Ubuntu 14.04
Moderator/ica: Moderatori/ce
- blast beat
- Spol: M
Re: Ubuntu 14.04
user-dirs.dirs fajl koji se nalazi u .config folderu sprema ove podrazumevane, ja sam njih koristio i samo menjao putanje. Ne znam da li i ove bukmarkove koji se dodaju stavlja u isti fajl.
Zadnja izmjena: blast beat, dana/u 07 kol 2014, 10:55, ukupno mijenjano 1 put.
Inače, može se kreirati desktop datoteka koja otvara neki folder tako da se uzme nautilus.desktop, iskopira i izmjeni tako da otvori nautilus sa zadanom putanjom do foldera. U teoriji radi, ali u praksi baš nije praktično (nisam izdržao niti jedan dan s tim) - problem je u tome da je launcher za aplikacije, a folder nije aplikacija (nego treba aplikacija, tj. file manager, da bi se došlo do njega) tako da... čini se da je ovo rješenje sa desnik klikom bolje (ja sam ovo radio sa Gnome Shellom, ali problem je u osnovi isti - pokušaj da se izmješaju dvije različite stvari).JH-IM je napisao/la:I ja isto tako, sve foldere koji mi trebaju bookmarkam u Nautilusu i onda su dostupni na desni klik na Nautilusovoj ikoni, po mojem mišljenju to je elegantno i ne pretrpa launcher, direktno i ja mislim da nije moguće, vjerovatno je ovo sa desnim klikom i osmišljeno kao zamjena za to.blast beat je napisao/la:Ja mislim da ne može, ali nisam 100% siguran. Ja bukmarkujem lokacije koje mi trebaju pa onda ih sa desnim klikom na ikonu dobijem, ali vidim da tebi treba baš direktno.
~/.config/gtk-3.0/bookmarkscalisto053 je napisao/la:Zna li tko na kojoj lokaciji Nautilus sprema svoje bookmarke? U Mateu (Caja) je to u ~/.gtk-bookmarks, dok da Cinnamonu to ne mogu nigdje naci. Pitam radi backupa; stari Cajini mi ne rade u Nautilusu.
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Odlicno! Provjerim cim prije. Hvala obojici!
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Re: Odg: Ubuntu 14.04
Novi bookmarks su u ~/.config/gtk-3.0/ afaik, pod nove mislim na bookmarke koje korisnik sam kreira.calisto053 je napisao/la:Zna li tko na kojoj lokaciji Nautilus sprema svoje bookmarke? U Mateu (Caja) je to u ~/.gtk-bookmarks, dok da Cinnamonu to ne mogu nigdje naci. Pitam radi backupa; stari Cajini mi ne rade u Nautilusu.JH-IM je napisao/la:sve foldere koji mi trebaju bookmarkam u Nautilusu
-
Max Bunker
Da li je uobičajeno da se ubuntu 14.04 prilikom redovne nadogradnje, nadogradi linux header i linux image, tj linux kernel ? Pitam to jer nemam iskustva puno sa ubuntuom pa neznam kaj mu je uobičajeno, a na mintu sam morao ručno pokrenuti instalaciju novog kernela... Danas mi je ubuntu se nadogradio na kernel koji završava sa 33...brzo je preletilo pa nisam upamtio sve brojke... Mislim 3,16,33 ili slično tome...
Uobičajeno je da to updatea.tex.vileer je napisao/la:Da li je uobičajeno da se ubuntu 14.04 prilikom redovne nadogradnje, nadogradi linux header i linux image, tj linux kernel ? Pitam to jer nemam iskustva puno sa ubuntuom pa neznam kaj mu je uobičajeno, a na mintu sam morao ručno pokrenuti instalaciju novog kernela... Danas mi je ubuntu se nadogradio na kernel koji završava sa 33...brzo je preletilo pa nisam upamtio sve brojke... Mislim 3,16,33 ili slično tome...
-
Max Bunker
Hvala. Vidim da ipak ima dosta razlika makar je mint fork ubunta. Na mintu sam vidio trenutni kernel i dostupne novije kernele i ručno sam od tuda morao pokrenuti update kernela, a iz tog istog menija nakoniinstalacije sam mogao ukloniti stare kernele. Prilikom podizanja mint je prikazivao old linux i novoinstalirani. Vidim da je to na ubuntu sve automatizirano. Nadam se samo da se vodi računa o stabilnosti i pouzdanosti cjelog os-a i svih instaliranih aplikacija prilikom takve nadogradnje kernela.
Trebaju li mi restricted extra ?? Naime, prilikom iinstalacije ubunta sam potvrdio da hocu i kodeke dodatne i zasad mi sve radi. Vidim da nemam java icedtea plugin ali zasad ga još nijedna web stranica nije zatražila.
Trebaju li mi restricted extra ?? Naime, prilikom iinstalacije ubunta sam potvrdio da hocu i kodeke dodatne i zasad mi sve radi. Vidim da nemam java icedtea plugin ali zasad ga još nijedna web stranica nije zatražila.
Prije nego što update dođe u repositoryje testira se. Postoje i phased updates.tex.vileer je napisao/la:Hvala. Vidim da ipak ima dosta razlika makar je mint fork ubunta. Na mintu sam vidio trenutni kernel i dostupne novije kernele i ručno sam od tuda morao pokrenuti update kernela, a iz tog istog menija nakoniinstalacije sam mogao ukloniti stare kernele. Prilikom podizanja mint je prikazivao old linux i novoinstalirani. Vidim da je to na ubuntu sve automatizirano. Nadam se samo da se vodi računa o stabilnosti i pouzdanosti cjelog os-a i svih instaliranih aplikacija prilikom takve nadogradnje kernela.
https://wiki.ubuntu.com/PhasedUpdates
Restricted extras ti svakako trebaju jer u njima je podrška za mp3 i druge restricted formate. Icedtea browser plugin rijetke stranice traže ali instaliraj ga za svaki slučaj, imaš ga u Ubuntu Software Centeru.
-
Max Bunker
Ja sam prilikom instalacije ubunta potvrdio da hocu i kodeke i dodao je neke fluengo bla bla i mp3 mii radi i bez restricted extra. Ako idem instalirati restricted extra onda mi kaže da ce nešto sistemsko zamijeniti pa neznam jel da mu to dozvolim ili ne ?
Ako si označio restricted extras prilikom instalacije instalirano ti je sve potrebno, restricted extras metapaket nije potrebno naknadno instalirati jer može izazvati konflikte kakve si opisao, on je namijenjen za one koji nisu označili restricted extras za vrijeme instalacije.tex.vileer je napisao/la:Ja sam prilikom instalacije ubunta potvrdio da hocu i kodeke i dodao je neke fluengo bla bla i mp3 mii radi i bez restricted extra. Ako idem instalirati restricted extra onda mi kaže da ce nešto sistemsko zamijeniti pa neznam jel da mu to dozvolim ili ne ?