Pitanje za sve programere: U kom programu je moguće uraditi program koji bi radio na svi okruženjima (KDE, GNOME ...) dakle nešto poput plasmoida ili widgeta. Ili dali je moguće napisati u jednom programu a posle ih samo prilagoditi? po sistemu za KDE da bude plasmoid, za GNOME widget ... ?
dakle jednostavan program, koji bi skupljao i prosledjivao podatke na internet tj da kažem nešto kao neki mini browser, ali da se stranice ne otvaraju u okviru sajta, vec kao zasebni iskočnici (kao prikaz na plasmoidu kad se klikne na folder pa prikaze šta ima unutra u zasebnom prozoru) ? Nesto poput facebook plasmoida ili twiter plasmoida ...
Dakle poenta da bi moglo da se uradi za sva okruženja.
nadam se da me shvatate šta oću reći.
widget, plasmoid ili nešto treće
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
- Medojedni jazavac
- Spol: M
- Kontakt:
Re: widget, plasmoid ili nešto treće
Nisam radil ni jedan app za lin desktop, ali mislim da se sve moze nekak ukomponirat sa Qt-om. Nek me neko ispravi ak grijesim. Znam da su za GNOME appovi pisani uz pomoc GTK+, al neznam postoji koji API za gnome za Qt.
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
- PunkBastard
Mislim da takve stvari (widgete/gadgete/plasmoide etc.) treba programirati za svako sučelje posebno.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
- jurastublic
Nisam programer ali my 2 cents... Plasma widget kao takav neće raditi u gnomu ako se prethodno ne instalira plasma desktop i obrnuto, te mislim da je to previše za tražiti od korisnika zbog "jednostavnog programa" a i nisu samo kde i gnome desktopi na linuxu. Puno jednostavnije bi bilo bez tog zahtjeva da mora biti baš widget, ali ako baš mora, najstabilnije bi bilo odvojiti od ostatka programa ono što je specifično za svaku vrstu widgeta (gui, confige i sl.) te pri instalaciji testirati na kojem je okruženju pokrenut i na osnovu toga uključiti odgovarajuće widget module, biblioteke i sl.gMajstor je napisao/la: Ili dali je moguće napisati u jednom programu a posle ih samo prilagoditi? po sistemu za KDE da bude plasmoid, za GNOME widget ... ?
dakle jednostavan program, Nesto poput facebook plasmoida ili twiter plasmoida ...
Dakle poenta da bi moglo da se uradi za sva okruženja.
nadam se da me shvatate šta oću reći.
U bilo čemu, nije bitno. Bilo koja aplikacija će raditi u bilo kojem okruženju, sve dok su instalirani svi libovi koje aplikacija treba. Stvar je u tome da ne koristiš stvari specifične za neko određeno okruženje (kao npr. plazmoide) već samo ono što dolazi sa Qt-om ili Gtk-om (ili što već koristiš). U ovakvom slučaju je problem u tome da se vjerojatno aplikacija nikom neće previše sviđati jer se potpuno ne uklapa nigdje. S tim da će KDE korisnici više grintati ako aplikacija koristi Gtk, a za Gnome vrijedi obrnuto - više će se grintati za Qt aplikaciju.gMajstor je napisao/la:Pitanje za sve programere: U kom programu je moguće uraditi program koji bi radio na svi okruženjima (KDE, GNOME ...) dakle nešto poput plasmoida ili widgeta.
Ne. Ako ti je bitna čim veća integracija sa nekim desktopom (znači, suprotno od onoga iznad), trebaš napraviti više manjih plazmoida/appleta/deskleta/nešto-treće, za svako podržano okruženje njegovo specifično rješenje. Kako je tu najčešće razlika u interakciji s korisnikom vjerojatno ćeš otkriti da možeš dio koda izdvojiti i koristiti u svima njima (ili što je još vjerojatnije, taj dio će ti završiti negdje na tom servisu na koji se svi oni spajaju).gMajstor je napisao/la:Ili dali je moguće napisati u jednom programu a posle ih samo prilagoditi? po sistemu za KDE da bude plasmoid, za GNOME widget ... ?
-
gMajstor
Dakle u suštini je onako kako sam i mislio ... previše posla za jednog čoveka, ako želi da se uradi kako valja.
Moraću da nađem ljude koji su voljni da naprave te aplikacije za svaku platformu. jaooo
Moraću da nađem ljude koji su voljni da naprave te aplikacije za svaku platformu. jaooo