Pear Linux

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Fugu
Spol: M

Re: Pear Linux

Post Postao/la Fugu »

Evo i našeg Arindama sa svojim osvrtom na Pear 8:
http://mylinuxexplore.blogspot.com/2013 ... egant.html
Where there is a gui there's a way.
zole052

Post Postao/la zole052 »

ne znam, ja sve reviewe o pear os-u 8 sto sam vidio nisu bili previse pozitivni... ono opcenito kazu da je lijep ali da ima previse bugova
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

pa ima nebuloza, prva je kad završi instalacija, izbaci ladicu od CD/DVD pogona, ali ne napiše da treba izvaditi CD/DVD i lupiti ENTER, umjesto toga crni ekran i ko ne zna nek si misli :hihi
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Purificator

Post Postao/la Purificator »

Bertone je napisao/la:pa ima nebuloza, prva je kad završi instalacija, izbaci ladicu od CD/DVD pogona, ali ne napiše da treba izvaditi CD/DVD i lupiti ENTER, umjesto toga crni ekran i ko ne zna nek si misli :hihi

Eeee,ovo se meni desilo i to dva puta,ali NE na Pearu već na MINTU Oliviji. Kad sam sebi instalirao prije par mjeseci, na ovaj računar gdje je sad i Pear,a također i nedavno kad sam prijatelju probao na nov laptop staviti prvo Mint a kasnije probao cijeli niz distro-a ( izložio problematiku na temi "Savjet za promjenu distre" )

Mislim da to ima neke veze sa hardverajem na koji utiču neki bug-ovi ili propusti u optimizaciji. Možda je Ubuntu u pitanju a možda je i do Gnome-a (Obzirom da su sva ova sučelja na gnome 3 motoru )

A za ovaj propust sa wallpaperom mogu reći samo da je i meni 32-bitni PearOS i da ne mogu "regularno" promijeniti sliku!

Što se tiče onako brze instalacije koju sam spomenuo u recenziji moram reći da sam ostao "zatečen" :sokiran , tačnije pravi opis bi bio da zamislite scenu kad ptica trkačica velikom brzinom pobjegne kojotu a on ispusti vilicu u nevjerici!

U prvi mah sam pomislio da se nešto pokidalo pa je zbog neoptimizacije pokazao na restart, ali kad sam restartao komp sve je bilo na mjestu i radilo ispravno! I evo još uvjek radi k`o doxa 8-)

Moja konfiguracija je nešto stariji desktop koji se sastoji od :

AMD 6000+ ( 3GHz ) dual-core procesora
N-vidia 8600GT 512 MB DDR3 memorije (XpertVision ) grafulje
2 GB DDR 2 RAM
i Asusove M2N-SLI matične ploče!

Ali ne znam ima li to kakve veze.

Evo kako to kod mene izgleda:

[img][IMG]http://img21.imageshack.us/img21/1825/w0ru.png[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/img]
Zadnja izmjena: Purificator, dana/u 20 stu 2013, 01:39, ukupno mijenjano 2 puta.
Blaze je najbolji,ali Vajta je KRALJ!
Purificator

Hm, čitajući neke recenzije o Pear 8 po internetu, primjetio sam da mnogi "kukaju" da je VLC player instaliran ali ga nema u izbornicima, da se ikonica nigdje ne pojavljuje isl. , i da zbog toga teško "konzumiraju " multimediju.

Pa eto, ako bude zainteresovanih ,nabacim jedan kratki tutotijal kako popraviti stvar ,ovdje na forum.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Purificator je napisao/la: Što se tiče onako brze instalacije koju sam spomenuo u recenziji moram reći da sam ostao "zatečen" :sokiran , tačnije pravi opis bi bio da zamislite scenu kad ptica trkačica velikom brzinom pobjegne kojotu a on ispusti vilicu u nevjerici!

U prvi mah sam pomislio da se nešto pokidalo pa je zbog neoptimizacije pokazao na restart, ali kad sam restartao komp sve je bilo na mjestu i radilo ispravno! I evo još uvjek radi k`o doxa 8-)
Možda je tu kvaka s wallpaperom, možda se ipak nekaj strgalo pri toj ekspresnoj instalaciji pa imaš Doxu bez jedne kazaljke :lol: ;)

PS. Moj stroj za testiranje je još malo stariji i slabiji od tvog (samo imam 4 GB RAM-a)

PPS. kad mene ili nekog drugog citiraš (pogotovo ako vadiš dio teksta koji ide u citat i/ili ćeš citirati i odgovarati na više pasusa pojedinačno, moraš na početku ostaviti ili napisati: quote="nick citiranog", a citat završavaš s /quote (ovo boldano i podvućeno ide u uglatim zagradama no tu sam morao napisati bez da mi PPS ne prebaci u citat)
;)

Purificator je napisao/la: Hm, čitajući neke recenzije o Pear 8 po internetu, primjetio sam da mnogi "kukaju" da je VLC player instaliran ali ga nema u izbornicima, da se ikonica nigdje ne pojavljuje isl. , i da zbog toga teško "konzumiraju " multimediju.

