Ubuntu 12.04 & Lenovo

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

mist
Spol: Ž

Ubuntu 12.04 & Lenovo

Post Postao/la mist »

Pišem ovo čisto da malo olakšam muke onima koji budu prolazili kroz ovu svinjariju...

Daklem, kupila sestra Lenovo g500 (model s Pentium 2020m, 4GB RAM-a i instaliranim pokidanim FreeDos). Hoće OS gore. Odabrali smo Ubuntu 12.04 64bit, napravili stick i onda kreće kalvarija... (dio problema je bio i što smo telefonski to obavljale, dijeli nas 250km).

Iako ovaj model Lenova nema instalirane Windowse, iz nekog razloga u BIOS-u/EFI-ju je pouključivano sve za Windowse, i jako teško ih je detektirati. Treba poisključivati SVE gdje se spominje ikakav EFI i SecureBoot, i pokušati ugasiti OS Optimized Settings (ak ne ide, odabrati other OS). Boot priority treba biti legacy, i Bios flash back enabled. I te svinjarije su razbacane barem na 3-4 mjesta, čovjek ih lako detektira kad sjedi ispred računala i zna šta traži, ovo telefonski je ubojstvo.

Kada je sve to napravljeno, boota se sa sticka (običnog, ne EFI) i dođemo do lila ekrana - kako ovaj model dolazi s integriranom intelovkom, vrlo vjerojatno će se dogoditi crni ekran prilikom odabira instalacije. E sad ide zanimljivi dio: ako tijekom tog lila ekrana (gdje su nacrtani čovječuljak i tipkovnica) pritisnemo space, pojavi se mali izbornik u kojem piše f1 help, bla bla f6 advanced options bla bla. Normalan čovjek bi pomislio da treba stisnuti f6 za advanced options. ALI NE! Treba stisnuti fn+f6 i onda se pojavi taj ekrančić gdje odaberemo nomodeset i zatim install ubuntu i dalje ide sve po loju.

Znači, treba pripaziti na nekoliko stvari:
1. da su osim SecureBoota poisključivane sve EFI svinjarije. Inače se niti jedan Linux neće bootat (a probale smo ih nekoliko - i Fedoru, jel).
2. da se stisne any key na lila ekranu i onda glupi fn+f6 iako nigdje nije spominjan fn.
3. odabrati nomodeset pa install, jer inače dobijemo crni ekran.
4. ako prilikom prvog pokretanja Ubuntua opet bude crni ekran, potrebno ga je samo posvijetliti - međutim, iako Lenovo kaže da je posvjetljivanje fn+f12 - e pa nije, nego je samo f12 i to ne tupkanje, nego držanje nekoliko sekundi. Ovo se kasnije (ili odmah) ispravi dodavanjem nomodeset - prilikom boota držati shift, pokrene se grub, e za edit, quiet splash se makne a nomodeset upiše.

Evo, to su naša iskustva s tim modelom Lenova i Ubuntuom. Da su neke stvari mogle brže i jednostavnije - mogle su. Otežavajući faktor je bilo telefonsko navođenje, pošto ona nije baš osoba od kompjutera. Preporuka: kupujte Dellove koji dolaze s predinstaliranim Ubuntuom (pa je puno lakše onda zamijeniti distru) ili računala BEZ OS-a.

I još ovo: Lenovo je uspio gore baciti neku pokidanu verziju FreeDOS-a, kratko mi je pročitala error, ali ono - Lenovo WTF??? Bilo bi bolje da nisu niš stavili ili da su stavili Linpus.

Također je zanimljivo da moj laptop (Asus) ima isti procesor (i istu integriranu karticu), ali nema SecureBoot (barem ga ja nisam pronašla nigdje u opcijama), samo EFI, i zapravo, nakon kreiranja /boot/efi particije nisam imala nikakvih problema, niti sam imala problema s crnim ekranom (a imala sam barem 5 različitih distri gore, uključujući i Ubuntu 12.04). Zašto je ovaj Lenovo bio tako kaotičan, a moj Asus skoro pa skakutanje ispod duge?

