Novi sam na ovom forumu, pa ak sam pogreijesio temu premjestite je.
Eh, vako...
Imam problem pri instalaciji Linuxa Ubuntu-a 8.10.
Kada ubacim cd i botam sa njega, odaberem live Cd, sve bude ok. Pocne mi se punit nesto i nakon toga se na ekranu pojave samo neke linije. Citav ekran je prekriven linija. Na zvucnicima se cuje neki zvuk, nesto slicno kao kada se upali Widows, ali slike nema nikako.
Da li postoji mogucnost da je do kompjutera, da mi nesto u kompjuteru ne podrzava Linux, da jednostavno nije kompaktibilno, ili je neki drugi problem. Hvala vam unaprijed
Problem pri instalaciji Linuxa
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Problem pri instalaciji Linuxa
Problem sa driverima od graficke koji ti se pokrenu, to i mene zeza.
Trebas kada ti dodje onaj prvi meni cim pokrenes cd imas dolje pored odabira jezika i za odabrati neke graficke postavke, cini mi se da je F4 i tu odaberes 'safe graphic mode' i samo pokrenes ubuntu.
Poslije kada budes instaliro vlasnicke drivere za graficku nece biti vise problema...
I dobro nam dosao!
Trebas kada ti dodje onaj prvi meni cim pokrenes cd imas dolje pored odabira jezika i za odabrati neke graficke postavke, cini mi se da je F4 i tu odaberes 'safe graphic mode' i samo pokrenes ubuntu.
Poslije kada budes instaliro vlasnicke drivere za graficku nece biti vise problema...
I dobro nam dosao!
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
E mozes reci koju graficku imas. Jos nisam nikoga vidio da mu se to desava osim naravno meni, bas smo pegule
Ja imam nvidiu 7900gs... ako imas neku noviju da znam koju da ne kupim u buduce, ne do bog da opet ubodem grafu sa istim problemom
Ja imam nvidiu 7900gs... ako imas neku noviju da znam koju da ne kupim u buduce, ne do bog da opet ubodem grafu sa istim problemom
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Nvidia DGe force 7200
I jel ti radi sada u 'safe graphic mode'-u?