Rasprave o politici

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

holden
Spol: M

Re: Rasprave o politici

Post Postao/la holden »

Misliš pogrešno. Dokazano.
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

holden je napisao/la:Misliš pogrešno. Dokazano.
Daj malo više podataka o tome tko je dokazao i što je dokazano. Nemreš sam tak napisat nešto bez argumenata.
Ako ja sad tebi napišem:

Kod: Označi sve

Misliš pogrešno. Dokazano.
vrtit ćemo se u beskonačni krug.
dupin

Post Postao/la dupin »

Ne mogu vjerovati da čitam ovakve komentre studentskih peosvjeda za besplatno školovanje.Zanimljivo je da su pristne dvije varijante u osnovi iste teze o potrebi plaćanja studija:

1. ne plaćaju samo naizvrsniji
2. plaćaju svi koji ne uđu u kvotu koju je odedio pojedini fakultet

U oba slučaja smatra se da je plaćanje studija normalna stvar i da tu nema puno mjesta raspravi.Upravo to je ono što su političari i htjeli.prihvatili ste njihov model razmišljanja i sada je spor oko nijansi.Žalosno je da su vam takav način razmišljanja uspjeli nametnuti ljudi koji su se besplatno školovali. :(
Nema veće religije od istine!
holden

Post Postao/la holden »

Pa eto, tipa ja sam tebi ćale, prebijam ti majku svako veče, popijem celu platu, ti poslepodneve mahom preživljavaš plačući umesto učeći. Majka neće da se žali socijalnoj službi jer joj patrijarhalni odgoj veli tako, komšije se 'neće mešati u tuđe stvari', a ti na trening iscepanim patikama jer ćale zapije sve što ima kući, a socijalna služba i ne želi preterano da se angažuje sama oko tebe, jer ionako imaju dovoljno posla, i ne žele ga birokrate tražiti sami, što zbog nefunkcionalnih mehanizma, što zbog toga što ljudi žele da im 15h dođe sa što manje posla na rukama. Kad dođe negde tvoja 15-16 godina, polako si zreo za antidepresive, i eto, sigurno ti možeš snagom volje da nadoknadiš, iako ti je život bio sistematski urušavan celo odrastanje. Posledica = lošiji rezultat, a još moraš da platiš nešto što ne možeš.

Iako anoniman, gore naveden primer je iz prve ruke. A takvih 'hipotetičkih' primera ima koliko hoćeš.

A ako ti nisi pročitala dokaza, ne znači da isti nisu bili napisani. Čak ne moraš da se baviš teškim teoretskim tekstovima, već ti sociološke i psihološke 'for dummies' knjige nose sasvim dovoljno odgovora koliko su jednake mogućnosti bitne. I batalite neke glupe darvinizme, molim vas, jer nisu odgovor na ništa, jer da je tako, sportista sam od dva metra i sto kila, pa mogu da tamanim sve odreda. Ali društvo tako ne funkcioniše.

Ali ja se povlačim, jer mogu da pišem koliko hoću, toliko indoktriniranim osobama u suštini argument ne znači ništa.
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
max360se

Post Postao/la max360se »

nicky je napisao/la:
Abzeenth je napisao/la:To su neki od nas već pokušavali objasniti nicky uživo na jednom meetingu, ali... :D
Mislim da motiv za učenjem i kapaciteti pojedinca da savladaju zadano gradivo nema veze sa imovinskim stanjem roditelja ;)
Ima veze i to zato što kad ti je nešto dostupno nemaš gubiš volju za raditi dodatne korake, primjerice, KDE, GNOME, Unity, Windows Aero, OS X (ne znam kako se tamo DE zove), uglavnom GUI.
Nijedno sučelje se nebi u toj mjeri razvijalo da ljudi rađe lupaju po tipkovnici, pogledaj touch uredjaje, itd, itd...

Generalno što je veća dostupnost nečega tim se ima manje volje raditi dodatne korake koji su (ili samo izgledaju) nepotrebni kako bi se nakraju opet (možda) došlo do istog.

