Osobno sam koristio jedno 7-8 operativnih sustava i svaki sam morao naučiti koristiti. Od DOS-a, Applea, Amige, Atarija, raznih windowsa... Nema tu pomoći. To je kao automobil. Moraš naučiti voziti, ne možeš samo sjesti u njega i da on sam sve radi a da ne vodiš brigu o vožnji, gorivu, ulju... Računalo je isto tako samo stroj. I operativni sustav je isto stroj, samo softverski.tex.vileer je napisao/la:Nemojte sad samo spike da nema Linuxa bez konzole jer želim vjerovati da ja kao prosječan korisnik nemoram ići na tečajeve da bih se koristio operacijskim sustavom, koji je na kraju krajeva samo podloga za rad aplikacija koje bi...
Linux mint 14 mate - nakon godinu dana upotrebe
Moderator/ica: Moderatori/ce
- jurastublic
- Spol: M
Re: Linux mint 14 mate - nakon godinu dana upotrebe
-
Max Bunker
@jurastublic
Herr stublic, slažem se da treba naučiti o svemu cime se u zivotu koristimo, ali nemozemo svi biti strucnjaci u svemu. Vjerojatno je tih naredbi iz konzole na milione i ko bi ih sve naučio. U onom pismu koje mi je nsa odgovorio na moja pitanja, u privatnom dijelu tog maila su mi naveli par naredbi i deb paketa kojima se u par sekundi izbriše cjeli disk. Kako da ja znam da u nekoj copy paste kodu nebum popio nekaj takvo? Nekazem ja da bu mi netko takvo namjerno uvalio, ali svasta se dešava. Mogu i ja pogriješiti u prepisivanju koda. Ipak mi je graficko sučelje lakše jer vidim na kaj klikam i ako na tipki piše format onda znam kaj slijedi kad kliknem na to. Onako iz konzole ja pojma nemam kaj slijedi kad stisnem enter... Pa ta konzola i je jedan od vecih razloga zakaj mnogi korisnici ne zele na linux misleci da je to os tamo za neke frikove i gurue. Slozit cete se samnom da najveci dio prosjecnih korisnika ne zeli ni cuti za konzolu a kamoli ju vidjeti...
Herr stublic, slažem se da treba naučiti o svemu cime se u zivotu koristimo, ali nemozemo svi biti strucnjaci u svemu. Vjerojatno je tih naredbi iz konzole na milione i ko bi ih sve naučio. U onom pismu koje mi je nsa odgovorio na moja pitanja, u privatnom dijelu tog maila su mi naveli par naredbi i deb paketa kojima se u par sekundi izbriše cjeli disk. Kako da ja znam da u nekoj copy paste kodu nebum popio nekaj takvo? Nekazem ja da bu mi netko takvo namjerno uvalio, ali svasta se dešava. Mogu i ja pogriješiti u prepisivanju koda. Ipak mi je graficko sučelje lakše jer vidim na kaj klikam i ako na tipki piše format onda znam kaj slijedi kad kliknem na to. Onako iz konzole ja pojma nemam kaj slijedi kad stisnem enter... Pa ta konzola i je jedan od vecih razloga zakaj mnogi korisnici ne zele na linux misleci da je to os tamo za neke frikove i gurue. Slozit cete se samnom da najveci dio prosjecnih korisnika ne zeli ni cuti za konzolu a kamoli ju vidjeti...
- jurastublic
Nema ih na milione, za normalan rad dovoljno je otprilike znati čemu služi oko dvadesetak naredbi, a pojedinosti svake naredbe je jednostavno dobiti pomoću "man naredba"tex.vileer je napisao/la:@jurastublic
Vjerojatno je tih naredbi iz konzole na milione i ko bi ih sve naučio.
Zato postoje man stranice (upute) i može se provjeriti šta koja naredba radi. Naredbe se nikada ne smiju kopirati izravno u terminal, sigurnosti radi.tex.vileer je napisao/la:su mi naveli par naredbi i deb paketa kojima se u par sekundi izbriše cjeli disk. Kako da ja znam da u nekoj copy paste kodu nebum popio nekaj takvo?
Grafičkim sučeljem je u stvari lakše izvršiti prevaru nego terminalom. Pogledaj samo sve te silne reklame na web stranicama, koje mame ljude na zaražene siteove. Ni na jednoj takvoj reklami ne piše "Ovo je virus!!!". Jedan pogrešno procijenjen ili čak nehotičan klik je dovoljan za instaliranje virusa.tex.vileer je napisao/la: Nekazem ja da bu mi netko takvo namjerno uvalio, ali svasta se dešava. Mogu i ja pogriješiti u prepisivanju koda. Ipak mi je graficko sučelje lakše jer vidim na kaj klikam i ako na tipki piše format onda znam kaj slijedi kad kliknem na to.
Konzola postoji u svim OS-ovima ne samo na linuxu.tex.vileer je napisao/la: Pa ta konzola i je jedan od vecih razloga zakaj mnogi korisnici ne zele na linux misleci da je to os tamo za neke frikove i gurue. Slozit cete se samnom da najveci dio prosjecnih korisnika ne zeli ni cuti za konzolu a kamoli ju vidjeti...
