Novi iPhone 5S se otključava otiskom prsta!?
Moderator/ica: Moderatori/ce
- glaskoncILLa
Re: Novi iPhone 5S se otključava otiskom prsta!?
Uzimaju ga iz istog razloga iz koje ljudi instaliraju ubuntu a ne debian, zagladjeniji je oko rubova.
Ne moze se reci da nisu napravili dobru djidju, igrom slucaja ima prikike rondati i po high end androidima i jabucicama, touch&feel iz perspektive prosjecnog korisnika je ipak na strani jabucice, a marketkng je uspio opravdati previsoku cijenu.
Na stranu i da androidi kostaju previse.
Ne moze se reci da nisu napravili dobru djidju, igrom slucaja ima prikike rondati i po high end androidima i jabucicama, touch&feel iz perspektive prosjecnog korisnika je ipak na strani jabucice, a marketkng je uspio opravdati previsoku cijenu.
Na stranu i da androidi kostaju previse.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko zapravo košta svaki taj uređaj za napraviti.
EDIT:
NIsam nikada koristio top andorid da usporedim sa iphone uređajima, no nije poanta da nje zaglađeniji (jer stvarno jest). Poanta je da posotje smiješna ograničenja, najbazičnije je ono što moraš koristiti itunes za prebacivanje stvari itd.
EDIT:
NIsam nikada koristio top andorid da usporedim sa iphone uređajima, no nije poanta da nje zaglađeniji (jer stvarno jest). Poanta je da posotje smiješna ograničenja, najbazičnije je ono što moraš koristiti itunes za prebacivanje stvari itd.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Stručnjak za sigurnost: Ne koristite čitač otisaka na iPhoneu!
U načelu nikad ne biste trebali dijeliti biometrijske podatke kada to nije nužno, tvrdi Johannes Caspar.

U načelu nikad ne biste trebali dijeliti biometrijske podatke kada to nije nužno, tvrdi Johannes Caspar.

via/ http://www.poslovni.hr/tehnologija/stru ... ge+statusi
Njemački stručnjak za zaštitu podataka Johannes Caspar upozorio je buduće korisnike novog iPhonea 5S da zbog sigurnosnih razloga ne koriste čitač otisaka prstiju, jednu od glavnih značajki novog Appleova smartphonea.
- Biometrijska obilježja ne možete izbrisati. Ona ostaju s nama cijeli život. Otisci se stoga ne bi smjeli koristiti za svakodnevnu identifikaciju, posebice kada se pohranjuju - rekao je Caspar za Spiegel.
Caspar smatra da je Appleov argument da su otisci prstiju pohranjeni samo na uređaju slab i zavaravajuć.
- Prosječni korisnik iPhonea nije tehnički sposoban da provjerava što se događa s njegovim otiskom nakon što se pohrani na iPhoneu - tvrdi Caspar, dodajući kako razotkrivanje špijunskih programa kao što su Prism čini dijeljenje osobnih podataka s uređajima još riskantnijim. - U načelu nikad ne biste trebali dijeliti biometrijske podatke kada to nije nužno - rekao je Caspar.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
- Suko
- Site Admin
U biti sam otisak se nigdje ne pohranjuje. Citac otiska pretvara otisak u niz brojeva i znakova. (Nesto poput checksuma ili UUID-a)
Pitanje je da li se iz toga moze rekonstruirati sam otisak?
Npr. ne mozete rekonstruirati niti neki CD iz checksuma, a on je jedinstven za taj file na CD-u.
Npr. ne mozete rekonstruirati niti neki CD iz checksuma, a on je jedinstven za taj file na CD-u.
-
gMajstor
Da o tome sam i ja razmišljao.Suko je napisao/la:U biti sam otisak se nigdje ne pohranjuje. Citac otiska pretvara otisak u niz brojeva i znakova. (Nesto poput checksuma ili UUID-a)
Ali opet ... lako može da se desi, da krišom pošalje mali slikoviti fajl
Recimo diskusije radi da otiska uistinu nikada ne napušta mobitel. Problem je u već spomenutom načinu mehanizma autentikacije, ali i u činjenici da je neusporedivo teže promijeniti šifru - imaš samo 10 prstiju tako i tako, a da ne spomenemo pitanje što se događa ako se recimo porežeš na prst ili ti ruka završi u longeti?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- Suko
- Site Admin
Ovo moze biti uvodjenje biometrije na mala vrata. Najprije otisak prsta, onda kasnije skeniranje mreznice, a za koju godinu i analiza DNA. Sve sigurno i skriveno na tajnom cipu unutar uredjaja.
Kad se ljudi naviknu na tu tehnologiju i pocnu je smatrati normalnom pojavom, lako se ta tehnologija nadogradi u sluzbu zakucastih agencija.
Za par godina se nitko nece pitati gdje se cuva otisak prsta. Ljudi ce biti odusevljeni da vise ne moraju pamtiti lozinku za Fejsbuk, vec samo pritisnu prstom u telefon. Ili pogledaju u kameru.
I nikog nece biti briga sto se ti podaci cuvaju u oblaku.
Kad se ljudi naviknu na tu tehnologiju i pocnu je smatrati normalnom pojavom, lako se ta tehnologija nadogradi u sluzbu zakucastih agencija.
Za par godina se nitko nece pitati gdje se cuva otisak prsta. Ljudi ce biti odusevljeni da vise ne moraju pamtiti lozinku za Fejsbuk, vec samo pritisnu prstom u telefon. Ili pogledaju u kameru.
I nikog nece biti briga sto se ti podaci cuvaju u oblaku.
To je istina. Sa sigurnosne perspektive je oblak oduvijek bio ekstremno upitna ideja, zato ja uvijek i preferiram vlastitu opremu 
- +Tenja
Moraš imati passcode kao dodatnu mjeru zaštite. Prst nije i ne može biti jedini mehanizam zaštite zasada. Autentikaciju s prstom su uveli kao dodatnu mogućnost a ne kao primarnu. Možeš staviti više prstiju obje ruke. Porezani po svoj prilici neće raditi, a to su i rekli. Da či će ga uspjeti "haknuti" vjerujem da hoće, ako ništa drugo nekakav bug će se pojavitishrike je napisao/la:Recimo diskusije radi da otiska uistinu nikada ne napušta mobitel. Problem je u već spomenutom načinu mehanizma autentikacije, ali i u činjenici da je neusporedivo teže promijeniti šifru - imaš samo 10 prstiju tako i tako, a da ne spomenemo pitanje što se događa ako se recimo porežeš na prst ili ti ruka završi u longeti?
DNK, otisak, sve smo to već nekoliko puta dali skupa sa skeniranom rožnicom a da nismo ni svjesni
OT:
Haknuti pacemakeri su mi puno interesantniji problem
- iv@n
- Site Admin
- Kontakt:
Oh, do tell!! To sam jednom vidio u filmu. Ili seriji.+Tenja je napisao/la:Haknuti pacemakeri su mi puno interesantniji problem
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.