Windows 8 update obrisao GRUB Bootloader

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

PunkBastard
Spol: M

Windows 8 update obrisao GRUB Bootloader

Post Postao/la PunkBastard »

http://www.muktware.com/2014/03/windows ... ader/24521

Dali je M$ tako nisko pao i dali su toliko očajni da jedan update briše GRUB bootloader i postavlja UEFI na secure boot samo kako Linux baziran OS ne bi više bio na boot popisu?
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Re: Windows 8 update obrisao GRUB Bootloader

Post Postao/la nicky »

Meni se redovito događa na laptopu u dual bootu win7 i linux-a da ako bi u winsima otvorila Manage computer za pregled diskova, win7 bi uredno prepoznao ext4 particiju kao unallocated i obrisao taj dio particije a sa time i grub
Trebalo mi je dobrih 5 dekloniranja instalacije da uopće skužim kaj se događa. :pogled_dolje
Tak da me od njih niš ne čudi.
PunkBastard

Znam da je uobičajeno (više-manje) da windowsi ne prepoznaju uopće ili ne vide nijednu particiju osim NTFS ili FAT particija, kadgod se instaliraju, redovno prepišu GRUB ali nisam znao da od sad i uključuju secure boot i to ne samo dok se instaliraju nego i dok se updataju (minor update kao u ovom slučaju).
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

MIslim da se to zove "pasivna agresija", a sama činjenica da njih boli kita za išta osim windowsa to i dokazuje. Naime, mnogi ljudi imaju dual boot ne smao za linux-windows, već i za razliku između svojeg poslovnog os-a i privatnog, kao i za razne druge svrhe.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
trzalica

Post Postao/la trzalica »

Dobro kažeš @shrike, boli njih kita (a ovo sa rušenjem grub-a prilikom updatea je pretpostavljam smišljen potez-bilo je toga i ranije sa Win7)! :)
gagiD

Post Postao/la gagiD »

Jel se moze to rijesi pravnim putem ?
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Kako bi ti to riješio pravnim putem? Sud i Ms bi ti rekli da ni si ni na koji način obavezan koristiti njihov softwer, a u licenci piše da oni ne garnatiraju išta (dapače, ti nisi ni vlasnik softvera već ga doslovno smao iznajmljuješ od MS-a putem jednokratne uplate).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
eQuivalent
Kontakt:

Post Postao/la eQuivalent »

Nešto slično imaju i neke Linux distribucije (zaboravio sam sad koje), jednostavno prebrišu sve sa diska, ne možeš s njima da imas neki dualboot, jedino da prvo njih instaliraš a onda naknadno drugu distribuciju, ali prilikom updatea ili ako imaju malo prostora, jednostavno pregaze drugu particiju.
Sve u svemu, mislim da to nije ni malo korektan odnos prema korisniku, jer svako zna kako želi da si uredi računar.
PunkBastard

Linux distribucije sve imaju opciju napredne instalacije, uvijek te pita hoćeš lik brz/jednostavan/lak način, kao taj što si ti opisao, automatski uzme cijeli disk i sve odradi ili češ napredniji način gdje sam podešavaš, a ima i opcija instalacije unutar windowsa kao što je to bilo sa Ubuntuom, ne znam dali toga još ima.
trzalica

Post Postao/la trzalica »

eQuivalent je napisao/la:Nešto slično imaju i neke Linux distribucije (zaboravio sam sad koje), jednostavno prebrišu sve sa diska, ne možeš s njima da imas neki dualboot, jedino da prvo njih instaliraš a onda naknadno drugu distribuciju, ali prilikom updatea ili ako imaju malo prostora, jednostavno pregaze drugu particiju.
Sve u svemu, mislim da to nije ni malo korektan odnos prema korisniku, jer svako zna kako želi da si uredi računar.
...još nisam naletio na takvu Linux distribuciju koja briše sve sa HDD-a a da korisnik nema pravo izbora (i da ne postoji opcija naprednog podešavanja)... :komp
Odgovori