.. a i manja je šansa da završiš u Remetincu
Virtualno rudarenje
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Virtualno rudarenje
nema veze.. bitno da si živ i zdrav
- drone
- Moderator
Pozdrav i tebi. I meni je drago. Moje će druženje ovdje još neko vrijeme biti samo povremeno.Fugu je napisao/la:Pozdrav majstore, drago mi je da si s nama.
Šta sad Remetinec? Još će netko pomisliti da sam kriminalacBertone je napisao/la:nema veze.. bitno da si živ i zdrav
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Baš sam neki dan tražio nešto po forumu i vidim stare postove od @dronea kad ono evo ga ,
živio ti nama
živio ti nama
zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware
- drone
- Moderator
Evo nekoliko savjeta za korisnike Archa i Xubuntua 12.04 koji namjeravaju krenuti s rudarenjem pomoću ATI grafičkih kartica. Ovo nije korak po korak vodič, nego samo nekoliko smjernica. Većina napisanog vrijedi i za ostale distre. Kompajliranje je isto. Razlika je u instalaciji ATI drivera i pratećih AMD libsa pa provjerite što vaša distra nudi.
Ubuntu LTS ima sve potrebno (osim ADL-a). Ako instalirate iz repoa i imate noviju karticu, nemojte instalirati stable Catalyst (nisu podržane 7xxx) nego beta drivere. Ovdje su dobre upute za Ubuntoide (Xubuntu 12.04): https://docs.google.com/document/d/1Gw7 ... 8_z9U/edit
Za nove R9 nisam siguran rade li s tim beta driverom iz repoa. Vjerojatno treba skinuti drivere s AMD stranica i pratiti postupak, ali ponavljam, nisam siguran jer sam ovo na Archu i Xubuntuu 12.04 radio za 7850 i 7950.
Na Archu mi je cijeli posao bilo lakše i jednostavnije obaviti, vjerojatno zato što ga bolje poznajem. Ubuntu sam izabrao jer sam htio nabrzinu imati instaliran sustav na još jednom stroju, a i da ne bude rolling release jer mi treba samo za tu jednu namjenu. Ispostavilo se da sam izgubio više vremena nego što bih izgubio s novom Arch instalacijom. Ne krivim Ubuntu, koji sam BTW prvi put totalno uneredio pa sam onda instalirao Xubuntu, već sebe. Zato koristite ono s čime ste bolje upoznati bez obzira na lakoću instalacije OS-a.
Važna stvar je da cgminer više ne podržava scrypt mining (Litecoin i svi ostali scrypt bazirani). Zadnja verzija programa koja podržava scrypt je 3.7.2. Može se skinuti i kompajlirati odavde: http://ck.kolivas.org/apps/cgminer/3.7/ ... .2.tar.bz2
Mislim da forkovi već postoje, ali za sada je 3.7.2 sasvim ok.
Nakon raspakiranja arhive treba pokrenuti autogen.sh da bi dobili configure koji nije u arhivi.
Potom pratimo README (skinuti ADL SDK s AMD stranica i kopirati u cgminerov ADL_SDK direktorij, instalirati potrebne libse itd., piše sve).
Ja instaliram u /opt direktorij, ne u /usr/bin jer postoji verzija u Arch repou (community) kao i nekoliko verzija u AUR-u pa za svaki slučaj... Možete instalirati iz AUR-a ako vam tako više odgovara jer postoji verzija s uključenim monitoringom, samo trebate skinuti i prekopirati spomenute ADL SDK headere u odgovarajući direktorij. Ja više volim sam kompajlirati, ne traje dugo.
configure redak izgleda ovako:
Potom slijede uobičajeni make i make install kao root/sudo. Po želji možete napraviti softlinkove za cgminer na cgminer-3.7.2:
Umjesto drugog retka možete dodati path za /opt/cgminer ili za sve skupa napraviti skripte u home direktoriju bez softlinkova.
cgminer prima parametre direktno ili iz konfiguracijskih fajlova. Ja koristim konfiguracijske fajlove i aliase. Neki koriste skripte za poziv cgminera. Kombinirajte kako vam paše.
Primjer konfiguracijske datoteke za 7950 i wemineltc pool (info za pojedini pool nađete na stranicama poola):
Grafička je XFX HD7950 i s gornjom konfiguracijom daje oko 620 660 kH/s. Može i više, ali čekam novo napajanje 
username i worker_password zamijenite s vašim.
