Daklem, kupila sestra Lenovo g500 (model s Pentium 2020m, 4GB RAM-a i instaliranim pokidanim FreeDos). Hoće OS gore. Odabrali smo Ubuntu 12.04 64bit, napravili stick i onda kreće kalvarija... (dio problema je bio i što smo telefonski to obavljale, dijeli nas 250km).
Iako ovaj model Lenova nema instalirane Windowse, iz nekog razloga u BIOS-u/EFI-ju je pouključivano sve za Windowse, i jako teško ih je detektirati. Treba poisključivati SVE gdje se spominje ikakav EFI i SecureBoot, i pokušati ugasiti OS Optimized Settings (ak ne ide, odabrati other OS). Boot priority treba biti legacy, i Bios flash back enabled. I te svinjarije su razbacane barem na 3-4 mjesta, čovjek ih lako detektira kad sjedi ispred računala i zna šta traži, ovo telefonski je ubojstvo.
Kada je sve to napravljeno, boota se sa sticka (običnog, ne EFI) i dođemo do lila ekrana - kako ovaj model dolazi s integriranom intelovkom, vrlo vjerojatno će se dogoditi crni ekran prilikom odabira instalacije. E sad ide zanimljivi dio: ako tijekom tog lila ekrana (gdje su nacrtani čovječuljak i tipkovnica) pritisnemo space, pojavi se mali izbornik u kojem piše f1 help, bla bla f6 advanced options bla bla. Normalan čovjek bi pomislio da treba stisnuti f6 za advanced options. ALI NE! Treba stisnuti fn+f6 i onda se pojavi taj ekrančić gdje odaberemo nomodeset i zatim install ubuntu i dalje ide sve po loju.
Znači, treba pripaziti na nekoliko stvari:
1. da su osim SecureBoota poisključivane sve EFI svinjarije. Inače se niti jedan Linux neće bootat (a probale smo ih nekoliko - i Fedoru, jel).
2. da se stisne any key na lila ekranu i onda glupi fn+f6 iako nigdje nije spominjan fn.
3. odabrati nomodeset pa install, jer inače dobijemo crni ekran.
4. ako prilikom prvog pokretanja Ubuntua opet bude crni ekran, potrebno ga je samo posvijetliti - međutim, iako Lenovo kaže da je posvjetljivanje fn+f12 - e pa nije, nego je samo f12 i to ne tupkanje, nego držanje nekoliko sekundi. Ovo se kasnije (ili odmah) ispravi dodavanjem nomodeset - prilikom boota držati shift, pokrene se grub, e za edit, quiet splash se makne a nomodeset upiše.
Evo, to su naša iskustva s tim modelom Lenova i Ubuntuom. Da su neke stvari mogle brže i jednostavnije - mogle su. Otežavajući faktor je bilo telefonsko navođenje, pošto ona nije baš osoba od kompjutera. Preporuka: kupujte Dellove koji dolaze s predinstaliranim Ubuntuom (pa je puno lakše onda zamijeniti distru) ili računala BEZ OS-a.
I još ovo: Lenovo je uspio gore baciti neku pokidanu verziju FreeDOS-a, kratko mi je pročitala error, ali ono - Lenovo WTF??? Bilo bi bolje da nisu niš stavili ili da su stavili Linpus.
Također je zanimljivo da moj laptop (Asus) ima isti procesor (i istu integriranu karticu), ali nema SecureBoot (barem ga ja nisam pronašla nigdje u opcijama), samo EFI, i zapravo, nakon kreiranja /boot/efi particije nisam imala nikakvih problema, niti sam imala problema s crnim ekranom (a imala sam barem 5 različitih distri gore, uključujući i Ubuntu 12.04). Zašto je ovaj Lenovo bio tako kaotičan, a moj Asus skoro pa skakutanje ispod duge?
Plus za sestru: uspjela je bez problema particionirati disk (root, home, swap).