hardver kompatibilnost

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

nevidljivi_P
Spol: M

hardver kompatibilnost

Post Postao/la nevidljivi_P »

Pozdrav!

Za dva-tri dana si idem kupiti novi komp :thmbs-up , pa me zanima kompatibilnost nekih komponenti sa linuxom. Vrlo vjerovatno ću koristiti Mint 13...

Procesor koji planiram uzeti je Intel Pentium G3420, a matična Asrock s1150 H81M-HDS, korisititi ću integriranu grafiku (Intel HD 4200).

Ima li tko iskustva s sa dotičnim komponentama?

Gledao sam po netu, ali nisam našao baš nekih korisnik informacija...
rudar

Re: hardver kompatibilnost

Post Postao/la rudar »

Pozdrav! Ako ćeš instalirati Mint, možeš provjeriti u bazi hardvera na

http://community.linuxmint.com/hardware

Tu bi moglo biti podataka o dijelovima koji te zanimaju.
posjeko_sam_drva
Spol: H

Post Postao/la posjeko_sam_drva »

Preporučio bi ti da uzmeš grafičku karticu pa makar najjeftiniju, samo izbjegni intel
Svaka treča verzija kernela ima memorijskih problema s njima
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

posjeko_sam_drva je napisao/la:Preporučio bi ti da uzmeš grafičku karticu pa makar najjeftiniju, samo izbjegni intel
Svaka treča verzija kernela ima memorijskih problema s njima
Kod mene su 2.7, 2.8, 3.0 i 3.10 bez problema radili.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
nevidljivi_P

Gledao sam već tamo, ali nema mojih komponenti, zapravo nema niti jedan Haswell procesor koliko sam vidio, iako je (bar koliko mi se čini) status za Pentiume starijih generacija status works perfectly.

Morati ću ići na Intel grafiku jer trenutno nemam novaca za nešto drugo, a treba mi novi komp, ali planiram kroz par mjeseci ugraditi nešto bolje. Trenutno koristim laptop sa celeronom i integriranom grafikom, i nemam nikakvih problema...
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

intel kartice rade out of the box i te komponente će ti radi be problema. 3
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
zole052

Post Postao/la zole052 »

meni intel graficka radi bez problema, sestri sam uzeo komp prije koju godinu sa integriranom intel grafickom isto bez ikakvih problema uvjek...

sto se procesora i maticne tice tu se ne trebas brinuti, to uvjek radi :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
nevidljivi_P

E super, hvala vam puno, sad sam puno mirniji! :)

Bajdvej, kad/ako ću uzimati drugu grafičku, preporučljivije je gledati neku nvidiu? bar mi se tak nekak čini...
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

da, nvidia kartice dobivaju regularne i svježe driver update, dok amd kartice mogu ali i ne moraju raditi, sa tie mda za starije baš i nemaju nikakvu podršku.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
posjeko_sam_drva
Spol: H

Post Postao/la posjeko_sam_drva »

shrike je napisao/la:intel kartice rade out of the box i te komponente će ti radi be problema. 3
Ako bude sretnik da, ako ga zahvati bug sa kojim su mnogi imali problem razbijat če si glavu zbog intel kartice

Intel malo malo u kernelu ima čudnih i ozbiljnih problema sa memorijom i mode settingom, još od verzija 2.3 kernela. I šta je najbitnije do danas se ne zna razlog tim problemima, neki ih riješe ovako, neki onako, neki nikako. jednostavno neko riješi problem na način koji nema veze s vezom a čak i Linus ga ne riješi nikako na laptopu svoje žene.

Kod svakog koga bug zahvati se javljaju drugačiji problemi, nekom kworker proces ždere 90% cpu konstantno, nekom kslowd 30%, nekom 50%,... nekom šteka miš,....
Jednostavno bug je ponovljiv od neke 2.3 verzije do danas.

Ja sam imao problem na laptopu u verziji 3.8.? gdje mi je kworker žderao 50% cpu nakon kojeg reboota je odlučio iz nepoznatih razloga i dva dana sam kopao po kernelu i tražio iglu u sijenu da bi na kraju naletio na report samoga Linusa Tovarldsa (http://lkml.org/lkml/2010/8/15/111) koji "traži pomoć ili sugestiju riješenja" da riješi sličan problem intel kartice na ženinom laptopu... nakon toga sam odustao i kompajlirao različite verzije kernela za jednu kojoj neču imati taj problem, pa sam zavrsio na netestiranoj 3.10 dok neko drugi nije imao taj problem na 3.8 ali je imao na 3.10
Jer to je još uvijek nepoznati bug u kernelu koji se malo malo javlja bez reda i pravila...

Nek su intel out of the box, ali moj savjet mu je da ih izbjegne
Zadnja izmjena: posjeko_sam_drva, dana/u 09 stu 2013, 19:54, ukupno mijenjano 1 put.
Odgovori