MINT 13 -edit- problem instalacije drivera za mrežnu karticu

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
Septimus

MINT 13 -edit- problem instalacije drivera za mrežnu karticu

Post Postao/la Septimus »

Pozdrav svima,
molim pomoć: kupio sam računalo, instalirao Mint Maya Mate, te nema mreže (matična ploča Asus M5A78L-M LX3, integrirana mrežna kartica), iako je kabel od interneta uštekan.

Htio sam instalirati driver, skinuo ga na drugom kompu, prebacio na stick, ali je .rar pa ga ne mogu instalirati.
Extractao sam ga, dobio .rom file i ne znam kako bi ga instalirao.

Što napraviti?
Septimus

Re: MINT 13 -edit- problem instalacije drivera za mrežnu kar

Post Postao/la Septimus »

Pokušavam instalirati rar u Mintu, možda ima razlike u odpakiravanju drivera.

Postoji uputa kako instalirati, navedeno je:

PREFIX=/usr/local

install:
mkdir -p $(PREFIX)/bin
mkdir -p $(PREFIX)/lib
cp rar unrar $(PREFIX)/bin
cp rarfiles.lst /etc
cp default.sfx $(PREFIX)/lib

ono što me muči je - što je točno moj prefix?
Je li to:
1) (/home/ImeRacunala/Desktop/)
2) (/home/ImeRacunala/Desktop/rar/)
3) (/home/ImeRacunala/Desktop/NoviFolder/)

Hvala na pomoći
Fugu
Spol: M

Post Postao/la Fugu »

Postoji li koji razlog za takvu instalaciju, a ne izborom drivera u Driver Manageru?
Možda si nov u Linuxu, pa radiš na Windows način?
slika

Edit, tek sad pročith da nemaš mreže.
Zadnja izmjena: Fugu, dana/u 21 srp 2014, 11:29, ukupno mijenjano 1 put.
Where there is a gui there's a way.
coolaid

Post Postao/la coolaid »

/usr/local
teorijavelikogpraska

Post Postao/la teorijavelikogpraska »

Danas je veoma sparno u mome kraju. Valjda mi stoga ovaj problem u startu i nije baš jasan ( a možda sam i veći blento, nego sam to mislio do sada ).
Kažeš instalirao si mint 13 mate. To je u redu ( mislim ako si emotivno vezan za broj 13 ). Ako nisi, mogao si i mint 17 mate ( otprilike bi ti isto radilo ), a uvijek postoji mogućnost da ukoliko neki driver nije prisutan u 13, da su ga uključili u 17, ako ga je neka dobra duša u međuvremenu napisala. Naime, malo je vjerojatno da je netko napisao linux driver samo za sebe. Prije će biti da je zajednica imala pristup tom driveru, pa ako je čemu, onda ti je on več na kompu. A to onda znači da ti imaš neke druge probleme vezane za taj driver.
Koliko sam uspio pronaći na internetu tu se radi o Realtekovom gigabitnom ethernet controleru. Neznam o kojem je driveru riječ, ali da ja imam taj problem, saznao bih kako se zove i potražio ga u svojoj distribuciji. Probaj ovo:

terminal

Kod: Označi sve

lspci
pročitaj što ti kaže terminal i dali se pojavljuje u ispisu realtek ethernet. ( ako je uopće prikačena kartica na pci slot )
Ako je u ispisu, onda češ znati da taj driver imaš i da nemoraš skidati sa interneta ( jer nikad neznaš što češ skinuti ).

ako ga pak nema u ispisu, to još uvijek neznači da nemaš driver. Možda se nije učitao modul kod butanja ( to se da riješiti ).
terminal

lsmod
ako je i modul učitan, onda možda imaš problem sa DHCP ( ip adresom, neki na internetu su se žalili, baš taj realtekov kontroler ).

Ali prvo ti napravi to što sam ti napisao ( naravno ako želiš, jer povremeno se na forumu pojavljuju ljudi koji zatraže pomoć, dobiju je, a onda ne žele niti pokušati slijediti uputstva ). I svakako saznaj o kojem se driveru radi ( koje mu je ime i prezime ). To je početak svega.
os7een

Post Postao/la os7een »

Jesi li pri instalaciji imao pristup internetu ili ne ( ako jesi, jel bila wireless ili wired konekcija ) ?

