LibreOffice vs. Microsoft Office
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Equilibrium
- Spol: M
Re: LibreOffice vs. Microsoft Office
Za fontove sam pretpostavio da bi mogao imati nekakve probleme jer kod testiranja sam vidio da nema Ariala, Times New Romana i Calibria koji su ovako popularniji. Nema veze, ubacit ću ih ili ću se zabavljati sa formatiranjem. Nema mi druge. 
te fontove možeš instalirati na linuxu jako lako. paket se zove msttcorefonts i on ti instalira arial ,times new roman i ostale. Recimo, na debianu, ubuntu, minut itd se to instalira sa
Kod: Označi sve
aptitude install msttcorefontsEs gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- Equilibrium
Javlja mi:
E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Pristup odbijen)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?
E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Pristup odbijen)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?
- calisto053
- Moderator
Re: Odg: LibreOffice vs. Microsoft Office
Puna naredba je
Samo prihvati licencu i promjene. Svi fontovi rade bez problema! 
Kod: Označi sve
sudo apt-get install msttcorefontsAbzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- Equilibrium
Prihvatio i instalirao, radi! Hvala! 
Korisno je instalirati ubuntu-restricted-extras (ili kubuntu-restricted-extras) paket, koji će za sobom povuči uobičajene pakete koji iz legalnih razloga ne dolaze sa instalacijom (osim ms fontova tu su još unrar, razni audio/video codeci, flash...).
Daklem, sudo apt-get ubuntu-restricuted-extras.
Daklem, sudo apt-get ubuntu-restricuted-extras.
sori, radim na debianu gdje nema sudo već sve ide kao root pa zaboravim staviti sudo
Znači, na linuxu ti je normalni korisnik limitiarni, tj nije admin. "root" ti je ekvivalent admina, a sudo naredba dozvoljava normalnim kroisnicima (ako su dio sudo) da pokrenu nešto kao admin.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
RTF isto nije siguran format za prebacivanje sadržaja, osim što je vlasnički, u slobodnim alatima isto nije dobro podržan.shrike je napisao/la:prebatiti u rtf
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Ja sam sa rtf-om imao dobrih iskustavajoš u dobu kada je dominantni formati bio sxw
doc je sada bolji nego prije, ali i dalje nije pouzdan.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
-
Max Bunker
Libreoffice je odličan skup uredskih programa , no svima su nam poznati primjeri da postoje slučajevi kada su neki od nas linuxaša ipak primorani koristiti ms office alate zbog raznim problema kompatibilnosti ili zbog zahtjeva primatelja da se neki uradak izradi u točno određenom alatu. Tako se i moja djeca često susretnu unutar obrazovnog sistema sa zahtjevom da neki rad urade sa ms office alatima jer eto tako profesor zahtijeva, a taj profesor to pravda da oni našu djecu uče po službenoj literaturi u kojoj su obrađeni microsoftovi alati i da ih on po obrazovnom planu i programu mora to učiti i onda naravno i radove moraju raditi u alatu kojeg proučavaju na satovima. I uzalud ja tada ravnateljima tih institucija dostavljam razne agende europske unije ,te iso hr norme , a i sama Agencija za odgoj i obr mi na svaki moj upit odgovori vrlo široko i neodređeno...
Jedan od argumenata mi je bio, da ako sistem traži rad u određenim alatima, onda neka mi i osiguraju besplatno te alate. I mic po mic doskočiše oni i tom argumentu....
Znači, ukoliko netko iz bilo kojeg razloga mora ili želi koristiti microsoftov office, postoji legalna mogućnost da svaki učenik ( oš, srednja, fax ) besplatno dobije na korištenje online office 365 i lokalnu office instalaciju na do 5 uređaja.
Nadam se da se nećete ljutiti kaj sam ovo pisao u prastaroj temi, ali ovo je najbliže kaj sam našao da se dotiče officea, a nije mi izgledalo shodno otvarati zasebnu office temu na linux portalu...
https://office365.skole.hr/default/faq
https://office365.skole.hr/

............
Jedan od argumenata mi je bio, da ako sistem traži rad u određenim alatima, onda neka mi i osiguraju besplatno te alate. I mic po mic doskočiše oni i tom argumentu....
Znači, ukoliko netko iz bilo kojeg razloga mora ili želi koristiti microsoftov office, postoji legalna mogućnost da svaki učenik ( oš, srednja, fax ) besplatno dobije na korištenje online office 365 i lokalnu office instalaciju na do 5 uređaja.
Nadam se da se nećete ljutiti kaj sam ovo pisao u prastaroj temi, ali ovo je najbliže kaj sam našao da se dotiče officea, a nije mi izgledalo shodno otvarati zasebnu office temu na linux portalu...
https://office365.skole.hr/default/faq
https://office365.skole.hr/

............