Primjer za VTX3D ATI HD7850 za isti pool. Hashrate je oko 390 kH/s:
Ako imate više poolova koje povremeno mijenjate, jednostavno napravite konfiguracijske datoteke različitih naziva koje onda pozivate -c opcijom, npr:
Ako koristite ssh i headless stroj obavezno prije poziva cgminera eksportirajte DISPLAY varijablu:
Također je poželjno eksportirati još dvije varijable (piše u cgminer uputama), a sve skupa možete staviti u malu skriptu:
Ne zaboravite executable flag:
Ima tu još toga za pisati, ali nekako sumnjam da ima puno rudara na ovom forumu. Ako netko ima neko konkretno pitanje neka ga postavi ovdje. Navedene konfiguracijske datoteke vrijede i za Windowse samo promijenite zadnji redak (iza kernel-path).
Ovih dana se mogla zaraditi pristojna lova s rudarenjem, još uvijek su povoljne cijene (zarada je trenutno nekoliko puta veća od potrošnje struje za određene coine). Ako imate odgovarajuće komponente (bolje ATI grafičke i solidna napajanja, ostalo nije važno), iskoristite ih da vam donesu nešto love u ova krizna vremena.
EDIT: promijenio sam konfiguraciju za 7950 (thread-concurrency, intensity i frekvencije). S ovom konfiguracijom XFX R7950 double dissipation (FX-795A-TDFC) daje oko 660 kH/s. Naveo sam točan model jer za različite 7950 modele ove tri vrijednosti budu drugačije. Isto vrijedi i za ostale kartice (novije R9 i sl.). Za svaku karticu treba nabosti odgovarajuće vrijednosti pri kojima daje najviše, a istovremeno da ostane stabilna.
Ubuntu LTS ima sve potrebno (osim ADL-a). Ako instalirate iz repoa i imate noviju karticu, nemojte instalirati stable Catalyst (nisu podržane 7xxx) nego beta drivere. Ovdje su dobre upute za Ubuntoide (Xubuntu 12.04): https://docs.google.com/document/d/1Gw7 ... 8_z9U/edit
Za nove R9 nisam siguran rade li s tim beta driverom iz repoa. Vjerojatno treba skinuti drivere s AMD stranica i pratiti postupak, ali ponavljam, nisam siguran jer sam ovo na Archu i Xubuntuu 12.04 radio za 7850 i 7950.
Na Archu mi je cijeli posao bilo lakše i jednostavnije obaviti, vjerojatno zato što ga bolje poznajem. Ubuntu sam izabrao jer sam htio nabrzinu imati instaliran sustav na još jednom stroju, a i da ne bude rolling release jer mi treba samo za tu jednu namjenu. Ispostavilo se da sam izgubio više vremena nego što bih izgubio s novom Arch instalacijom. Ne krivim Ubuntu, koji sam BTW prvi put totalno uneredio pa sam onda instalirao Xubuntu, već sebe. Zato koristite ono s čime ste bolje upoznati bez obzira na lakoću instalacije OS-a.
Važna stvar je da cgminer više ne podržava scrypt mining (Litecoin i svi ostali scrypt bazirani). Zadnja verzija programa koja podržava scrypt je 3.7.2. Može se skinuti i kompajlirati odavde: http://ck.kolivas.org/apps/cgminer/3.7/ ... .2.tar.bz2
Mislim da forkovi već postoje, ali za sada je 3.7.2 sasvim ok.
Nakon raspakiranja arhive treba pokrenuti autogen.sh da bi dobili configure koji nije u arhivi.
Potom pratimo README (skinuti ADL SDK s AMD stranica i kopirati u cgminerov ADL_SDK direktorij, instalirati potrebne libse itd., piše sve).
Ja instaliram u /opt direktorij, ne u /usr/bin jer postoji verzija u Arch repou (community) kao i nekoliko verzija u AUR-u pa za svaki slučaj... Možete instalirati iz AUR-a ako vam tako više odgovara jer postoji verzija s uključenim monitoringom, samo trebate skinuti i prekopirati spomenute ADL SDK headere u odgovarajući direktorij. Ja više volim sam kompajlirati, ne traje dugo.
configure redak izgleda ovako:
Kod: Označi sve
./configure --prefix=/opt/cgminer-3.7.2 --enable-scrypt --enable-openclKod: Označi sve
ln -s /opt/cgminer-3.7.2/ /opt/cgminer
ln -s /opt/cgminer/bin/cgminer /usr/bin/cgminercgminer prima parametre direktno ili iz konfiguracijskih fajlova. Ja koristim konfiguracijske fajlove i aliase. Neki koriste skripte za poziv cgminera. Kombinirajte kako vam paše.