Naravno nije samo imovinsko stanje u pitanju, ima tu i drugih stvari, medju ostalima po meni najutjecajnija stvar je to što smo ometani svim i svačim, razno ranim informacija, potrebnim i još više nepotrebnim i zanimacija nam skače od jedne stvari na drugu non-stop, a to zna biti jako teško fokusirati se nešto što te u tom trenutku baš i ne zanima.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
holden

Post Postao/la holden »

dupin je napisao/la:Ne mogu vjerovati da čitam ovakve komentre studentskih peosvjeda za besplatno školovanje.Zanimljivo je da su pristne dvije varijante u osnovi iste teze o potrebi plaćanja studija:

1. ne plaćaju samo naizvrsniji
2. plaćaju svi koji ne uđu u kvotu koju je odedio pojedini fakultet

U oba slučaja smatra se da je plaćanje studija normalna stvar i da tu nema puno mjesta raspravi.Upravo to je ono što su političari i htjeli.prihvatili ste njihov model razmišljanja i sada je spor oko nijansi.Žalosno je da su vam takav način razmišljanja uspjeli nametnuti ljudi koji su se besplatno školovali. :(
potpisujem. Prošli su kroz nekadašnji školski sistem, razoriće ga maksimalno, a svoju decu će ionako školovati u inostranstvu, tako da no harm done. Ima se, može se.

Meni je inače smešno kako se termin ideologija koristi samo pežorativno. Ne smeš pričati o ideologiji, pa tako odstraniš de sosirovski znak i označeno, i odjednom je trenutno društveno stanje = prirodno stanje. Možeš da serendaš unutar postojeće realnosti koliko hoćeš, da se frljaš ciframa i postocima, ali suštinski ne menjaš ništa. Samo što se trude napraviti feelgood osećaj (kupuj eko, mi se volimo - Ubuntu, itd.)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ne mogu se sjetiti točno u kojoj je zemlji bilo (europska), ali tam o je model plaćanja fakuleta po imovinskom stanju, bez obzira na ocjene. Dakle, ako si bogat plaćaš taman da imao 5.0, a ako si siromašan ništa taman da imao 2.0 prosjek. AKo bi morao birati između tog i FER modela, onda bi ipak odabrao taj po imovinskom stanju iako mi se optimalnim čini neki hibrid.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
nicky
Site Admin

Post Postao/la nicky »

holden je napisao/la:Pa eto, tipa ja sam tebi ćale, prebijam ti majku svako veče, popijem celu platu, ti poslepodneve mahom preživljavaš plačući umesto učeći. Majka neće da se žali socijalnoj službi jer joj patrijarhalni odgoj veli tako, komšije se 'neće mešati u tuđe stvari', a ti na trening iscepanim patikama jer ćale zapije sve što ima kući, a socijalna služba i ne želi preterano da se angažuje sama oko tebe, jer ionako imaju dovoljno posla, i ne žele ga birokrate tražiti sami, što zbog nefunkcionalnih mehanizma, što zbog toga što ljudi žele da im 15h dođe sa što manje posla na rukama. Kad dođe negde tvoja 15-16 godina, polako si zreo za antidepresive, i eto, sigurno ti možeš snagom volje da nadoknadiš, iako ti je život bio sistematski urušavan celo odrastanje. Posledica = lošiji rezultat, a još moraš da platiš nešto što ne možeš.

Iako anoniman, gore naveden primer je iz prve ruke. A takvih 'hipotetičkih' primera ima koliko hoćeš.

A ako ti nisi pročitala dokaza, ne znači da isti nisu bili napisani. Čak ne moraš da se baviš teškim teoretskim tekstovima, već ti sociološke i psihološke 'for dummies' knjige nose sasvim dovoljno odgovora koliko su jednake mogućnosti bitne. I batalite neke glupe darvinizme, molim vas, jer nisu odgovor na ništa, jer da je tako, sportista sam od dva metra i sto kila, pa mogu da tamanim sve odreda. Ali društvo tako ne funkcioniše.

