Po defaultu je postavljeno da vaša korisnička lozinka bude ujedno i root lozinka. Iz sigurnosnih razloga možda ćete poželjeti ovo promjeniti (samo maknite kvačicu sa "Use this password for system administrator"). Također, postavljeno je i automatsko logiranje, što znači da se pri paljenu računala automatski ulazi u sistem, bez potrebe za prethodnom autorizacijom (isključujete tako da maknete kvačicu sa opcije "Automatska prijava").
Može li mi netko objasniti što to znači, kod instalacije OPEN Suse 11.1?
Pitanje?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Pitanje?
Vidi se da si Windows korisnikFrane17 je napisao/la: Može li mi netko objasniti što to znači, kod instalacije OPEN Suse 11.1?
Kod Linuxa se striktno odvaja administratorski korisnik (root korisnik) od normalnog korisnika (user-a).
U većini slučajeva ista je osboa koja administrira svoj Linux i koristi ga, no za pristup sistemskim datotekama uvijek ti treba administratorski login i uvijek će te pitati za šifru.
Na Linuxu je NORMALNO da korisnici koriste šifre (a ne kao na Winsima), pa tako instalacijska procesura pita:
Da li želite da vaš korisnička šifra bude ista kao i administratorska (što je u redu kod kućne uporabe), pa ćeš koristit iste šifre za login u Linux kao korsinik i za administraciju sistema (preko su naredbe), a to će ti trebati baš svaki puta kada ćeš htjeti npr. nešto instalirati od softwarea!
Drugo tvoje pitanje odnosi se na automatsku prijavu, odnosno prilikom podizanja tvojeg Linuxa, neće te pitati za šifru, nego će odmah ući u sistem po bootanju.
Detaljnije mi se ne da, a i tako bi ti preporučio da malo isčitavaš naš HROpenWiki - sekciju za početnike tu imaš tonu toga što bi trebalo znati kao Linuxaš