Touchpad problem s brzinom (naknadno pad GUI-a)

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
breganabronx
Spol: M

Touchpad problem s brzinom (naknadno pad GUI-a)

Post Postao/la breganabronx »

Pozdrav,

gdje bih mogao podesiti brzinu miša kada koristim touchpad? Naime, koliko god mijenjam brzinu, ista se mijenja samo za pomicanje lijevo i desno, a gore i dolje ide sporo.
Zadnja izmjena: breganabronx, dana/u 09 srp 2014, 14:58, ukupno mijenjano 1 put.
calisto053
Moderator

Re: Touchpad problem s brzinom

Post Postao/la calisto053 »

Synaptiks - sve za touchpad na jednom mjestu. Imas u repou
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Ime paketa je synaptics (xf86-input-synaptics) :zvizdi

@bronx: popuni profil i stavi distru koju koristiš da ne bude skoro kao i za ovo pitanje "a koja je distra u pitanju". ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
breganabronx

apt-get install synaptics? s tom naredbom mi nista ne instalira (bar mislim da mislite na to kad ste spomenuli repo?)
breganabronx

Uspio sam... nije synaptics nego synaptic ako ste mislili na to https://wiki.debian.org/Synaptic
dupin

Post Postao/la dupin »

Kod: Označi sve

apt-get install  xserver-xorg-input-synaptics
Nema veće religije od istine!
breganabronx

dupin je napisao/la:

Kod: Označi sve

apt-get install  xserver-xorg-input-synaptics
Ovo nije prošlo dobro, izgubio sam GUI. :navija :excited
Probo sam ga vratiti sa aptitude install kde-full međutim to je napravilo još veće sranj* jer sam jedno 10 minuta gledo kak se izvršava naredba removing (svega i svačega)...
Probat ću neš smislit kad dođem doma :)
zole052

Post Postao/la zole052 »

dobar taj kali linux... raspadne se nakon apt-get autoremove, nakon apt-get install, nakon sto ga ruzno pogledas :)

prodji na neku normalnu distru...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Kako ti je instalacija tog paketa srušila GUI???
Nadalje, čudi me da si to uopće morao instalirati jer bez tog paketa ti touchpad ne bi radio uopće!
Stoga smatram da si to imao i ranije instalirano.
Ono što ti je predložio Calisto053 je točno! Paket se zaista zove SynaptiKs i radi se o KDE-ovom GUI modulu za detaljno poštelavanje touchpadovog drivera koji se zove: xserver-xorg-input-synaptics i gotovo sigurno je već instaliran na tvom sustavu.
Ne znam koji DE koristiš na tom Kali Linuxu, ali iskreno ne znam niti zašto si se uopće oslučio za takvu, pomalo egzotičnu distribuciju? :pogled_dolje

Evo malo više detalja ovdje.

EDIT:

Vidim sada da imaš gore KDE. U System settinzima ti treba biti opcija za podešavanje miša, tipkvnice i ostalih inputa, a kad to tamo otvoriš imati ćeš i Touchpad settinge. Navodno Synaptiks ne radi više dobro pod novijim KDE-om (od 4.11 naviše) iako kod mene doma radi baš Synaptiks na KDE 4.12.4 vrlo uredno i dozvoljava neke dodatne opcije.
breganabronx

zole052 je napisao/la:dobar taj kali linux... raspadne se nakon apt-get autoremove, nakon apt-get install, nakon sto ga ruzno pogledas :)
hehehe, nema zae*ancije s tim... jedan krivi potez i sve se srusi :D
Grof je napisao/la:Kako ti je instalacija tog paketa srušila GUI???
Nadalje, čudi me da si to uopće morao instalirati jer bez tog paketa ti touchpad ne bi radio uopće!
Stoga smatram da si to imao i ranije instalirano.
Ono što ti je predložio Calisto053 je točno! Paket se zaista zove SynaptiKs i radi se o KDE-ovom GUI modulu za detaljno poštelavanje touchpadovog drivera koji se zove: xserver-xorg-input-synaptics i gotovo sigurno je već instaliran na tvom sustavu.
Ne znam koji DE koristiš na tom Kali Linuxu, ali iskreno ne znam niti zašto si se uopće oslučio za takvu, pomalo egzotičnu distribuciju? :pogled_dolje

Evo malo više detalja ovdje.
pa ja sam mogo podesit brzinu, ali brzina bi se ubrzala ili smanjila samo za lijevo/desno, a prema gore i dolje je fkt sporo, moram tri puta, ako ne i četri puta pomaknut strelicu da dođem od donjeg di gornjeg ruba ekrana.
P.S. nisam pokretao nikakav od synapticsa software, nego sam tu brzinu mjenjao u..hmm..kak da objasnim, ko na windowsima, defaultnom configuratoru
Odgovori