o testnom pc-u pa mi se ne žuri i volim probleme sagledavati sa puno strana.

Dobro je ovdje napisati svačije isiskustvo da pomogne i nekome tko će poslije naići na slične situacije.

Prilikom instalacije me zezalo tako da mi nije dao particije urediti. Nakon kreiranja / mi je ostalo 400 gb a instaler je prikazivao da imam još 7 mb i da nema mjesta za instalaciju. Tek nakon trećega pokušaja ( restarta) je pravilno pročitao stanje diska.

Prilikom instalacije mi nigdje nije ponudio da grub instalira na sda, nego ga je instalirao na sdb, pa nakon restarta nije bilo opensuse u grub-u. Na sda je Mint pa sam reinstall grub i onda je bilo u redu.

S obzirom da sve ovo radim samo da bih stekao nova iskustva i nešto novo naučio, onda me ne zabrinjavaju problemi i rješavanje tih problema mi na neki čudan način pričinjava zadovoljstvo i tako najbolje učim.
:-)
bluestree

Licno mislim da si mozda previdio nesto na poslednjem screen prije nego potvrdis instalaciju , jer tu imas mogusnost da u sustini promijenis sve sta zelis ,znaci da ismijenis postavke u npr software, partition shemi, bootloader i td. Suse installer je bas zbog toga jedan most user friendly ones jer u nekoj vrsti GUI mozes izmijeniti sta god zelis. Kako god, znas kako kazu learning by doeing je najbolja skola . Pretpostavljam, obzirom da se radi o test mashini,da ces jos koji puta uraditi instal ili na neki drugi nacin naci put do systema koji je po tvojoj zelji i potrebama.
Max Bunker

Naravno.. Kada naučim sve što me zeza i to popravim, onda instalacija od početka. Ova ce se instalacija tako i tako unistiti jer učim metodama pokušaja i pogrešaka uz google i opensuse official forum.

Može biti da nisam bio dovoljno pažljiv i da sam na tom ekranu previdio poziciju za grub. Malo me zbunilo i to što u particioniranju prikazuje foldere koje će kreirati pa je ekran pun teksta i lako nešto promakne.

Inače, ima tu još problema. Network manager se nikako nije htio pokrenuti, nego tek nakon starta iz terminala. Mnogi od tih bugova su standardni opensuse bugovi vezani i uz 13.1 izdanje a ne samo uz factory, i dosta se spominju na opensuse forumu.

Čudi me politika opensuse da ne žele izdati novi iso sa ispravljenim greškama,nego je 18 mjeseci isti iso a greške rjesavaju update-ima...
bluestree

Ah ja , sto se tice toga da nisi mogao naci suse grub...To dovoljno govori o ideji suse developera. :thmbs-up Suse je nasao , u tvom slucaju mint i devs su to tako napravili da ti ne diraju i ne namecu svoj grub, pa se suse zbog toga instalirao u /dev/sdb ili sta god. Na tebi je poslije da updejtash grub i namjestis kako ti zelis :kava
bluestree

Juce sam,cisto iz dosade, instalirao factory na jos jednom laptopu, ali ovaj puta nisam mijenjao postavke na holandski vec sam ostavio engleski. Nikakvih problema pri instalaciji jedino sto sam primjetio da ovaj puta user and groups modula radi kako treba. Pretpostavljam da je negdje problem u implementaciji prevoda ili tako nesto. Na 3 prethodne instalacije na holandskom mi ne radi ni na jednoj.Mozda je ovo uzrok nestabilnog yasta ,kao sto je tex opisao .
Max Bunker

Može li mi netko odgovoriti, ako točno zna, tko prevodi opensuse sučelje i kde aplikacije na hrvatski jezik ? Da li to radi netko u opensuseu ili netko ovdje prevodi pa šalje njima na implementaciju ?

I dodatno pitanje za factory : otkud mi u njemu java 8 i flash već u osnovnoj instalaciji ? Ništa ja nisam klikao niti dodatno omogućavao, a svejedno su mi instalirani.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Na wikiju smo svojevremeno vodili upute i log oko prevođenja KDE-a. Više možeš pročitat na linku:
http://wiki.open.hr/wiki/Projekt:KDE_lokalizacija
Odgovori