virtualbox i compiz
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- ziko
- Spol: M
virtualbox i compiz
pozdrav,
ovaj put vam pisem sa ubuntu 8.10 (nazalost na virtualnoj masini), pa me zanima kako u virtual box, kada kao host koristim Win XP a guest ubuntu, namjestiti compiz, tj graficku (jer mi nece vecu od 800:600 rez, dok u vmware radi i pod vecim rez)...
ovaj put vam pisem sa ubuntu 8.10 (nazalost na virtualnoj masini), pa me zanima kako u virtual box, kada kao host koristim Win XP a guest ubuntu, namjestiti compiz, tj graficku (jer mi nece vecu od 800:600 rez, dok u vmware radi i pod vecim rez)...
Software is like sex... it's better when it's free
(Linus Torvalds quote)

Re: virtualbox i compiz
U VirtualBoxu podrška za 3D akceleraciju unutar VBox mašine tek je u testnoj fazi... s toga bojim se da ćeš se još malo strpiti dok to ne bude proradiloziko je napisao/la:pozdrav,
A za dobiti vecu rezoluciju od 800x600 probaj instalirati Guest Additions. Kada pokrenes ubuntu gore imas u meniju (ne od ubuntua!) Devices > Install Guest Additions...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
- ziko
aha, al pise mi da je 3D akceleracija podrzana, tj da radi...a za taj guest additions klikcem ja po njemu al se nis ne desava...
edit: sad vidim da mi se u guest os(ubuntu) mount-ao neki cd pod nazivom vboxadditions, al nemoze ga otvorit...
edit: sad vidim da mi se u guest os(ubuntu) mount-ao neki cd pod nazivom vboxadditions, al nemoze ga otvorit...
(Linus Torvalds quote)

Znam i meni tako radi. to što je podržana znači da je program to uzeo u obzir i da će je vrtiti ako može. No, očito - još ne možeziko je napisao/la:aha, al pise mi da je 3D akceleracija podrzana, tj da radi...a za taj guest additions klikcem ja po njemu al se nis ne desava...
- ziko
oke...
a taj guest additions sam pokrenuo rucno, run datoteku za linux na cd-u sto mi mount-a i nes se otvorio terminal, na brzinu nes ispisao i zatvorio prije nego sto stignem procitata sta tamo pise????
i opet nemogu povecat rezoluciju (eh ta 800:600... sjecam se vremena kad mi je bila sasvim dovoljna
)
a taj guest additions sam pokrenuo rucno, run datoteku za linux na cd-u sto mi mount-a i nes se otvorio terminal, na brzinu nes ispisao i zatvorio prije nego sto stignem procitata sta tamo pise????
i opet nemogu povecat rezoluciju (eh ta 800:600... sjecam se vremena kad mi je bila sasvim dovoljna
(Linus Torvalds quote)

Tu datoteku moras pokrenuti ko root, barem ja tako moram
. Znaci sa 'sudo' ili 'su'...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
- ziko
khmmmm... a kako se to radi???
ja sam malo citao help u ubuntu-u, moram rec da mi puno pomaze i bolje je napisan nego onaj od windowsa (bar zamene, lakse se snalazim) al nisam ga cijelog procitao...
ja sam malo citao help u ubuntu-u, moram rec da mi puno pomaze i bolje je napisan nego onaj od windowsa (bar zamene, lakse se snalazim) al nisam ga cijelog procitao...
(Linus Torvalds quote)

Pokrenes nautilus ko 'root' iz terminala, znaci sa 'root' ovlastima
I nadjes di je mountan taj 'cd' i pokrenes onaj file koji je potreban...
Kod: Označi sve
sudo nautilusNije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
- ziko
jesam, i sad sam ja to pokrenuo i on je nes radio i sam se ugasio, nije izbacio nikakvu gresku, a ja nisam cijelo vrijeme sjedio i gledao u terminal, al pretpostavljam da se nes instaliralo, samo i dalje nemogu promjenit rezoluciju
(Linus Torvalds quote)