Ako ti je komp spojen direktno kablom kako kažeš, odi u terminal i ukucaj:

sudo dhclient eth0
i za provjeru

ping -c3 google.hr
To bi ti trebalo dat internet konekciju za trenutnu sesiju.
Ako bude kakvih grešaka, kopiraj ih ovdje unutar Code tagova.
teorijavelikogpraska

Post Postao/la teorijavelikogpraska »

e daa. na to sam i ja mislio kad sam napisao da mi nije baš sve jasno u vezi problema. pa sam krenuo od pretpostavke da je iso fajl skinut na drugom kompu koji je imao mrežu, a zatim instaliran bez spoja na mrežu, na tom "problematičnom" kompu. Neda mi se više dežurati uz ovu temu, pa s obzirom na to da septimusa nema već nekoliko dana ( mislio sam sačekati povratnu informaciju ) napisaću kako da to riješi. Vjerojatno riješi.
A nije zgoreg da to napišem, jer ima i drugih koji će, ukoliko im neka komponenta na računalu i ne proradi u startu, prvo pomisliti " aha, sigurno mi nedostaje driver ". Ja ču recimo to pomisliti zadnje. Zašto? Zato što u Slavoniji mojoj dragoj postoji izraz "IMA VIŠE DANA NEG KOBASICA". A to bi u Linux prijevodu značilo otprilike ovo " IMA PUNO VIŠE KOMPONENATA NEGO DRIVERA".
Naravno to je stoga što ima puno proizvođača, a svaki od njih ima puno raznih komponenata. I ono što je sasvim jasno, pa neće oni za svaku novu komponentu pisati iznova novi driver. Određeni driver za, što ja znam, recimo ethernet karticu, pokriva 50 kartica. I onda se oni sjete naštancati još jedan model, i ne napišu novi driver. Pa kad korisnik kupi konfiguraciji sa tom karticom nema mreže, naravno. Ali to nije zato što nema driver, ne, nego zato što u dotičnom driveru ne postoji Vendor ID i Product ID za tu njegovu karticu. Ali zato je Linux razvijatelj ostavio dovoljno prostora korisnicima da to oni naprave sami. Osposobite driver da pokrije i vaš uređaj koji neradi.
Ovo vrijedi i za vanjske komponente koje se spajaju preko USB-a, a naravno i za one komponente koje idu preko PCI-a.
Ovaj dio USB komponente sam več detaljno objasnio na jednom drugom mjestu na forumu, pa se neču ponavljati.
Ovo dalje se odnosi na PCI komponente ( jer to i treba otvaraču teme septimusu). A naravno poslužit će i onima među vama koji to do sada nisu znali. A oni koji to znaju, neka se podsjete. Ja sam na taj jednostavan način riješio dosada desetak konfiguracija.
Slučaj prvi: ako imate driver, učitan je prilikom podizanja sistema, a komponenta ne radi.

lspci -v
izlistat će vam sve PCI komponente. ali za razliku od lsusb, neće vam izlistati vendor id i product id, ali će vam napisati koji driver koristi vaša komponenta, što će vam trebati

lspci -n
izlistat će vam vendor id i product id, ali neće naziv komponente, pa se možete zbuniti

lspci -nn
izlistat će sve što vama treba vendor id i product ide u obliku xxxx:xxxx nalazi se na početku retka i to je ono što vama treba

ja to riješavam tako da u datoteku /etc/rc.local prije zadnjeg reda, dodam: ( ovo vid i pid zamijenite sa svojim podacima, nazivvašegdrivera zamijenite onim driverom koji koristite )

echo "VID PID" ->/sys/bus/pci/drivers/nazivvašegdrivera/new_id
restartam računalo i komponenta radi.

Slučaj drugi: saznali ste koji driver vam treba, imate ga u vašoj distribuciji, ali se nije učitao prilikom podizanja sistema:
to možete saznati naredbom:( dali se učitao)

lsmod
u datoteku /etc/initramfs/modules na kraju dodajte naziv vašeg drivera bez ekstenzije ( to je ono iza točke )

u terminalu pokrenite

sudo update-initramfs -u
to će vam napraviti novu kernel sliku za podizanje sistema. restartajte računalo i sa naredbom

lsmod
proverite jeli se modul učitao. ako je a i dalje komponenta ne radi, napravite sve ono iz prvog slučaja.

Mislim da je i najjednostavnije. Neki drugi možda misle da je jednostavnije nešto drugo. Ali, kak se veli. "sto ljudi, sto čudi "
P.S. Ako usavršite ovu metodologiju, sa puno manje straha čete kupovati nove konfiguracije ili slagati vlastite.
Odgovori