Pozz.....oni koji su ucestvoval iu posljednje dve moje teme .....znace da sam tek poceo sa linuxom......posto mnogo imam nejasnoca....pa jos ovo da pitam
Ovako:
Prije nego sto sam insta linux imao sa xp.....i sada imao sam kucnu mrezu preko bezicnog routera na koju mi se kaci laptop preko air live adaptera......e sad kada sam linux instal....nije mi jasno kako da podesim to ......znaci ono da mi date info kako da dodjem do tih podesavanja ....dosta sam procackao al' nista slicno nisam nasao.....ako nisam dobro objasnio ev' mogu da objasnim gdje se to radi u windowsu......kada odem na all conections > local area connection pa tamo idem na ono ppoe ( tak nesto) pa onda ono gdje se namjesta : IP,geeetway,mask i to ....pa se i na laptopu koji prikljucim preko air live bezicnog adaptera isto namejsti samo se u ip addresi promjeni edan br. tak nekako ..... pomazite ljudi necu da se vracam na win.......al' stari ce da me ubije ako ne bude mogao na net da ide preko laptopa ....Hvala !
AKo je u pitanju Ubuntu,jer vidim da si problem iznio ovdje,sva potrebna podesavanja mreze imas u desnom uglu gornjeg panela,gdje ides desnim klikom i odaberes mreznu,zatim kliknes na add i konfigurises sve.
Net bi trebao,ako sve uradis kako treba,biti odmah uspostavljen.Sto se tice lap topa ja nisam uspio sa njim izaci na net,izgleda problem sa drajverima,jer te koje Ubuntu zada(Realtek) ocigledno nisu ok.Jedino sam sa Mandrivom izasao na net odmah na lap topu.
Ma, da. Odi na Network manager u gornjem desnom kutu ekrana.
Ako ti je prepoznao karticu (ako imaš sreće) lijevim klikom na njega dobiješ izlist dostupnih bežičnih mreža. Odabereš onu koja ti treba i pokušaš se povezati.
Ako to nemaš, onda ti Ubuntu nije prepoznao karticu i morati ćeš ju instalirati.
Nekad postoji driver baš za Linux, a nekada se preko Ndiswrappera mogu koristiti driveri za Windowse.
Na žalost, često je preko Ndiswrappera slaba kvaliteta veze. Veza puca i signal je slab.
Pogledaj u Network manager, pa javi što se događa....
Ja preporučujem da ostaviš windowse, za svaki slučajm, bar radi staroga ako bude nešto drugo zatrebao.
Prvo nauči koristiti linux onda ako shvatiš da ti netreba windows izbriši ga.
A niste me shvatili.....ja imam na linuxu uspostavljenu konekciju sa netom.....al' posto imam bezicni router ...ovaj racunar na kom je linux mi dodje kao server pa sada treba da dozvolim da se na taj net moze zakaciti laptop.....na laptopu mi je win xp isntaliran..........znaci ja se konektujem na net na linuxu i sada na laptopu bi on trebao da skonta isto net ...samo ne znam gdje su ta podesavanja u linxu za djeljenje mreze ili kako vec
Aha!
Ono što se na Winsima zove "Internet connection sharing".
To sam i ja pokušavao složiti prije par mjeseci. Na žalost, ja nisam uspio.
Našao sam dosta uputa kako to složiti, ali nisam uspio.
A zašto takve egzibicije?
Zašto ti se tata ne spoji jednostavno na router?
Možeš nam malo pojasniti?
Kako mislis da se spoji na router ...... .hehe ...ako mzoe ikako drugacije nebitno je kako ...samo da se ne vracam na win ....a da on ima net tamo na laptopu
Ajde onda nam odgovori par stvari:
1. Da li lap. tvog tate ima bežičnu mrežnu karticu, ili se spaja preko kabla?
2. Da li je tvoj Linux komp spojen na uređaj (router) žicom ili kabelom?
3. Koji uređaj (router) imaš?
Najjednostavnije je router podesiti u routing mod (vecina uređaja to podržava). Na taj način se na uređaj mogu spojiti više računala istodobno, a da si ne smetaju. Tako bi i tvoj tata i ti mogli neovisno jedan o drugom koristiti net.
e ovako .....
1. Ima "ari live" adapter i imam sve drivere za njega i dok sam imao na racuanru win on se bez problema kada god je moj racunar bioi upaljen mogao konektovati .....
2.Spojen je sa routerom preko kabla na mreznu karticu ...a u router mi je spojen internet wirles.......od adaptera do routerra isto kablom.....
3.Imam neki starije malo posto ga bas odavno imam ...... ZyXEL "prestige 600 series"
TO je to ....sta god te jos zanima samo pitaj ..... Hvala sto mi pomazes !!!
Trebao bi prebaciti router iz "bridge" u "routing" mod.
Na taj način ti je router stalno spojen na internet i ne treba se spajati svaki puta kada upališ komp i odeš na net.
To uradiš tako da sa svog Linux kompa preko Firefoxa odeš na adresu: 192.168.1.1
Ukucaš lozinku (probaj 1234, ili 0000, ili 000 jer koliko vidim ljudi različito navode)
Otvoriti će ti se Web sučelje Zyxel modema.
I sad bi trebao naći negdje prebacivanje u routing mod.
TAmo bi trebao naći i polja za unos lozinke i korisničkog imena.
Uneseš lozinku i username s kojim se spajaš na net.
( MOguće je da ti je već u routing modu, ako je, ne trebaš ništa raditi)
Sad ne znam kako se podešava bežični acces point, ali vjerojatno isto preko njegovog Web sučelja.
To bi trebao pogledati u njegovim uputama. Ako ga podesiš kako treba, tvoj tata bi se spajao direktno na taj acces point i ne bi mu trebao tvoj komp.
Uključi svakako zaštitu (WPA)
Nisam nikad podešavao tako odvojen DSL modem i acces point, pa ti ne mogu precizno reći.
Možda netko drugu bude znao točno kako podesiti, pa ti detaljnije objasni.
(Možda sam pogriješio u terminologiji, pa neka me netko slobodno ispravi.)