čavrljanje

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Abzeenth
Site Admin

Re: čavrljanje

Post Postao/la Abzeenth »

holden je napisao/la:
Abzeenth je napisao/la:Flat dizajn je upravo suprotno od "bling blinga".
izgleda da brkam terminologiju, ali kako nazvati gomilu pločica u stotinu boja, i džak efekta koji ih prate pri otvaranju istih?
Očito je da nama "bling bling" ne znači isto. Meni taj pojam označava "shiny" ili "chromey" (vidi Mac OS X za ilustraciju tih pojmova) elemente sučelja, gumbe i izbornike sa sjenom ili 3D efektom...stvari koje su bile popularne na vrhuncu Web 2.0 ere.

Microsoft je sa svojim Metro sučeljem uvedenim u Osmici ciljao na minimalizam i jednostavnost sučelja, a u korist sadržaja (content > chrome), što je vidljivo iz, primjerice, ravnih, čistih linija, geometrijski pravilnih oblika (pravokutne tiles - upravo te "pločice" koje spominješ), sans-serif fontova (Segoe font iz Sedmice je redizajniran upravo da bi se prilagodio toj novoj, Metro-minimal ideji) i boja koje jesu šarolike i mnogobrojne, ali su bez gradijenta - rekli bismo, plošne - dakle, jednostavne.
A key design principle of Metro is better focus on the content of applications, relying more on typography and less on graphics ("content before chrome").
^ Kao što rekoh.
Microsoft sees the design language as "sleek, quick, modern"...
Sleek, quick =/= bling-bling. Ovo drugo je dizajn opterećen efektima i sjenčanjem; ovo prvo je lagano i pročišćeno.
Microsoft designed the design language specifically to consolidate groups of common tasks to speed up usage. It achieves this by excluding superfluous graphics and instead relying on the actual content to function as the main UI.
Opet. Nešto što se rješava suvišnih grafičkih elemenata i "điđa", kako bi to glaskoncILLa rekao, nikako ne može biti karakterizirano kao "bling bling". Barem ne u mom rječniku :)

Jedino što priznajem kao element koji bi se mogao opisati kao "bling bling" su animacije, kojih ima dosta u Osmici, ali i to je nategnut argument, jer animacije možeš imati i u nekim sučeljima za Linux koja se inače deklariraju kao minimalistička, i nitko ih ne bi zbog toga opisao kao bling-blingaste. (Barem se nadam da ne bi :D).
holden
Spol: M

Post Postao/la holden »

Point taken, ignorance admitted :)

Hvala na objašnjenju, bukvalno sam mislio da je sve što je lepo za oko, skakuće po ekranu itd. bling bling. A da šta nije bling bling, da je jednostavno i robusno.
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
Abzeenth
Site Admin

holden je napisao/la: (...) bukvalno sam mislio da je sve što je lepo za oko, skakuće po ekranu itd. bling bling. A da šta nije bling bling, da je jednostavno i robusno.
Pa ja prihvaćam tj. ne smeta mi ako je to tvoje shvaćanje izraza "bling bling" :D Neću te tjerati da prihvatiš ovo moje objašnjenje kao jedino pravo značenje tog pojma; ja sam samo objasnila što meni to znači i na što ja mislim kad to kažem. Tek toliko da bude jasnije što sam mislila kad sam napisala da je flat dizajn suprotno od blingastog dizajna. ;)
Staromodan

Post Postao/la Staromodan »

Mene noviji gnome i kde sve više podsjećaju na w8.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Staromodan je napisao/la:Mene noviji gnome i kde sve više podsjećaju na w8.
Po čemu? Shvaćaš da to sad moraš objasniti na nekoliko stranica teksta od kojih se može napisati minimalno tri velika članka za naslovnicu.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Mene isto ne podsjeća na w8 :D
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Nešto se šuška da je Jovanka otišla u vječna lovišta.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
gMajstor

Post Postao/la gMajstor »

- Večeras je u Beogradu, u 89. godini života, preminula Jovanka Broz, udovica Josipa Broza Tita. Jovanka je preminula u Kliničkom centru Srbije od posljedica metastaziranog karcinoma – glasila je kratka vest na nekoliko portala u BiH.

Ova vest je objavljena na desetak internet portala, ne objavivši nikakve pojedinosti. Kako saznajemo, ova lažna vest je potekla od strane poznatog hrvatskog novinara, koji je vest o njenoj smrti objavio na društvenoj mreži “Tviter”, da bi je nekoliko minuta zatim povukao. Sa njegovog naloga, mediji koji ga “prate” na Tviteru su “pokupili” ovu informaciju, a zatim je objavili.

Nedoumica je razrešena u Urgentnom centru Srbije, gde su za Telegraf.rs demantovali smrt Jovanke Broz.
Abzeenth
Site Admin

A sirota :( Ne znam baš puno o njoj, ali mi je svejedno žao...tako je stara, i još u tako lošem stanju :(
Dosad nikog nije bilo briga za nju, a kladim se da će sad odjednom svi mediji pohrliti i slagati priče o njenom životu da bi ugrabili malo gledanosti/klikova. Lešinari.
Slamd64

Post Postao/la Slamd64 »

ovo za W8 jednostavnost ima jedino smisla na jednostavnim wm-ovima poput dwm i slicnih, gdje ciljana publika zapravo i zeli da smanji sminku koja zna biti prilicno teska na resursima. ali za jedan komercijalan softverski paket, gdje ciljana publika zeli maksimum za svoj novac, ovakva stedljivost nije pametna, sto se na kraju i ispostavilo.
Zaključano