Ovih par naredbi koje sam ti napisao da uneseš preko terminala su najjednostavniji i najuniverzalniji način da se dođe do podataka o tvom problemu i tako se tebi pomogne preko foruma. Morao bih potrošiti dvije stranice da ti objasnim gdje da klikaš i koje prozore da otvaraš samo da bi došao do istog rezultata kao s ovom jednom linijom teksta.
Ako se toliko bojiš da te pokušavam prevariti, imaš man pa provjeri te naredbe. Sve što sam ja napisao (a i ostatak ekipe), bilo je s dobrom namjerom. Dakle, ako si odlučio popraviti, ljudi će ti, vjerujem, pomoći. Ako si odlučio seliti na drugu distru, dat će ti savjet. Ako si odlučio samo nabrajati šta ti sve ne paše na OS-ovima, slobodno napravi OS po svom ukusu (za to je linux odličan kao osnova, ali za to ćeš morati nešto i naučiti, i kako budeš sve više znao, sve će ti se više svidjeti linux).
Jura je posve u pravu. Konzola je ključ za cijeli Linux. Dodao bih samo sa svoje strane, ukoliko se čovjek boji malicioznih naredaba (a znamo da taj strah nije posve neopravdan), neka pogleda skriptu koju je svojevremeno objavio Lutherus pod nazivom Linux terminal - upoznajte bash. Na kraju tog malog, ali jako korisnog vodiča kroz rad u terminalu nalazi se i popis 'opasnih' naredaba, koje mogu izazvati nepopravljivu štetu i koje treba svakako izbjegavati. A ovako možemo naučiti i koje su gljive iz našeg lijepog vrta otrovne...
Budući da je rasprava počela molbom za preporuku o nekoj 'trajno pouzdanoj' distri (a mislim da tako nešto gotovo da ne postoji), dodao bih osobno iskustvo, tim više jer sam još uvijek početnik u ovom svijetu i nisam još kopao dovoljno duboko.
Meni se LMDE pokazao izuzetno dobro, ali nekako sam 'cijepljen' na Debian i okrećem leđa LMDE-u. LMDE ipak nije Debian, nego posebna distra i to nije što želim. Samo jedna prijelazna faza. Osim toga, nije mi se nimalo svidjelo što je tvorac distre i vođa projekta, Clem Lefebvre, priznao u intervjuu da su svega trojica ljudi profesionalno i trajno angažirani na cijelom projektu Mint. Znam s njihova foruma da ekipe koje testiraju RC prije konačnog puštanja u promet nisu baš brojne, a uz to ima još možda nekoliko desetina iskusnijih korisnika koji pomažu savjetima na forumu i rješavaju probleme ljudi poput mene.
Mint je nesumnjivo kvalitetan i ozbiljno zamišljen, ne mogu pripisati pukoj sreći da mi radi dvije godine praktično bez greške. I uz to s doista minimalnim intervencijama s moje strane. Međutim, pitam se dokad? Što će se dogoditi s ovom trojicom junaka, gdje su njihovi nasljednici? Sutra netko od trojice veličanstvenih može stradati u prometu, drugi može doživjeti neko osobito iskustvo i odlučiti potpuno promijeniti život, a treći može dobiti 'nemoralnu ponudu' od nekog velikog poslodavca i...? Ode Mint u ropotarnicu!
S druge strane, moj željeni Debian je najviše raširena i jedna od najdulje podržanih distri, koja uz to razvija i druge oblike kernela, a ne samo Linux. GNU u pravom smislu riječi. Je li dosadan? Ne, ne može biti. Krenuo sam sa Stable (XFCE je uz to baš prva liga!), možda jednom doguram do Experimental izdanja. To će biti moj Arch, Gentoo i LFS u jednom: Debian je alfa i omega!
Meni se LMDE pokazao izuzetno dobro, ali nekako sam 'cijepljen' na Debian i okrećem leđa LMDE-u. LMDE ipak nije Debian, nego posebna distra i to nije što želim. Samo jedna prijelazna faza. Osim toga, nije mi se nimalo svidjelo što je tvorac distre i vođa projekta, Clem Lefebvre, priznao u intervjuu da su svega trojica ljudi profesionalno i trajno angažirani na cijelom projektu Mint. Znam s njihova foruma da ekipe koje testiraju RC prije konačnog puštanja u promet nisu baš brojne, a uz to ima još možda nekoliko desetina iskusnijih korisnika koji pomažu savjetima na forumu i rješavaju probleme ljudi poput mene.
Mint je nesumnjivo kvalitetan i ozbiljno zamišljen, ne mogu pripisati pukoj sreći da mi radi dvije godine praktično bez greške. I uz to s doista minimalnim intervencijama s moje strane. Međutim, pitam se dokad? Što će se dogoditi s ovom trojicom junaka, gdje su njihovi nasljednici? Sutra netko od trojice veličanstvenih može stradati u prometu, drugi može doživjeti neko osobito iskustvo i odlučiti potpuno promijeniti život, a treći može dobiti 'nemoralnu ponudu' od nekog velikog poslodavca i...? Ode Mint u ropotarnicu!
