Program za izradu naljepnica - zamjena na NiceLabel

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

sljaka

Program za izradu naljepnica - zamjena na NiceLabel

Post Postao/la sljaka »

Dakle ovako, kako mi Google nije bio dovoljno dobar prijatelj, nema mi druge nego potražiti pomoć ovdje.
Tražim program koji je u stanju ispravno čitati i po potrebi i mijenjati etikete napravljene programom NiceLabel.
Ekstenzija koju NiceLabel koristi je *.lbl.

Osim samog čitanja program bi trebao imati mogućnost čitanja podataka iz MS Access baze, kao i generiranje barkoda po GSS-1 standardima.

Distribucija na kojoj bi se to vrtilo nije bitna, ionako će ići instalacija od nule tako da mogu staviti bilo koju. Osim tog programa sve ostalo potrebno je ionako u svakoj distribuciji.
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Program za izradu naljepnica - zamjena na NiceLabel

Post Postao/la 4ndY »

Jako nezahvalna pozicija koliko vidim po Netu:
a) NiceLabel je vlasnički komad softvera koji ima svoj zatvoreni format i nigdje ne postoji specifikacija za njega tako da je i lbl nečitljiv u bilo kojem drugom programu (eventualno ti je šansa probati pokrenuti NiceLabel ili njihov viewer preko Winea), no kako god okrenuo, pokušaj izbjeći taj klasičan vendor-lockin.
b) Pokrenuti MS Access na Linuxu? Opet jedino kroz Wine... ili ako možeš exportati bazu u MDB i onda njoj pristupiti putem nekog slobodnog programa ili biblioteke.
c) Generiranje barkodova može se napraviti na razne načine, npr. pomoću Pythona (podržava EAN-8, EAN-13, UPC-A, JAN, ISBN-10, ISBN-13, ISSN, Code 39, PZN), problem je što nigdje ne vidim što je GSS-1 standard?!

Stoga toliko specifične zahtjeve za zatvorenim formatima i bazama teško će i jedan program na Linuxu ispuniti. Možda postoji, ali na tražilicama nije prisutan. Zahtjeve b) i c) dalo bi se relativno lako isprogrmairati recimo u Pythonu (pod pretpostavkom da je GSS-1 zbilja neki barkod standard, a bazi bi se pristuplo recimo preko PyODBC-a), dok zahtjev a) u startu možeš otpisati.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
sljaka

Post Postao/la sljaka »

Ako ga pokrećem preko Wine-a onda isto koristim nelegalni softver, zar ne? Upravo to želim izbjeći, ali izgleda da neće ići.
Inače GS1 (jedno S mi pobjeglo ;) ) odnosno GlobalStandardOne je organizacija koja se bavi standardizacijom barkodova.

Nije potrebno pokretanje MS Accessa na Linuxu ( inače ide preko Wine-a do MSA 2007 ) nego samo čitanje podataka iz postojeće baze na serveru.

Ako je nemoguće naći zamjenu, onda sve ostalo nije ni bitno. Preostaje mi natezanje oko kupovine licence sa šefovima. Nažalost još uvijek vlada uvjerenje da neće baš nas kontrola zahvatiti.
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Ako imaš licencu, sve je legalno.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Aha, nisam shvatio da se želiš riješiti skupog komercijalnog softvera...

Iskreno, ne znam što točno NiceLabel radi i koji proces zapravo želiš zamijeniti, pa ti ne mogu pomoći, ali sam ja nedavno napisao slobodnu web aplikaciju koja generira barkodove (QR) u letu i to tako da su spremni za tisak (točnije graviranje laserom, ali svejedno). U mom slučaju radi se o flat file bazi, no može se prikačiti i na SQLite ili bilo što drugo.

Hoću reći, čini mi se da je moguće zamijeniti proces koji koristiš, ali ne baš doslovno da bude identičan starom rješenju pogotovo zato što je staro rješenje bazirano na zatvorenim formatima.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Ovdje, http://cdn.ftp.nicelabel.com/docs/white ... on-eng.pdf
piše da je moguće eksportirati barkodove u nekoliko formata. Ne samo to. Moguć je, citiram, "fully customized export of labels". Ne bi trebalo biti problem konvertirati postojeće barkodove iz Accessa.
"Hodor bre foobar"
sljaka

Post Postao/la sljaka »

Znam da je moguće eksportirati gotove naljepnice, ali ih nije moguće modificirati, osim nekoliko varijabli, ali to ne rješava problem. Da se radi samo o barkodovima to bi bilo jednostavno za riješiti. Postoji baza od par tisuća gotovih naljepnica na tri jezika tako da nema druge nego koristiti upravo te. Da ne postoji računalo sa već instaliranim NiceLabelom i plaćenom licencom onda bi opcija prelaska na drugi softver mogla biti ozbiljno razmotrena.
Ne preostaje mi ništa drugo nego šefove pismeno obavijestiti da treba dokupiti još licenci uz već postojeće i da ne želim snositi odgovornost za kršenje licencnog ugovora.
Hvala vam na trudu i sugestijama.
jurastublic

Mislio sam, problem je u nepoznatom vlasničkom formatu. Ako možeš eksportirati gotove naljepnice u poznati format, možeš ih i modificirati već postojećim programom koji prepoznaje taj format ili možeš sam napisati program za konverziju ulaza u bazu drugog kompa. Ako razmjena podataka ide u oba smjera (što nije jasno iz tvog posta), onda je najbolje da nabave još licenci.
"Hodor bre foobar"
sljaka

Post Postao/la sljaka »

Naljepnice se svakodnevno koriste na računalu koje ima licencirani NiceLabel i iz tog računala se tiskaju. I tu postoji određena količina naljepnica na hrvatskom. Nije sad bitno kako, ali uglavnom došlo je do toga da moram uz te postojeće napraviti još njih hrpu i to na tri jezika. Da si pojednostavim posao podatke koji su zajednički smjestio sam u bazu i pomoću shareware verzije NiceLabelPro riješio "gorući" problem. Kako me očekuje još takvih zadataka, a shareware period od trideset dana je istekao htio sam to riješiti pomoću Linux programa i poštedit se uvjeravanja i raspravljanja o potrebi kupovine licenci. :D
Računalo na kojem je NiceLabel je konstatno zauzeto, a i da nije, više volim raditi na svojem nego gostovati , tako da ne mogu na njemu izraditi nove naljepnice.
jurastublic

Iako to tebi osobno ništa ne znači jer ne podržava NiceLabel format niti .mdb (ali nekom drugom možda može pomoći), postoji sličan program na linuxu - KBarcode. Njime se mogu uređivati naljepnice i barkodovi, može povlačiti podatke za naljepnice iz MySQL baze te automatski ih printati. Baza se može uređivati iz same aplikacije.
"Hodor bre foobar"
Odgovori