Primjer konfiguracijske datoteke za 7950 i wemineltc pool (info za pojedini pool nađete na stranicama poola):
{
"pools" : [
{
"url" : "stratum+tcp://global.wemineltc.com:3335",
"user" : "username.1",
"pass" : "worker_password"
},
{
"url" :"stratum+tcp://us3.wemineltc.com:3334",
"user" : "username.1",
}
]
,
"intensity" : "20",
"vectors" : "1",
"worksize" : "256",
"kernel" : "scrypt",
"lookup-gap" : "2",
"thread-concurrency" : "23744",
"shaders" : "1792",
"gpu-engine" : "1100",
"gpu-fan" : "0-85",
"gpu-memclock" : "1500",
"gpu-memdiff" : "0",
"gpu-powertune" : "20",
"gpu-vddc" : "0.000",
"temp-cutoff" : "95",
"temp-overheat" : "85",
"temp-target" : "75",
"api-port" : "4028",
"auto-fan" : true,
"expiry" : "120",
"gpu-dyninterval" : "7",
"gpu-platform" : "0",
"gpu-threads" : "1",
"log" : "5",
"no-pool-disable" : true,
"queue" : "1",
"scan-time" : "5",
"scrypt" : true,
"temp-hysteresis" : "3",
"shares" : "0",
"kernel-path" : "/opt/cgminer/bin"
}username i worker_password zamijenite s vašim.
Primjer za VTX3D ATI HD7850 za isti pool. Hashrate je oko 390 kH/s:
{
"pools" : [
{
"url" : "stratum+tcp://global.wemineltc.com:3335",
"user" : "username.2",
},
{
"url" :"stratum+tcp://us3.wemineltc.com:3334",
"user" : "username.2",
}
]
,"intensity" : "19",
"vectors" : "1",
"worksize" : "256",
"kernel" : "scrypt",
"lookup-gap" : "0",
"thread-concurrency" : "8192",
"shaders" : "1024",
"gpu-engine" : "1150",
"gpu-fan" : "0-100",
"gpu-memclock" : "1250",
"gpu-memdiff" : "0",
"gpu-powertune" : "0",
"gpu-vddc" : "0.000",
"temp-cutoff" : "95",
"temp-overheat" : "85",
"temp-target" : "72",
"api-port" : "4028",
"auto-fan" : true,
"expiry" : "120",
"gpu-dyninterval" : "7",
"gpu-platform" : "0",
"gpu-threads" : "1",
"log" : "5",
"no-pool-disable" : true,
"queue" : "1",
"scan-time" : "5",
"scrypt" : true,
"temp-hysteresis" : "3",
"shares" : "0",
"kernel-path" : "/opt/cgminer/bin"
}Kod: Označi sve
cgminer -c /home/drone/.cgminer/wemineltc.confKod: Označi sve
export DISPLAY=:0Kod: Označi sve
#!/bin/bash
export DISPLAY=:0
export GPU_USE_SYNC_OBJECTS=1
export GPU_MAX_ALLOC_PERCENT=100
cgminer -c /home/drone/.cgminer/wemineltc.confKod: Označi sve
chmod +x ./cgminer-wemineltc.shOvih dana se mogla zaraditi pristojna lova s rudarenjem, još uvijek su povoljne cijene (zarada je trenutno nekoliko puta veća od potrošnje struje za određene coine). Ako imate odgovarajuće komponente (bolje ATI grafičke i solidna napajanja, ostalo nije važno), iskoristite ih da vam donesu nešto love u ova krizna vremena.
EDIT: promijenio sam konfiguraciju za 7950 (thread-concurrency, intensity i frekvencije). S ovom konfiguracijom XFX R7950 double dissipation (FX-795A-TDFC) daje oko 660 kH/s. Naveo sam točan model jer za različite 7950 modele ove tri vrijednosti budu drugačije. Isto vrijedi i za ostale kartice (novije R9 i sl.). Za svaku karticu treba nabosti odgovarajuće vrijednosti pri kojima daje najviše, a istovremeno da ostane stabilna.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2010-... Arch
2010-... Arch
Baš sam malo gledao po netu oko custom FPGA za litecoin i generalno altcoin te zaključio da bih definitivno to bilo moguće izvesti, te da 100% ima ekipe koja tako nešto implementira za vlastita rješenja. Idealni setup bi bila pločica sa FPGA čipovima koji se koriste kao koprocesor bilo nekog stolnog kompa, laptopa, rpi, arduino itd. U svakom slučaju, za ltc bi se isplatilo, a u trenu kada i ne bi će se isplatiti za altcoine. Po potrebi se može dodavati fpga čipovi za povećanje snage koji će tući bilo koju grafičku te trošiti kumulativno bitno manje energije.