Plus za sestru: uspjela je bez problema particionirati disk (root, home, swap). :thmb-up
Those who stand for nothing fall for anything.
Suko
Site Admin
Spol: M

Re: Ubuntu 12.04 & Lenovo

Post Postao/la Suko »

Kad ovako nešto pročitam, skroz sam sretan što sam kupio laptop prije nego je krenulo UEFI/Secure Boot sr...nje. I sad neka me netko uvjeri da je UEFI good guy. Moš mislit'!
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Radio sam na nekim laptopima koji su imali f* tipke povezane s raznim kontrolama i da dobijes F2 moras stisnuti fn+f2.

Stisnes F5, ugasis WiFi modul. Divota.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Znači, sister of mist nam uskoro dolazi?
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Mala dopuna u vezi novih/novijih Lenovo prijenosnika. Svi koji su mi unazad dvije godine prošli kroz ruke (a probao sam ih 15-ak) su imali neki ludi custom BIOS/UEFI.

Funkcijske/multimedijske tipke na tipkovnici se mogu zamijeniti tako da korisnik ima mogućnost biranja da li će mu nakon dizanja OS-a primarno raditi Fn ili media tipke u kombinaciji s Fn.

Nadalje, položaj Fn tipke se također može zamijeniti u BIOS-u/UEFI-u ukoliko je korisnik naučen da mu krajnja lijeva tipka u najdonjem redu bude Ctrl, a ne kako je Lenovo zamislio Fn. Međutim, da sve ne bi bilo idealno zamjenom Fn/Ctrl kod nekih modela ThinkPada se događalo da tipke za smanjenje/povećanje osvjetljenja ili gašenje/paljenje bežične mreže nisu radile. WTF Lenovo.

Moj glas ili preporuka za buduće kupce laptopa koji žele koristiti linux ide za Dell ili HP, najmanje problema, najmanje ograničenja i većinom koriste dobri stari BIOS bez SecureBoot sranj*.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Kod: Označi sve

Zašto je ovaj Lenovo bio tako kaotičan, a moj Asus skoro pa skakutanje ispod duge? 
ACPI. Tko god ga je izmislio zaslužuje komad 9mm olova u čelo. Čak i uz isti hardver svaki vendor radi svoje acpi tabele koje čuva u svom biosu, često nepotpune i neispravne jer je sam acpi standard nepotrebno kompliciran i ima rupa ko naši zakoni. Iz toga proizlaze sve te muke s fn tipkama, osvjetljenjem...
shabek

Post Postao/la shabek »

iweb je napisao/la:Stisnes F5, ugasis WiFi modul. Divota.
Meni na laptopu je wifi na F12, što se baš super poklapa sa tipkom koja pali firebug konzolu u firefoxu. Tako da je baš zabavno kad krenem koristiti firebug na nekom webu i odspojim se sa mreže jer sam zaboravio pritisnuti fn. pface
Bertone je napisao/la:Funkcijske/multimedijske tipke na tipkovnici se mogu zamijeniti tako da korisnik ima mogućnost biranja da li će mu nakon dizanja OS-a primarno raditi Fn ili media tipke u kombinaciji s Fn.
Meni je već pomalo problem to što imam jedan laptop sa normalnom hrvatskom tipkovnicom i jedan ultrabook sa njemačkom tipkovnicom (koji ima te izmješane funkcijske tipke), tako da se bojim da ću se, ako još i to zamjenim (pa mi na funkcijskim tipkama fn radi na jedan, a na ostatku tipkovnice na drugi način) totalno pogubiti... :zabrinut
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Vl@do je napisao/la:Znači, sister of mist nam uskoro dolazi?
:lol: :bravo
Siguran sam da svi jedva čekamo! :thmb-up
Da unaprijed rezerviramo nick za nju? Misty? Mistique? Mystery?

Bertone je napisao/la:Funkcijske/multimedijske tipke na tipkovnici se mogu zamijeniti tako da korisnik ima mogućnost biranja da li će mu nakon dizanja OS-a primarno raditi Fn ili media tipke u kombinaciji s Fn.

