Windows 8 update obrisao GRUB Bootloader
Moderator/ica: Moderatori/ce
- PunkBastard
- Spol: M
Windows 8 update obrisao GRUB Bootloader
http://www.muktware.com/2014/03/windows ... ader/24521
Dali je M$ tako nisko pao i dali su toliko očajni da jedan update briše GRUB bootloader i postavlja UEFI na secure boot samo kako Linux baziran OS ne bi više bio na boot popisu?
Dali je M$ tako nisko pao i dali su toliko očajni da jedan update briše GRUB bootloader i postavlja UEFI na secure boot samo kako Linux baziran OS ne bi više bio na boot popisu?
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
Re: Windows 8 update obrisao GRUB Bootloader
Meni se redovito događa na laptopu u dual bootu win7 i linux-a da ako bi u winsima otvorila Manage computer za pregled diskova, win7 bi uredno prepoznao ext4 particiju kao unallocated i obrisao taj dio particije a sa time i grub
Trebalo mi je dobrih 5 dekloniranja instalacije da uopće skužim kaj se događa.
Tak da me od njih niš ne čudi.
Trebalo mi je dobrih 5 dekloniranja instalacije da uopće skužim kaj se događa.
Tak da me od njih niš ne čudi.
- PunkBastard
Znam da je uobičajeno (više-manje) da windowsi ne prepoznaju uopće ili ne vide nijednu particiju osim NTFS ili FAT particija, kadgod se instaliraju, redovno prepišu GRUB ali nisam znao da od sad i uključuju secure boot i to ne samo dok se instaliraju nego i dok se updataju (minor update kao u ovom slučaju).
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
MIslim da se to zove "pasivna agresija", a sama činjenica da njih boli kita za išta osim windowsa to i dokazuje. Naime, mnogi ljudi imaju dual boot ne smao za linux-windows, već i za razliku između svojeg poslovnog os-a i privatnog, kao i za razne druge svrhe.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Dobro kažeš @shrike, boli njih kita (a ovo sa rušenjem grub-a prilikom updatea je pretpostavljam smišljen potez-bilo je toga i ranije sa Win7)! 
Jel se moze to rijesi pravnim putem ?
Kako bi ti to riješio pravnim putem? Sud i Ms bi ti rekli da ni si ni na koji način obavezan koristiti njihov softwer, a u licenci piše da oni ne garnatiraju išta (dapače, ti nisi ni vlasnik softvera već ga doslovno smao iznajmljuješ od MS-a putem jednokratne uplate).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
-
eQuivalent
- Kontakt:
Nešto slično imaju i neke Linux distribucije (zaboravio sam sad koje), jednostavno prebrišu sve sa diska, ne možeš s njima da imas neki dualboot, jedino da prvo njih instaliraš a onda naknadno drugu distribuciju, ali prilikom updatea ili ako imaju malo prostora, jednostavno pregaze drugu particiju.
Sve u svemu, mislim da to nije ni malo korektan odnos prema korisniku, jer svako zna kako želi da si uredi računar.
Sve u svemu, mislim da to nije ni malo korektan odnos prema korisniku, jer svako zna kako želi da si uredi računar.
- PunkBastard
Linux distribucije sve imaju opciju napredne instalacije, uvijek te pita hoćeš lik brz/jednostavan/lak način, kao taj što si ti opisao, automatski uzme cijeli disk i sve odradi ili češ napredniji način gdje sam podešavaš, a ima i opcija instalacije unutar windowsa kao što je to bilo sa Ubuntuom, ne znam dali toga još ima.
...još nisam naletio na takvu Linux distribuciju koja briše sve sa HDD-a a da korisnik nema pravo izbora (i da ne postoji opcija naprednog podešavanja)...eQuivalent je napisao/la:Nešto slično imaju i neke Linux distribucije (zaboravio sam sad koje), jednostavno prebrišu sve sa diska, ne možeš s njima da imas neki dualboot, jedino da prvo njih instaliraš a onda naknadno drugu distribuciju, ali prilikom updatea ili ako imaju malo prostora, jednostavno pregaze drugu particiju.