Ali ja se povlačim, jer mogu da pišem koliko hoću, toliko indoktriniranim osobama u suštini argument ne znači ništa.
Ovaj gore naveden slučaj svakako nije lijep i slažem se da osoba koja proživljava takve stvari ne odrasta u normalnim uvjetima i da joj treba pomoći. U drugim državama za ovakve slučajeve postoje razne zaklade i udruge koje bi dotičnoj osobi pomogle oko školovanja i ako tako stvari funkcioniraju vani, mogu i kod nas.

Što se tiće školovanja, ono nije besplatno i ne može biti besplatno. Samo je pitanje tko ga plaća.
Nagledala sam se toliko zloporaba plaćenog školovanja, a sigurna sam da ste se i vi toga nagledali. Od ljudi koji su upisali faks bez plaćanja, 5 godina ne položili niti jedan ispit (i time spriječili nekog drugog da studira), nepošteno ostvarivali prava na dom i potom prodavali to mjesto po višestrukim cijenama. U moje vrijeme su ti plaćali dom 130Kn mjesečno a prodavali mjesto za 500 do 800 kn mjesečno. I iskica se prodavala i to za duplo od iznosa na računu. Ili upisivanje faksa samo zbog studentskih prava bez ikakve namjere da se na dotičnom faksu polažu ispiti. Oko mene je za vrijeme studija više od 30% kolega iskorištavalo sustav. I događala se situacija da kolega koji nije iz Zagreba i koji je živio u domu, se nije mogao hraniti u menzi svaki dan jer mu iznos na iksici nije bio dovoljan pa mu je jedina opcija bila da kupi tuđu iskicu. Ja sam pred njim imala prednost jer mene nitko nije tjerao da se bavim ilegalnim radnjama. On je za kupovanje tuđe iskice mogao izgubiti studentska prava.

I sad mi recite da je to pošteno i da treba svima paušalno dati besplatno školovanje i ista prava. I još dugo dopuštati da se ta prava iskorištavaju.

Da se samo taj dio priče poštenije rasporedi, da se onemogući prodavanje doma i prodaja iskica, tada bi oni koji trebaju dobiti pomoć pri školovanju (kao što je osoba iz gore citiranog primjera) i dobili odgovarajuću pomoć plus što to studiranje nebi koštalo tolko kolko trenutno košta.
holden

Post Postao/la holden »

Ako organi koji kontrolišu zloupotrebe ne deluju kako treba, ne znači da je sistem besplatnog školstva nikakav.
Kod nas nema šanse da pohađaš faks više od dve godine, ako nisi položio ništa. Znači padneš 1x, padneš 2x, gotovo. Nema teorije da si 5 godina na faksu bez da ispunjavaš obaveze.

edit: shrike, mislim da je bilo u fra tako. barem tako mi je rekao jedan momak iz toulousa.
nicky - uostalom, a šta ako ima da plaća školarinu, i onda iskorištava 5 godina status isl.? sve je ok, jer tobože čovek plaća? a inače, normalno da nije besplatno, zato se plaća porez.
nicky
Site Admin

Post Postao/la nicky »

holden je napisao/la:....
nicky - uostalom, a šta ako ima da plaća školarinu, i onda iskorištava 5 godina status isl.? sve je ok, jer tobože čovek plaća? a inače, normalno da nije besplatno, zato se plaća porez.
A tko lud bi plaćao faks 7000-8000Kn godišnje za studentska prava od max 1000Kn na iksici? Ovi iz Zagreba imaju oko 280Kn na iskicama, iz okolice možda 400-500Kn. Tek iz udaljenijih gradova imaju nešto veće iznose al koji su to točno iznosi bi morali navest ljudi koji danas studiraju jer su se pravila mjenjala otkad sam završila faks. I naravno da nije u redu i nebi bilo u redu.

A porez ne plaćaju svi jednako pa se onda taj porez nebi niti smio ravnopravno trošiti ;)
Zaključano