Ako su ti svi diskovi povezani preko LVM-a onda nemože birati na koji tije disk linux instaliran jer će ti se svi spojti u jedan i tako na kraju prezentirati. Isto možeš postignuti sa raid0 poljem. raid0 i LVM su ti užasno riskantni jer ako ti krepa jedan od tih diskova izgubio si sve podatke. Po ovome što se vidi ti izgleda imaš nešto što se ponaša kao masivno raid1 polje što je besmisleno. Isto mi je bizarno što su svi diskovi mountani na /. WTF bi to trebalo biti uopće? ne kužim zašto bi se čudio u tom slučaju da se svi jednako pune ako se svi izgleda zrcale?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Eh sada imam vise vremena pa sam uspjeo vidjeti i prilozenu sliku kako treba ...
Cisto iz radoznalosti me interesuje sta u stvari pokusavas da napravis i sa kojom namjerom. Obzirom da se radi o 10 Tb pretpostavljam da se radi o server okruzenju, ali ko ce ga znati , mozda se samo igras cisto da se zabavis ili testiras stvari. Ako pravis NAS sa kojeg mislis streamati filmove i muziku mozda je najbolje da diskove ostavis kakvi jesu. Stream sam po sebi ce neznatno izgubiti u brzini zbog raida ali ne zaboravi da write na raid traje puno duze nego obicno . Ako pravis bilo kakvu vrstu servera opet ne kontam zasto bi rizikovao sa 10Tb u jednom komadu . Kao sto je shrike rekao lvm ili raid 0 je extremno opasna solucija,dovoljna je i najmanja sitnica na nekom od diskova i sve je izgubljeno. A siguran sam i ako pogledas na screen koji si postavio da shvatas zasto se root mirroruje
Mozda da nam das malo vise informacija npr. Sta namjeravas napraviti i u koju svrhu ,mbr ili gpt u konacnoj konfiguraciji , da li su svi diskovi potpuno isti (model i fabrikant) siguran sam da ce neko moci pomoci da uradis kako treba
Pa ovako, da , to je server sa 4x3TB bez RAID-a (sda, sdb, sdc, sdd) koji sluzi za storage.
Instalacija je radena preko panela koji automatski instalira CentOS 6.
Koliko sam shvatio, tesko je nakon instalacije OS-a napravit LVM od "sda, sdb, sdc, sdd" vec samo od "sdb, sdc, sdd" (ugrubo receno)(to radi, i uspio sam napravit.)
Nude mi KVM za 50€ dan, a sa KVM bi mogao napravit to sto mi treba ... (nisam siguran dali ce mi moci napraviti oni reinstall sa lvm)
Nadam se da postoji jos koji nacin da se to napravi...
batori je napisao/la:
Koliko sam shvatio, tesko je nakon instalacije OS-a napravit LVM od "sda, sdb, sdc, sdd" vec samo od "sdb, sdc, sdd" (ugrubo receno)(to radi, i uspio sam napravit.)
Bojim se da je tacno,a mozda je i bolje tako . U svakom slucaju dobra prilika da sredis one tri root particije
Kako god, mislim da zelis pogledati ovdje i obratiti paznju na Warning ispod prve tabele.
Ja bih u svakom slucaju instalirao system-storage-manager na CentOs-u,vjeruj mi neces moci bez
Naravno,symlink a u najgorem slucaju fresh install je takodje opcija :S
prva i katastrofalna greška ti je bila sve montirati kao /. nadalje, ako stvarno želiš da ti se sve vidi kao jedan disk, stavi to sve u LVM particiju kod reinstalacije ili u raid0. i jedno i drugo su za server katastrofalno loša ideja. Nakon instalacije nemaš što previše raditi. Ukratko, to što si izveo je strava i užas, a to što želiš je još gore i bez reinstalacije sa tvojom razinom znanja nema rješenja.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike je napisao/la:prva i katastrofalna greška tio je bila sve montirati kao /. nadalje, ako stvarno želiš da ti se sve vidi kao jedna disk, stavi to sve u LVm patciju tok reinstalacije ili u raid0. i jedno i drugo su za server katastrofalno loša ideja . nakoni instalacije nemaš što previše raditi. Ukratko, to što si izveo je strava i užas, a to što želiš je još gore i bez reinstalacije sa tvojom razinom znanja nema rejšenja.
dude
nije da nisi u pravu ali ako nista drugo, ono barem u smislu motivacije i usmjerenja na pravi put novih korisnika ovo je malo hard
no hard feelings at all tbh
U pravu je. Ali, pokusao sam sve da bi dosao do rjesenja, lako je bilo dobit 3 diska u LVM, trebalo je i cetvrti sto je bilo nemoguce...ali, kazem, probao sam sve sto sam "znao".
Sad je LSW rijesio problem sa reinstalacijom s njihove strane (koju ja nisam mogao preko panela napraviti).
I, da ... bilo bi lijepo imati hardware raid i backup ... ali sve to .. .kosta!
Sve u svemu pocetnik sam, bavim se linuxom mozda mjesec dana ... bit cu bolji
nije bilo nemoguce, taj cetvrti je sa symlink mogao biti implementiran bez problema, ali sada to vise nije vazno . Ides dalje, svaka skola se placa, pa tako i ova . Ne odustaj i pitaj . Njje sramota pitati . Learning by doing je najbolja skola...