Idealni setup bi bio neki modularni na koji se samo treba dodavati pločice putem usb-a ili neke druge veze. Tokom ljeta i inih mjeseci se može implementirati jednostavni termosolarni/solarni sustav da se uštede troškovi struje. I ne.. memorija/ram nisu problem. najlakša je stvar na svijetu dodati ram memoriju na raspolaganje fpga za kalkulaciju scrypta. Moguće da se ta nebuloza proširila kako bi se mentalno usporio razvoj asic/fpga rješenja za altcoin, te produljilo vrijeme profita za normalne ljude. U svakom slučaju, moja je prognoza da će uvijek posotjati altcoin za minere i burzovne mešetare zbog ćega će se fpga rješenja jako isplatiti.
Također: http://arstechnica.com/tech-policy/2014 ... egligence/
Idealni setup bi bio neki modularni na koji se samo treba dodavati pločice putem usb-a ili neke druge veze. Tokom ljeta i inih mjeseci se može implementirati jednostavni termosolarni/solarni sustav da se uštede troškovi struje. I ne.. memorija/ram nisu problem. najlakša je stvar na svijetu dodati ram memoriju na raspolaganje fpga za kalkulaciju scrypta. Moguće da se ta nebuloza proširila kako bi se mentalno usporio razvoj asic/fpga rješenja za altcoin, te produljilo vrijeme profita za normalne ljude. U svakom slučaju, moja je prognoza da će uvijek posotjati altcoin za minere i burzovne mešetare zbog ćega će se fpga rješenja jako isplatiti.
Također: http://arstechnica.com/tech-policy/2014 ... egligence/
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- drone
- Moderator
Koliko sam uspio shvatiti, vezano uz memoriju za FPGA / ASIC, ne radi se toliko o tehničkom pitanju nego ekonomskom. Zašto bi pravili skuplje ASIC-e za scrypt kada mogu ipak jeftinije i jednostavnije za sha-256 (i onda to skupo prodavati).
Ne sumnjam da će se uskoro pojaviti u prodaji takvi uređaji i za scrypt.
Ovo je zapravo idealno vrijeme za kojekakve lopine širom svijeta koji uzimaju preordere za nepostojeće uređaje.
Želim da rudarenje pomoću grafičkih traje što duže.
Ne sumnjam da će se uskoro pojaviti u prodaji takvi uređaji i za scrypt.
Ovo je zapravo idealno vrijeme za kojekakve lopine širom svijeta koji uzimaju preordere za nepostojeće uređaje.
Želim da rudarenje pomoću grafičkih traje što duže.
2010-... Arch
2010-... Arch
uopće ne govorim o asic za scyrpt već o fpga za scrypt i altcoin. Genearalna taktika bi bila da crpiš lovu iz altcoina gdje je još uvijek gpu tržište. Zašto? Jer nitko drugi to ne radi, a tvoji bi MH/s bili zapravo itekako profitabilni! Pogotovo u ljeto ako bi sve to napajao solarnom strujom. Kaj da kažem? sve je to tako i tako fiktivno tržište u kojem ne stradavaju nikakvi krajnji korisnici (tipa da prodaješ nesigurno robu) i svi koji sudjeluju u tome znaju pravila. Zašto ne onda imati fpga za ltc i altcoine? I da budemo jasni, govorim o tome da sam napravim i programiram fpga, a ne da naručim. Iako... MRZIM VHDL jezik više od ikojeg, ali to nema veze sa jezikom nego sa programom koj mi se non stop na praktikumima raspadao (skoro sam pao predmet zbog toga),.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Dali je netko od ekipe uspio izrudariti išta sa CPU-om ?
Nemam dobru grafu, pa..... tražim neki način da iskoristim bar te 4 jezgre....
Nemam dobru grafu, pa..... tražim neki način da iskoristim bar te 4 jezgre....
cpu ti je beskoristan za rudarenje, ali doslovno.. ja sam probao na serveru koji ima 2 xeona svaki sa 4 jezgre (dakle 8 jezgri i 32 GB rama) i rezultati su bili smiješno mali.
dali si ti sada aktivni miner?