S druge strane, moj željeni Debian je najviše raširena i jedna od najdulje podržanih distri, koja uz to razvija i druge oblike kernela, a ne samo Linux. GNU u pravom smislu riječi. Je li dosadan? Ne, ne može biti. Krenuo sam sa Stable (XFCE je uz to baš prva liga!), možda jednom doguram do Experimental izdanja. To će biti moj Arch, Gentoo i LFS u jednom: Debian je alfa i omega!
-
Max Bunker
@jurastublic
Mozda ste me krivo razumjeli... Ni u jednom trenutkunisam pomislio da bi me vi osobno ppokušali navesti na nesto zločesto. Moja opaska je značila da sam neuk u tim konzolama i komandama kao i mozda 95 % prosjecnihz korisnika, nemam volje to uciti, i radi toga se općenito klonim takvih stvari, za te neke stvari koje navodite ja nisam ni znao da postoje, ....
@rudar
Hvala vam za vasa iskustva, i duboko se slažem s vama, mislim da bi jedna od ogromnih doprinosa linuxu bila neka globalna kompanija-udruga-ili sl koja bi imala stabilnost pouzdanost na dulju stazu i koja bi pružala globalnu i trenutnu pomoć i to još po regijama i na lokalnom jeziku. ..
Općenito cak i pokusavam open source rjesenja malo pogurati, a na temi linux škole država možete vidjeti zakonodavni okvir unutar kojeg pokušavamo natjerati institucije na pomake...
Da li mi je opće preporucljivo ici popravljati moj trenutni mint s obzirom na brdo problema i koji bi bio najlaksi put za to? Cisto zato da vidim kaj je zezalo da ubuduce to izbjegnem....
.
Mozda ste me krivo razumjeli... Ni u jednom trenutkunisam pomislio da bi me vi osobno ppokušali navesti na nesto zločesto. Moja opaska je značila da sam neuk u tim konzolama i komandama kao i mozda 95 % prosjecnihz korisnika, nemam volje to uciti, i radi toga se općenito klonim takvih stvari, za te neke stvari koje navodite ja nisam ni znao da postoje, ....
@rudar
Hvala vam za vasa iskustva, i duboko se slažem s vama, mislim da bi jedna od ogromnih doprinosa linuxu bila neka globalna kompanija-udruga-ili sl koja bi imala stabilnost pouzdanost na dulju stazu i koja bi pružala globalnu i trenutnu pomoć i to još po regijama i na lokalnom jeziku. ..
Općenito cak i pokusavam open source rjesenja malo pogurati, a na temi linux škole država možete vidjeti zakonodavni okvir unutar kojeg pokušavamo natjerati institucije na pomake...
Da li mi je opće preporucljivo ici popravljati moj trenutni mint s obzirom na brdo problema i koji bi bio najlaksi put za to? Cisto zato da vidim kaj je zezalo da ubuduce to izbjegnem....
.
Evo, ja mislim da u ovom slučaju vrijedi pokušati 'popraviti' Mint. To će se iskustvo svakako isplatiti: ili će se otkloniti problem s Mintom, ili će se naučiti što je pošlo krivo. Inače nema jamstva da sutra s nekom novom distrom opet neće nešto poći po zlu. Ali, ipak treba ući u terminal, 'zaviriti ispod haube'. To je i potreba, i korist.
A što se podrške na hrvatskom tiče, ima toga u svim distrama koje su krenule od Debiana i u Debianu samom (vjerojatno i u drugim distrama, koje nisam koristio, pa ne znam).
A što se podrške na hrvatskom tiče, ima toga u svim distrama koje su krenule od Debiana i u Debianu samom (vjerojatno i u drugim distrama, koje nisam koristio, pa ne znam).
- jurastublic
Ako si neuk i nemaš volje učiti, moj ti je savjet da, kad dođe do problema, neovisno o operativnom sustavu, zamoliš nekoga/platiš nekome da ti dođe i popravi računalo. Tako inače i rade ljudi koji se ne žele baviti računalima.tex.vileer je napisao/la:@jurastublic
.
Ah, ne ovako!
Ovo je preoštra ocjena, nisam uopće to doživio na ovaj način, kao da je troll! Korisnik zaslužuje pomoć, samo treba možda malo više ohrabrenja.
Ma naravno.Zar nismo svi bili početnici jednom?Sjećam se kada bi mene savjetovali da ukucam naku naredbu u terminal da je moja prva misao bila : " a zašto ne postoji neki lakši način" . Poslije skužiš da terminal nije neki bauk,ali trebaš pomoć onih koji znaju više od tebe.I malo ohrabrenja,naravno..rudar je napisao/la:Ah, ne ovako!Ovo je preoštra ocjena, nisam uopće to doživio na ovaj način. Korisnik zaslužuje pomoć, samo treba možda malo više ohrabrenja.
Nema veće religije od istine!