Distirbucija Linux na telefon Huawei G300 ?
Moderator/ica: Moderatori/ce
- PunkBastard
- Spol: M
Re: Distirbucija Linux na telefon Huawei G300 ?
Ako je mobitel rootan, bootloader otključan i boota na taj način da prvo čita sa sd kartice pa telefona onda ne bi trebao imati problema jer bi bootloader od linuxa trebao biti na sd kartici i na sd kartici instaliran linux, tako da ako izvadiš karticu on normalno boota android a dok je kartica unutra boota ono što je na kartici. A ova ubuntu verzija za telefon (ubuntu touch) je već malo koliko sam vidio problematična jer zamijeni android pa treba i malo znanja.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
- JackSparrow
Aha znaci to necu definitivno,u opcijama na telefonu sam pronasao da boota sa sd kartice ubacim sta hocu na sd i udjem u opcije pise tacno Settings>Storage>Software Upgrede>SD card Upgrade i to je to tako sam ubacio 4.0 android. Da li je bi tako moglo i da se ubaci neki linux ? koliko shvatam to tako je moguce samo sto sada ne znam sta ubaciti,gde mogu videti neki kako izgleda jer svuda je ubuntu na telefonima.
- JackSparrow
- PunkBastard
Iz ovoga bih ja pretpostavio da je to samo bila službena nadogradnja ili možda rom na sd kartici pa instaliran ali sumnjam jer se rom instalira preko recovery-ja ne direktno iz sistema tako da je to vjerojatno samo nadogradnja bila.JackSparrow je napisao/la:Aha znaci to necu definitivno,u opcijama na telefonu sam pronasao da boota sa sd kartice ubacim sta hocu na sd i udjem u opcije pise tacno Settings>Storage>Software Upgrede>SD card Upgrade i to je to tako sam ubacio 4.0 android. Da li je bi tako moglo i da se ubaci neki linux ? koliko shvatam to tako je moguce samo sto sada ne znam sta ubaciti,gde mogu videti neki kako izgleda jer svuda je ubuntu na telefonima.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
- JackSparrow
aha znaci to je to bilo... eee koliko neznanja u meni ima nemas pojma... ali hocu da to uradim samo ne znam kad i kako. 
- Suko
- Site Admin
XDA developers forum. Nadji svoj telefon i kreni s citanjem developers djela. Tamo ti pise sve kako otkljucati telefon, staviti novi bootloader, napraviti recovery, instalirati custom ROM i spasiti se kod katastrofa.
Tek kad to sve proucis i naucis s razumijevanjem mozes ici na ostale naprednije stvari poput ove instalacije Linuxa. Realno, ako si vrijedan za par dana ces nauciti kako se rade osnocne stvari i kako se spasava telefon kod katastrofe.
Tek kad to sve proucis i naucis s razumijevanjem mozes ici na ostale naprednije stvari poput ove instalacije Linuxa. Realno, ako si vrijedan za par dana ces nauciti kako se rade osnocne stvari i kako se spasava telefon kod katastrofe.
- JackSparrow
Suko hvala... potrazicu cim budem imao vremena,imam posla sad sam nasao malu pauzu i bacio pogled... Cim stignem pogledacu to lepo.
- Suko
- Site Admin
Najprije se poigraj s razlicitim ROM-ovima. Tu imas dosta zabave i nije jako tesko nauciti.
Samo, trebati ce ti racunalo s Windowsima, ili makar Windowsi u Virtualboxu jer je na Linuxu to malo smotanije za sloziti. Nije prekomplicirano, al treba malo zaci u uredjivanje config fajlova i zezanje u Terminalu pa ne znam koliko bi ti se dalo oko toga trositi vrijeme.
Samo, trebati ce ti racunalo s Windowsima, ili makar Windowsi u Virtualboxu jer je na Linuxu to malo smotanije za sloziti. Nije prekomplicirano, al treba malo zaci u uredjivanje config fajlova i zezanje u Terminalu pa ne znam koliko bi ti se dalo oko toga trositi vrijeme.
- blast beat
Mislim da to zavisi od modela do modela. Ja sam recimo rutao bez problema sovj ZTE, a i stari Huawei sa Linuxa. Samo je bilo potrebno pokrenuti sh fajl iz terminala, ništa više. E sad moguće da kod drugih telefona bude komplikacija.
- Suko
- Site Admin
Evo, ovo su opcenite upute koje vrijede za sve mobitele s Androidom. I za sve distre.
https://wiki.archlinux.org/index.php/android
https://wiki.archlinux.org/index.php/android