[Tutorijal] Cinnamon kao Gnome 2

Teme vezane za ostala grafička okruženja (XFCE, LXDE, *box...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
vision
Spol:

[Tutorijal] Cinnamon kao Gnome 2

Post Postao/la vision »

Ako patite za starim Gnome 2, a Mate iz ne znam kojeg razloga ne želite, te trenutno koristite Cinnamon okruženje, možete Desktop podesiti da približno izgleda kao stari Gnome 2.
Pretpostavljam da svi imate standardni cinnamon (default), a upute važe za bilo koju distru koja koristi Cinnamon okruženje (trebalo bi, jer je ovo uradjeno na Arch i Mint).
slika
Desni klik na panel > Panel settings
Izabrati za Panel layout: Classic (panels at the top and at the bottom) i pritisnuti Close.
Ponovo desni klik na panel > Troubleshoot > Restart Cinnamon.

Trebali bi smo dobiti 2 panela, tj. donji panel se premjestio na vrh, dok je novi panel na dnu prazan.
Desni klik na bilo koji panel > Panel Edit Mode > uključiti ga ( paneli će promijeniti boju).

Prvo ćemo urediti donji panel, ali prije toga otvorite neki program i spustite ga (zbog appleta Windows list).
Zahvatiti ikonicu Show desktop s gornjeg panela i premjestiti je na početak donjeg panela. Desni klik na panel > Add applets to the panel > Separator > Add to panel. Premjestite ga odmah iza appleta Show desktop.

Druga stvar je Windows list (prikazuje otvorene programe), pa program koji ste ranije otvorili, povucite u donji panel odmah iza ikonice Show desktop (ako Windows list nije na položaju koji smo mi htjeli, već na sredini – kao što se meni desilo, onda ga povucite i držite, prvo ispred ikonice Show desktopa – ona će se pomjeriti desno, onda vratite tik iza ikonice i tu pustite.) Programe koji su otvoreni ne možete aktivirati ako kliknete na njih u panel, jer je uključen Panel Edit Mode.

Treća stvar je Workspace switcher (prikazuje indikatore za radne površine). Desni klik na panel (neko slobodno mjesto) > Add applets to the panel > Workspace switcher > Add to panel. Pojaviti će se na gornjem panelu (ne sliči kao u gnome 2 ili mate), pa ga povucite na kraj desno u donjem panelu.

Sada na kratko isključite Panel Edit Mode (desni klik na panel), isprobajte kako je prošla prva operacija, i ako ste zadovoljni, nastavljamo drugi dio.

Drugi dio se odnosi na gornji panel, pošto smo donji završili. Za gornji dio su nam potrebni izbornici Applications, Places, System koje ćemo dobiti instaliranjem potrebnog appleta. Postoje 2 načina instalacije:
1 – Add applets to the panel > drugi tab Get more online > naći i čekirati Gnome Menu [Stable] > Install or update selected.
2 – Add applets to the panel > drugi tab Get more online > naći Gnome Menu [Stable] > More info koji će vas odvesti na web stranicu, pročitajte sve u opisu i pogledajte slike – ako vam se svidi, kliknite na download link koji se nalazi ispod naslova na početku stranice. Nakon što skinete zip datoteku, raspakujte je i odaberite koji sustav koristite (prisutni su samo Linux Mint i Ubuntu – kako sam ovo radio isto i na Archu, obje opcije su radile sa razlikom što kod odabira Linux Minta u izborniku Places se otvara Nemo upravitelj datoteka, dok kod Ubuntu se otvara Nautilus, tako vi odlučite) i radite po uputstvima iz Readme fajla.

Kada završite sa uputstvima, možete uraditi provjeru, otvorite Add applets to the panel i provjerite da li su instalirana 3 appleta (imena počinju sa Gnome-like...) i da li rade > Add to panel (kod prvog dodavanja appleta cinnamon se sam restartovao i postavio pitanje za rad u Cinnamon Fallback. Uradio sam reset Cinnamona, i sve je radilo normalno. Appleti su bez problema radili, tako da ne mogu objasniti zbog čega je sustav tako reagovao i dali će se i vama to desiti.

Uključite ponovo Panel Edit Mode, desni klik na glavni izbornik Menu > Remove this applet. Ako još niste postavili nove applete na panel ponovit ću:
desni klik na panel > Add applets to the panel > Gnome-like Applications Menu > Add to panel; Gnome-like Places > Add to panel; Gnome-like System Applet > Add to panel.

Povucite applet Applications skroz lijevo, ispred appleta Panel launcher ( ikonice koje su bile do Menu izbornika). Iako sam povukao applet on nije tu ostao, dok nisam došao do rješenja da nakon neuspjelog prebacivanja treba restartovati cinnamon, i tada ćemo naći Applications applet prvi s lijeve strane. Povlačimo i držimo sada applet Places prvo ispred Applications, pa odmah iza njega i tu ga postavljamo. Isti postupak radimo System appletom.

Desni klik na ikonice koje ne želite da vam budu u Panel launcher > Remove this applet. Kako sam želio da izgleda sve isto kao na gnome 2, ostavio sam samo Firefox i Evolution. Lijeva strana je završena.

Na desnu stranu sam uklonio Windows Quick List i Notifications. Uključio Panel Edit Mode i premjestio sljedeće ikonice:
User applet povukao na sami kraj desno, do njega s lijeve strane je sat koje za sada nisam podešavao*, onda dolazi indikator baterije, network managera i zvučnika. Gasim Panel Edit Mode, i klikom na bateriju > Display > Hide label – tako se više neće prikazivati procenti stanja baterije. Desni klik na sat* > Configure > čekirajte Use a custom date format, obrišite ako su upisane naredbe pa prepišite ove:

Kod: Označi sve

%a %e %b,  %H:%M %
Transformacija je u biti završena, ostalo je još tema i wallpaper.

Temu od Gnome 2 nisam našao za cinnamon okruženje, ali sam našao meni sličnu > desni klik na panel > Settings > Themes > drugi tab Get more online > Chrome Theme > Install or update selected. Nakon instalacije, vratite se u prvi tab Installed > Chrome ... > Apply theme, nakon toga otvorite treći tab Other settings > Icons > gnome.

Ako nemate ikonice na desktopu, desni klik na panel > Settings > All settings > Desktop > čekirajte opcije osim Show network servers (meni nije potrebna).

Za kraj dodajte wallpaper po želji, ja sam dodao Debianov wallpaper, te se prisjetio kako mi je bilo prvi put nakon njegove instalacije. Sav tutorijal radite na svoju odgovornost, stoga vam ja ne mogu biti kriv ako nešto pođe po zlu.
slika

Slike kako pratiti postupak su ovdje.
Odgovori