Nadalje, položaj Fn tipke se također može zamijeniti u BIOS-u/UEFI-u ukoliko je korisnik naučen da mu krajnja lijeva tipka u najdonjem redu bude Ctrl, a ne kako je Lenovo zamislio Fn. Međutim, da sve ne bi bilo idealno zamjenom Fn/Ctrl kod nekih modela ThinkPada se događalo da tipke za smanjenje/povećanje osvjetljenja ili gašenje/paljenje bežične mreže nisu radile. WTF Lenovo.
Ovo je korisno znati, hvala! :thmb-up
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
mist
Spol: Ž

Post Postao/la mist »

Da se vratimo na taj Lenovo i Ubuntu.

Došla sestra, hoće igrati Dont Starve. Po specifikacijama bi trebala moći, kad ja igram normalno, a generalno su isti laptopi.
Pokrenem, ogavna očajna slika i grozan lag. Ubuntu koristi vesa drivere, umjesto Intelovih. Zašto? Zbog nomodeset parametra, kojeg sam dodala kako bismo riješili problem crnog ekrana pri paljenju računala. Maknem nomodeset, krenu Intelovi driveri. Sad će prilikom svakog paljenja lupat Fn+F12 da posvijetli ekran.

Međutua, igra i dalje ne radi. Pokrenem ju u terminalu, guglam grešku i rješenje jednostavno: instalirati driconf i onda omogućiti s3tc. Sad igra radi super.

I, meni vrag ne da mira, mama je isto vikala da hoće igrati, hp-ov laptop star 5 godina (skoro pa 6), crn ekran prilikom paljenja igre, zvuka ima. I probam ja opet s tim s3tc i njoj proradi, igra radi super. Ali inače, ovaj model laptopa moram pohvaliti, to je valjda zadnja hp-ova serija laptopa koja je vrijedila nešto - došao je s Vistom na kojoj se vukao sporije nego krepani puž (ima 2GB RAM-a i neki AMD dvojezgreni procesor s grafičkom), sa Ubuntu 12.04 leti, boota se brže nego moj i sestrin, gasi se čim pogledam shut down, dnevne programe pokreće brže nego sestrin (browser, mail, igre i takve stvari), i što je interesantno - grafička ne proizvodi nikakve klasične probleme kakve znaju Ubuntu i AMD proizvoditi prilikom svakog updatea.

Fedora rules! :-D
Those who stand for nothing fall for anything.
rudar

Post Postao/la rudar »

Mist, moja iskustva s Lenovom G500 nisu tako loša. Razlika je samo u procesoru, kod mene je Intel Celeron, a kod tvoje sestre Pentium, ali to sad nije bitno. Važno je da mi UEFI Secure boot nije zadao nikakve teškoće pri instalaciji: stavio sam Debian Testing i legao je odmah, bez problema.

Lenovo ima, doduše, neke osobitosti: morao sam shvatiti da se ugašeno računalo ne pokreće tipkom Start, nego tipkom koja u normalnim okolnostima služi za Reset. Pritom ne reagira na dodir prstom, nego pomaže kemijska olovka... Uglavnom, funkcijske tipke uopće mi nisu bile važne da bih ušao u Bios i instalirao što želim, već je trebalo pokrenuti računalo tipkom Reset. Onda se pojavio mali izbornik, ušao sam u Bios i našao potrebne i jednostavne upute. Dao ih je Lenovo, koji je sastavio Bios.

Proizvođač je naglasio: ako instalirate Win 8, idete kroz UEFI Secure boot, a za bilo koji drugi OS, umjesto UEFI Secure boot u izborniku birate drugu ponuđenu mogućnost. Nažalost, sad se ne sjećam kako se to drugo zvalo, ali to je bilo jedino postojeće ponuđeno uz UEFI Secure boot i izbor je bio vrlo jednostavan. Namjestio sam instalaciju preko DVD-a i sve bez problema, riješeno za 35 minuta. Uz reboot i svako sljedeće uključivanje računala, koje sad ide normalno preko tipke Start, treba pojačati svjetlinu ekrana, ali to nije problem.
Odgovori