Pa eto, ako bude zainteresovanih ,nabacim jedan kratki tutotijal kako popraviti stvar ,ovdje na forum.
Tema o Pearu je tu, ako imaš volje i želje, slobodno napiši, možda nekom zatreba.. ja još nisam stigao isprobati VLC jer sam samo kratko isprobavao Pear, no kakve sam sreće meni će i to raditi out_of_box :zen
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Bertone je napisao/la:pa ima nebuloza, prva je kad završi instalacija, izbaci ladicu od CD/DVD pogona, ali ne napiše da treba izvaditi CD/DVD i lupiti ENTER, umjesto toga crni ekran i ko ne zna nek si misli :hihi
Na mom kompu je tako već dvije godine s manje-više svim distrama.
domi

Post Postao/la domi »

Suko je napisao/la:
Na mom kompu je tako već dvije godine s manje-više svim distrama.
I kod mene na kompu na lapiću ne ;)
zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware :lulz
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Suko je napisao/la:Na mom kompu je tako već dvije godine s manje-više svim distrama.
Znam za izuzetak.... :D
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Purificator

Kao što sam najavio ,evo jednog kratkog tutorijala koji će nam pomoći da ispravimo neke sitne propuste u Pear OS-u koji kvare utisak korisničkog iskustva.

Već sam spomenuo da sam na internetu nailazio na pritužbe korisnika kako otežano pristupaju multimedijskim datotekama zbog nemogućnosti laganog pokretanja popularnog VLC playera !

Player je instaliran ali njegova ikonica nigdje nije vidljiva !

Naravno, bilo koju sličnu datoteku možete otvoriti i na niz drugih načina,poput jednostavnog klika na neki drugi “favorit” recimo Totem , SM Playeri sl. Svakako,pod uvjetom da ste ih prije toga instalirali :-D !

Ali kako to često biva ,mnogi korisnici , pogotovo početnici ne žele da eksperimentišu , već da samo “koriste” ono što već ima na ponudi!

A kako je Pear distribucija čija je filozofija jednostavnost korištenja VLC se nameće kao jedan od prirodnih izbora.Također treba imati u vidu i to da je VLC “preferenca” mnogih koji dolaze sa “prozorskih vidika”. I ne samo njih!

Razlog više da VLC player učinimo našim prvim izborom prilikom degustacije multimedije!

A to ne možemo ako ga ne vidimo i ako nam nije dostupan!

E,to ćemo promijeniti vrlo lako u slučaju da znamo gdje sa VLC nalazi.
Sve korisničke aplikacije koje možemo “kliknuti”nalaze se u mapi tj. Datoteci “ applications “ koja je nalazi u folderu “ share “ a sve skupa se nalazi u datoteci “ usr “ koja je dio “osnovnog stabla“ fajl sistema koje sačinjava “ / “ .

Dakle,da vas ne zbunim,tražena putanja je ova:/usr/share/applications
Tu se dakle nalazi “slikica” koja će kliknemo li na nju pokrenuti VLC !

Sada, kada smo pokrenuli naš omiljeni player , ostaje nam da ga,kada se njegova ikonica pojavi na Pear-dock-u još PIN-amo tj. Pribodemo ili zakačimo na dock trajno, kako bi tu i ostao i nakon zatvaranja programa.
(desni klik- pin to dock ).

No ,šta ako imamo puno programa koje volimo i učestalo ih koristimo, a nemamo baš dovoljno mjesta za sve?
Tada je možda bolje riješenje da naš player postavimo u meni iliti izbornik pa da tamo ostane trajno a da nikome ne smeta! Ako to uradimo ,onda će njegova oznaka biti vidljiva i u “Launchpad-u” odakle ga možemo pokrenuti jednostavnim klikom kad god to zaželimo!

Ali kako?
Jednostavno!

Utipkajmo na tipkovnici kraticu Alt+F2 i pozovimo pokretač programa!
Kada se pojavi , u dijaloški okvir ćemo upisati jednostavnu naredbu: alacarte i pukniti po ENTERU.

Time pokrećemo istoimeni program u kojem najprije odabiremo kolonu “sound & video” a potom opciju “ New Item”.Tada će se otvoriti prozorčić sa dijalozima u koji upisujemo:

NAME: VLC

Command: (tipkamo) /usr/bin/vlc

Comment: pokreni vlc ,ali ovo nije obavezno,to je više radi vas da znate o čemu se radi!
Kliknite na OK ! Na kraju,zatvorite program (close) VLC će se pojaviti u meni-ju. I to je sve.

Ovaj princip pokazan u tutorijalu se može primijeniti i na druge programe, i na drugim Debian/ubuntu baziranim distribucijama bi trebao funkcionirati!

Još da u duhu GPL-a dodam,da je ovaj tutorijal pisan u nadi da će biti od koristi ALI bez ikakve garancije :-D (Barem nećete ništa pokvariti :lol: :hihi )

Hvala na pažnji.
Odgovori